Rod the Mod har släppt whisky!

Den fjärde december gjorde Rod Stewart entré på Systembolaget med sin blended whisky Wolfie – en whisky som han har arbetat med i svart två år.

Att Rod har varit stilbildande när det kommer rock kan nog ingen ha synpunkter på. Han har lirat med de största inom rockkategorin och var med och grundade The Faces där bland andra Ronny Wood, idag Rolling Stones, tog sina första ackord. Enbart i Storbritannien så har han haft 10 Nummer Ett album och 31 Topp Tio singlar. Hans karriär startade 1961 och pågår med full kraft. Faktum är att han just nu är ute på en världsturné som gör nedslag i både Göteborg och Stockholm i juni nästa sommar.

Kändisviner och drycker råder det ingen brist på just nu men oftast så är upplägget så att kändisen i fråga blir tillfrågad av en producent om denna skulle vara intresserade att göra ett samarbete. De skickar i så fall några prover som kändisen får välja på och när valet är gjort så får kändisen sedan någon krona per såld flaska. Så ville inte Rod jobba.

Rod är visserligen född och uppvuxen i London, men hans far Robert kom från Leith i Skottland och Rod i sin tur spenderade mycket tid där i sin ungdom. Det bör också nämnas att han har en brinnande passion för fotbollslaget Celtics och är en stolt medlem i The Tartan Army.

Rod blev kontaktad av sin vän John McLaughlin från Glasgow som spelar i bandet Johnny Mac & The Faithful. John hade en bekant som ville ge sin in i dryckesvärkden och skapa en ny whisky och han tyckte att Rod skulle vara intressant att jobb med. På så vis blev Rod ihop kopplad med Duncan Frew och tillsammans så började de diskutera vilka olika alternativ det fanns. Med tanke på Rod’s bakgrund var det ett lätt beslut att rösta på whisky.

Loch Lomond Distillery

Då varken Rod eller Duncan äger något destilleri själva så började de sondera marknaden vilka som skulle kunna ta producera tillräckliga volymer för att förse en global marknad och ganska snabbt kom de i kontakt med Loch Lomond Distillery. Tillsammans med destilleriet så började processen att skapa en whisky som skulle passa bra att zippa på men som skulle fungera ännu bättre i en drink eller cocktail. Rod besökte destilleriet personligen för att prata om dofter och smaker och för att själv få se processen och hantverket som krävs för att göra whisky.

När de hade kommit fram till den rätta blandningen så skulle Rod och Duncan ge sitt sista okej. Passande nog skulle Rod bege sig till Skottland för att se en Celtic match och Duncan hade bjudit in ett antal whiskyälskare och dukat upp en buffé med olika cocktails där Rod inte visste vilka som hade Wolfie’s whisky eller inte som bas. De provade alla blint och storyn är att Wolfie’s vann storartat.

En whisky gjord för drinkar

Wolfie’s är en whisky som är gjord för att blanda drinkar på men det är också en whisky som ska vara rolig och tar bort allt det som är tillknäppt med whisky. Även om det inte framgår på etiketten så är den tre år gammal, men i detta fall är inte det viktigaste – den är doft och smakdriven för att leverera en bra whisky till en bra cocktail. Våga prova du också!

84/100

Loch Lomond Distillery | Wolfie’s Whisky | 40% | Blended whisky

| DOFT
Söt doft som drar åt marsipan hållet med svagt maltiga inslag. Svag citrus med apelsinzest. Tydliga graintoner med en bred vaniljdoft. Svag pepprighet och en touch av fat.

| SMAK
Maltsötma med en tydlig grainbourbonton i bakgrunden. Svaga tropiska frukter med en pigg pepprighet. Det finns en syrlighet i bakgrunden men den samsas bra med de söta noterna från bourbonfaten och den ingående grainwhiskyn.

| FINISH
Ganska kort finish men med en bra fatnot som hänger kvar. Precis i slutet finns också en syrlighet som klingar av.

| HELHET
Detta är en blended whisky som är speciellt framtagen att fungera som en drinkingrediens men med det sagt så funkar denna även att dricka ren med en isbit på en riktigt varm sommar dag, i dessa tider så passar den kanske ännu bättre i en skotsk Hot Toddy… Cheers Rod, see you soon in Sweden!