Ulf Buxrud’s kompletta Rare Malts Selection säljs

Med start den 9 december så kommer Ulf Buxrud’s kompletta samling av Diageos Rare Malts Selection auktioneras ut hos Whisky Auctioneer.

Över hundra olika buteljeringar kommer att auktioneras ut inklusive kompletta vertikalserier med Brora, Port Ellen och Glenury Royal. Här finns det också möjlighet att få tag på de mer svårfångade utgåvorna som enbart fanns att tillgå i USA och Sydafrika.

Värt att notera är att Whisky Auctioneer sålde nyligen en Rare Malts Selection Brora 1972 22yo 60,02% för £20,500. Det är alltså vid en perfekt tidpunkt som Ulf har beslutat att sälja denna unika samling.

I nummer 26 av vårt magasin så kunde man läsa en artikel om Ulf och hans samlande och där förstår man också hur mycket whiskyn betyder – och hur svårt det måste vara när delar av samlingen nu säljs.

Serier är speciella

Redan i början av sitt samlade så hade Ulf tydliga inriktningar. Dels låg fokus på att samla whisky från alla destillerier som hade varit i produktion från 1945 och framåt, dels att eventuellt få tag på serier som dessa destillerier också hade släppt. Just att samla på serier såg Ulf tidigt fördelen med – de gav större ekonomiska framgångar än enskilda buteljeringar.

– Redan tidigt på 70-talet så såg jag ju detta fenomen när det kom till vin – just hur värdet steg på kompletta serie och när jag började intressera mig för whisky så flyttade jag över konceptet till whisky i stället. Och det var viktigt att alltid köpa minst två flaskor av allt – en för att konsumera och en för att ställa till samlingen.

Och om man tittar på vad det är som Ulf har samlat på genom åren så är det mesta just den whisky som har stigit mest i värde. Diageos Rare Malts-serie ligger idag på mellan 5 000 – 100,000 kronor per flaska, Macallans whisky säljs idag oftast för de högsta summorna som Skotsk whisky inbringar på auktioner och Hanyu Ichiro´s Kortserie håller världsrekordet för den dyraste samlingen som klubbats på auktion.

– När jag började titta på vilka serier och vilken whisky som jag skulle inrikta mig på så var det inte en slump att jag fokuserade på just dessa – det handlade om ett noga fokus på kvalitet, berättar Ulf. När det kom till Rare Malts så var det ju en perfekt serie att samla på då det fanns en rad intressanta destillerier som jag jagade flaskor av och att det var en serie så den var ju en självklarhet att börja samla på.

Auktionen pågår mellan den 9 – 13 december och du hittar den här hos Whisky Auctioneer