Whiskymagi från ett av Skottlands äldsta destillerier

Balblair är ett av de där destillerierna som man näst intill alltid kan lita på. Det är få destillerier som lika konsekvent har en så hög genomgående kvalitet. Köper man en flaska Balblair blir man sällan besviken.

När Balblair byggdes var det i väglöst land, långt från ära och redlighet. Destilleriet är urgammalt. Det grundades 1790 när Gustav III satt på tronen i Sverige, men troligen hade mäsktunnan och pannan varit med länge redan då.

Balblair ligger långt upp i högländerna, nära kusten vid Moray Firth, strax nordväst om Glenmorangie. Trakten var länge otillgänglig och känd för sin utmärkta torv, bra korn och för mängder av illegala destillerier. Balblair ligger inte mer än på en snabb pilsners avstånd från högprofilerade Glenmorangie, men det känns ändå väldigt avlägset och inte många whiskyturister letar sig dit. Trots det finns det numera ett nyinvigt besökscenter av högsta klass och whiskyn lämnar verkligen ingen oberörd.

Destilleriet är långt ifrån ett stort destilleri och på listan av ”kända” destillerier är det inte många som är mindre. Balblair var länge anonymt och whiskyn gick i bulk till de stora blandningsfabrikerna, men sedan Inverhouse tog över ägarskapet har detta sakta förändrats. I början av 2000-talet började man buteljera vintage-utgåvor med rejält gammal whisky, efterhand blev dessa mer och mer populära och whiskyentusiasterna förstod vilket enastående kvalitetsdestilleri som flugit under radarn i så många år. För tre år sedan ersattes vintageprofileringen av en åldersbestämd range, som utan några krusiduller och fatexperiment täcker in spannet mellan 12 och 25 år.

Gordon & MacPhail har nu öppnat upp sin berömda Connoisseurs Choice-serie för en riktigt gammal och vällagrad Balblair. Symposion har valt ut en buteljering exklusivt för den svenska marknaden. Det är en bourbonlagrad 26-åring, en fruktig och nötig Balblir på 51 %

Balblair 1995 Refill American Hogshead Connoisseurs Choice 26 Years Old, 51%

Säljstart: Fredag 8 juli, i utvalda butiker (ca 5 butiker) samt webblager, kl. 10:00
Artnr: 41185-01
Alkoholhalt: 51%
Ursprung: Highland, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Producent: Gordon & MacPhail
Destilleri: Balblair Distillery
Destillation: Pot still
Destillerad: Tisdag 12 september 1995
Buteljerad: Torsdag 10 mars 2022
Ålder: 26 år
Fat: Refill American Hogshead, Cask No. 1933, Batch 22/061
Angels share: Ca 2%
Övrigt: Ej kylfiltrerad. Naturlig färg. Buteljering för svenska marknaden.
Totalt antal flaskor: 132 fl.
Antal flaskor till Sverige: 132 fl.
Pris: 3 363 kr
Volym: 70 cl