Två GlenAllachie Single Cask släpptes idag!

Idag släppte Selected Malts två Single Casks från GlenAllachie i Speyside! Det är flaskor från ett 11 årigt Bourbon fat och ett 14 årigt Oloroso Puncheon som äntligen har kommit till Sverige!

Dessa två buteljeringar ingår den tredje batchen av Single Cask utgåvor som är speciellt inriktade mot den Europeiska marknaden.

Kort om GlenAllachie Distillery

När Glenallachie Distillery byggdes 1967 var det för att förse Scottish & Newcastle Breweries dotterbolag Mackinlays med whisky till deras blends. 1985 så blev Mackinlays en del av Invergordon vilka valde att sälja destilleriet vidare till Pernod Ricard/Chivas Brothers redan 1989.

Chivas Brothers använde whiskyn från Glenallachie till sina blends och släppte det som single malt bara vid några få tillfälle och då främst i sin egna serie ’Cask Strength Edition’.

Billy Walker köper GlenAllachie – ’Lock, stock and barrel’

Under sommaren 2017 så meddelade Pernod Ricard att de skulle sälja Glenallachie till Billy Walker och hans team.

I en intervju med oss tidigare så berättar Billy om varför valet föll på GlenAllachie

– Vi började att prata med Chivas om det kanske fanns något destilleri som vi kunde få köpa, och jag måste säga att både Chivas så väl som Diageo har alltid förstått det positiva med vänskaplig konkurrens. I dessa samtal så bollades det en rad olika destillerinamn, men tillslut kom vi fram till att Glenallachie skulle passa oss bra. Jag hade ju känt till destilleriet sedan mina dagar som blender på Chivas och var mycket välbekant med stilen av whisky som de producerade.

I köpet så ingick även ca 50,000 fat och av dessa så har Billy Walker valt ut dessa två som nu finns att köpa på Systembolaget!

GlenAllachie 2005 Single Cask #4561

Oloroso Puncheon | 14 år | 57,7% | 685 flaskor totalt – 40 flaskor till Sverige

Läs mer och köp här

GlenAllachie 2008 Single Cask #138765

Bourbon Barrel | 11 år | 57,7% | 239 flaskor totalt – 32 flaskor till Sverige

Läs mer och köp här