Port Ellen 1979 40yo 54,7% Gordon & MacPhail

Refill Sherry Puncheon | Private Collection

“Port Ellen är antagligen den mest exklusiva skotska whiskyn av dem alla. Det anrika destilleriet, där både spritskåpet och Coffeypannan utvecklades, stängdes för gott 1983. Då var lagerhusen fulla och ägarbolaget United Distillers fick tillräckligt med rökig whisky från sina andra destillerier, Lagavulin och Caol Ila, och valde därför att avrusta Port Ellen. Whiskyn såldes vidare till oberoende buteljerare och när den så småningom sipprade ut på marknaden blev den en sensation. I dag är Port Ellen högvilt bland whiskysamlare och nya 70-talsbuteljeringar var det nog få som trodde var möjligt. Men Gordon & MacPhail visar var whiskyskåpet står och lanserar en Port Ellen från 1979 i sin Private Collection-serie – att det dessutom är en ren sherrylagring gör utgåvan än mer speciell.”
– Saxat från Symposions hemsida

Doft: Jag tycker att det finns en grunddoft hos Port Ellen som jag skulle vilja beskriva ‘svag bananek’. Denna ‘bananek’ finns även i denna buteljering.

Det är lätt att bli ‘star struck’ när man smakar saker som Port Ellen – nedlagt, gammalt, dyrt. Att smaknoterna får en skjuts uppåt är nästintill naturligt. Enda sättet att inte bli färgad är ju att prova blint, men samtidigt så vill man ju få njuta av själva upplevelsen också. Det är en svår balansgång.

Med det sagt så kan jag konstatera att detta är en grym Port Ellen! Här är destillatet och fatet i en perfekt samklang. Den peppriga röktonen som man kan hitta i ung Port Ellen är här nedtonad – men helt klart närvarande. Här finns fat, frukt – röda frukter, svagt av banan, men också en viss knäckighet.

Smak: Snudd på perfektion! Här finns inga dåliga toner utan allt sitter perfekt! Varken fat eller rökighet har strykit på foten. Vanilj, röda frukter, rök och fat-toner samsas i en strålande symbios.

Finish: Lång finish som dröjer sig kvar med mycket ek och fruktig rök.

Om det hade funnits en aning mer sherrykaraktär så hade denna Port Ellen fått 98 poäng – nu får den ynka 97…. (Om jag hade poängsatt de whisky jag provar )

Extremt bra whisky! En riktigt imponerande Port Ellen och jag är evigt tacksam Symposion för att ni gav mig möjligheten att prova denna magiska utgåva! Tusen tack!

Port Ellen 1979 | 40 år | 54,7% | Refill Sherry Puncheon | Gordon & MacPhail – Private Collection

Säljstart: Torsdag 9 juli, webblansering kl. 10:00 (Slutsåld)
Artnr: 40103-01
Pris: 34 977 kr
Alkoholhalt: 54,7%
Ursprung: Islay, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Destillerad: 11 december 1979
Buteljerad: 19 december 2019
Ålder: 40 år
Fat: Refill Sherry Puncheon, Cask No. 7236
Antal flaskor totalt: 407 fl.
Antal flaskor till Sverige: 6 fl.

1 Trackback / Pingback

  1. Port Ellen 1979 40yo 9 Rogue Casks 50,9% - Malter Magasin

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*