Treenigheten från Islay: Nu släpper Kilchoman Triskele!

Fredag den 8/12 släpps Kilchoman Triskele – en whisky som är skapad av tre olika fattyper.

Namnet triskele är en sammanslagning av de grekiska orden tri, som betyder tre, och skelos, som betyder ben och detta är en del av Kilchomans logotyp. Triskelen har använts som symbol för solen i många kulturer. Mot denna bakgrund så föll det sig naturligt att döpa en buteljering där man använder sig av tre olika fattyper för just Triskele.
– Denna buteljering är uppbyggd av tre olika fattyper, berättar Kilchomans Emma McHarrie. Majoriteten, eller 75 procent är ex-bourbonfat, 25 procent är STR-fat och så har vi kryddat med 5 procent ex-sherryfat.

Sherryfaten används för att tillsätta lite blommighet till whiskyn och STR faten är där för att ge den en djupare doft och smak. STR är en förkortning och står för Shaved, Toasted och Recharred. Det betyder att det är tidigare använda fat som slipar ned insidan på ämnen som tunnan är byggda av. Sedan rostar man tunnan innan med kolar den igen till den grad som önskas.
– De STR-faten som vi har använt till denna buteljering har tidigare lagrat portugisiskt rött vin, säger Emma. Dessa fat har gett en helt ny dimension till vår whisky tycker jag genom att tillföra dels djupare toner av kolad ek, dels spår av marsipan och mandel. Det är ganska vanligt att unga destillerier använder STR-fat då de ger mycket smak snabbt, men vi har använt dessa för att ge djup. Även om vi inte säger på etiketten hur gammal whiskyn i denna buteljering är så kan jag väl avslöja att den är ungefär fem år gammal, avslöjar Emma.

89/100

Kilchoman Distillery | Triskele | 48,2% | Sweden Exclusive

| DOFT
Krämig doft med fyllig rök. Svaga nyanser av bondgård på ett bra sätt. Krossad svartpeppar, med pannacotta vanilj

| SMAK
Gräddig munkänsla med en sälta, rund rök med noter av röda äpplen och nyanser av ek.

| FINISH
Lång finish med rund ekighet och mjuka rökpuffar.

| HELHET
Spännande kombination av fat gör denna Kilchoman till en riktigt intressant buteljering!

Kilchoman Triskele Casks Sweden Exclusive

Artikelnummer: 41500
Pris: 849:-
Alkoholhalt: 48,2%
Volym: 700 ml