Vem bestämmer vad som är dålig whisky?

Publicerad 31 Oktober 2018: Nummer 7

Om man är med i whiskygrupper på facebook eller följer whiskyfolk på instagram så är det ibland en ganska hård jargong bland kommentarerna.

Om någon har köpt sig en flaska Famous Grouse och lägger ut en bild på denna så kommer det ganska snart kommentarer om att den såsen knappt är värd papperet som etiketten är tryckt på. Och inte sällan så fortsätter diskussionen om exakt hur dålig Famous är egentligen.

För om det är en billig blended i flödet så måste man ju kritisera valet och påpeka hur dålig den är. Eller?

Kan pris spela in vad som upplevs vara gott? Är dyr whisky alltid godast? Inför detta nummer så provade vi två stycken Karuizawa som vardera går loss på £6000. Rent smakmässigt så skulle jag hellre välja en Glengoyne 25 år som är mycket mer balanserade och komplex än de svindyra japanerna.

Hade jag publicerat bilder på dessa Karuizawa så hade hyllningsropen skallat, även om det bara är en promille av de som ser inlägget någonsin provat dessa buteljeringar. Men whiskyn är dyr och sällsynt och måste därför vara extremt bra. Eller?

Om man tycker sig känna till ett destilleri väldigt bra och så provar man en whisky som skiljer sig helt från vad man är van vid från den producenten är whiskyn dålig då, eller är det bara en annan smakprofil? Ardbeg kokade ett tag en sprit med endast 8 ppm rökighet, i motsats till deras vanliga 23 ppm. På provningar så hörde man ganska ofta att det var den sämsta Ardbegen någonsin. Men var den dålig? Tekniskt sett så var det samma whisky som den tioåriga, bara med en annan smakprofil.

En av mina ’vardags’-whisky som jag gärna har hemma är den helt vanliga Johnnie Walker Black. Den är inte lagrad på några speciella fat och den har ingen speciell hög ålder. Tar den slut så grämer jag mig inte utan jag är ganska säker på att det finns en exakt likadan butelj på Systembolaget imorgon. Den är varken dyr eller sällsynt, men jag tycker att den är ganska god.

De single malt som ingår i JW Black är de samma som ofta fladdrar förbi i flödet, bara i oblandad form.

Är det då sämre whisky för att någon har blandat samma dessa? Visst, det är en annan smak men kvalitén är den samma. Eller?