Ardbeg jubileumsfirar kommittén med symbolisk specialutgåva -Ardbeg Blaaack

Årets limited edition från Ardbegs destilleri – Ardbeg Blaaack – är framtagen för att fira Ardbeg-kommitténs 20-årsjubileum. Det är första gången som destilleriet slutlagrat whisky på fat som tidigare innehållit Pinot Noir samt buteljerat på flaskor med svart glas. Ardbeg Blaaack lanseras i en begränsad upplaga i det tillfälliga sortimentet på systembolaget.se den 12 juni.  

Det mycket uppskattade årligt återkommande eventet Ardbeg Day har firats av tusentals fans världen över, sedan juni 2012 då det blev ett globalt event. Kommittémedlemmarna, som är kända för sin passion för en riktigt rökig whisky, samlas för att fira allt som har med Ardbeg att göra samt för att provsmaka destilleriets limiterade whisky. På grund av den rådande covid-19-pandemin ställs Ardbeg Day in och specialutgåvan, som vanligtvis lanseras i samband med Ardbeg Day, släpps den 12 juni.

– Vi såg verkligen fram emot att få hylla alla våra lojala fans som under två decennier stolt representerat Ardbeg. Därför är vi självklart mycket ledsna över att Ardbeg Day 2020 har ställts in på grund av den rådande situationen i världen. Ardbeg Blaaack är något utöver det vanliga och vi ser fram emot att kunna avnjuta den tillsammans med våra fans, trots att det i år får ske på avstånd, säger Mickey Heads, destillerichef Ardbeg.

Årets specialutgåva, Ardbeg Blaaack, bjuder på en komplex symfoni av smaker så som sammetslena sommarfrukter och surkörsbär med en djup prägel av sot och Ardbegs karaktäristiska rökighet. Doften har framhävande toner av cederträ, cigarr och subtil rökighet. Eftersmaken är lång och kvardröjande sotig. Kommittéutgåvan, Ardbeg Blaaack Committee, som lanserades i en begränsad upplaga i mars sålde slut världen över på några minuter.

Det som utmärker Ardbeg Blaaack är att slutlagringen för första gången gjorts på Pinot Noir-fat från Nya Zeeland och att whiskyn buteljerats på flaskor av svart glas – för att hylla och symbolisera kommittémedlemmarna, de så kallade ”Black Sheeps”.

Ardbeg Blaaack finns i begränsad upplaga att beställa på systembolaget.se den 10 juli 2020.
Volym: 700 ml
Alkohol: 46 %
Pris: 1199 kr
Artikelnummer: 4046301

Provningsnoter från Ardbeg
Arom: Doften av en nybakad fruktpudding sammanflätas fint med toner av cederträ och doften av cigarrer i en humidor. Tannier från ek och tryffel mynnar ut i en subtil doft av rökiga toner.

Med några vattendroppar i glaset framkommer doft av surkörsbär och citrus. Därefter tar doften en ny väg med underbara toner av viol.

Smak: En sammetslen och överraskande känsla i gommen ger en komplex symfoni av smaker. Anis, sot och sommarfrukter så som körsbär, jordgubbar, aprikoser och päron övergår till smöriga bakverk, mörk choklad, kaffe och mandlar.

Eftersmak: Lång, kvardröjande sotig.

Ardbeg Blaaack är icke kylfiltrerad och buteljerad vid 46 % ABV.