West Cork Blended Irish Whiskey Black Cask 40%

West Cork Distillery är faktiskt ett riktigt destilleri som finns. Många gånger när det gäller Irländsk whisky så är det ett varumärkesnamn på flaskan, men innehållet är kokat hos Irish Distillers. Men detta destilleri är byggt och drivs av tre goda vänner som ville prova något nytt och samtidigt lyfta fram staden Cork´s rika kulinariska arv.

De använder endast irländskt spannmål till sin whiskey och allt de producerar destillerar de tre gånger i hyffsat klassiska pot stills.

Denna variant som de kallar “Black Cask” är en blended irländsk whiskey, alltså en blandning av malt- och grainwhiskey. Black Cask referensen är där för att förtydliga att de slutlagrar whiskeyn i hårt, hårt kolade ekfat. På kolningsskalan så är #4 den grad som fått smeknamnet “alligator”-kolning då fatet ser ut som alligatorskinn efter kolningen. #5 är alltså värre än det.

Doft: Den första doft som man mötts av är persikor. Solvarma persikor. Det finns en maltsötma som blandas med den lite för lite lagrade grain whiskyn. Självklart finns här vanilj men också en del banan och en härlig nötighet.

Smak: Det är en lätt sak detta. Den relativt låga alkoholhalten (40%) gör att smakerna kämpar med att få ta plats. Men här finns en del malen svartpeppar, svaga frukter (persikor, annans, päron) och en tydlig ekton.

Finish: Ganska kort finish men med en del frukt som stannar kvar.

Summering: West Cork Black Cask är ju i grunden en billig blended irländsk whiskey och det gör ju att många “nördar” drar öronen åt sig. Men vi tycker att den faktiskt är ganska trevlig! Ger men den en stund i glaset och låter den verkligen blomma ut så är det en riktigt bra och prisvärd whiskey! Och den gör sig bra i en Irish Coffee också!

West Cork Blended Irish Whiskey Black Cask #5 40%

Artnummer: 4666
Alkohol: 40%
Storlek: 70cl
Pris: 259:-

Denna finns också på halvflaska
Artnummer: 4666
Alkohol: 40%
Storlek: 35cl
Pris: 139:-

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*