Gammelstilla’s Johan Uhr är släppt!

Inför det allra första numret av Malter Magasin så besökte jag Gammelstilla Whisky – det var 2017 och både magasinet och destilleriet låg i startgroparna för vad som komma skulle. Visserligen hade Gammelstilla grundats redan 2005 men deras första buteljering, Isak Mackey, som enbart var tillgänglig för aktieägare släppte de i maj 2017.

Text: Henric Madsen
Bilder: Henric Madsen & Gammelstilla Destilleri

Under vintern i år så pratade jag med Per Ottnargård om att göra ett nytt besök så här sex år senare och vi kom överens om att det bästa skulle vara att komma till våren. Med grönska som inramning så skulle jag uppleva det gamla bruket i all sin prakt och få bra bilder. Tyvärr så smet tiden ifrån oss och våren blev till sommar utan att jag lyckades komma på besök.

Jag stötte åter på Per under Öl- och Spritmässan i Stockholm nu i september i år och där berättade han att Gammelstilla skulle börja att experimentera med att destillera rökig sprit. Om jag skulle vara intresserad så var jag välkommen att komma till destilleriet när de gjorde sina första destilleringar med denna, för dem, nya sprittyp. Självklart var det intressant att besöka dem när det var ett så unikt tillfälle!
Dagen som vi kom överens om för ett besök var dessvärre långt ifrån lika vacker som om vi hade lyckats få till det på våren. Detta var dagarna då årets första snö hade fallit över Dalarna och Gästrikland och slasket var ett faktum.

Även om väglaget var svårt så var belöningen desto större väl på plats. När jag kom in genom dörren hos Gammelstilla så möttes jag dofter som jag oftast känner i Skottland – färsk och tydligt rökig råsprit som flödar ur en kopparpanna.

Bruket

Gammelstilla Destilleri är inkvarterade i ett gammalt magasin från tiden då hela området var ett bruk. Den första stångjärnssmedjan grundades här år 1650 då tillgången på skog och rinnande vatten i området var god. Det var också nära till de väldiga masugnarna i Torsåker. Bruket gick bra under hela 1700-talet och under 1800-talet så expandera man verksamheten och byggde en ny smedja, en egen masugn och en mekanisk verkstad. Under 1900-talet blev det tuffare tider och 1914 upphörde verksamheten vid bruket. Man hade vid den tidpunkten också påbörjat byggnationen en väldig herrgård i anslutning till bruket men även det bygget övergavs – huset blev sedan kallat tegelmagasinet.

Genom åren så har olika verksamheter bedrivits i lokalerna men det dröjde ända fram till 2005 tills Gammelstilla intresserade sig för de gamla lokalerna och det som lockade allra mest var just tegelmagasinet. Dessvärre så fanns det kvicksilver rester i fastigheten vilket gjorde det ytterst olämpligt för livsmedelsproduktion. Valet föll då på det vita magasinet en bit därifrån.
Senaste jag besökte destilleriet så skedde all verksamhet inom magasinets vita väggar. På övervåningen var det iordningställt för besökare och destillationen skedde i ett rum längre in med de två lokalt byggda pannorna stående på golvet en våning ned. Även lagret var på plats i magasinet med fat som var inträngda till här och var under besöksdelen.

Själva destilleriet ser idag snudd på likadant även om de har fått in lite mer utrustning i lokalen, men idag används inte det magasinet till lagring – det sker i dels det gamla stallet, dels i tegelmagasinet.

Stallet är en stor byggnad där det finns gott om plats för att lagra stora fat. Känslan är ett klassiskt dunnagelagerhus i Skottland med fat som staplas om tre på höjden. I tegelmagasinet så är lagret indelat på olika nivåer med mest privatfat i bottenvåningen och längst upp på tredje våningen har de sina egna stora fat i alla olika slag. Det är även här i tegelmagasinet som de för hand buteljerar all sin whisky.

Men tillbaka till den rökig råspriten. Jag provade först den på plats direkt under destillation och då var röken väldigt lätt och svag i sin karaktär men den fanns där. Andra gången jag provade den var någon vecka efter då den hade fått stå i tank och satt sig en aning och då var röken mycket mer närvarande och fyllig med en klar sötma och lätt feta toner. Här fanns det noter av en släckt brasa, lätt bränd malt och ett svagt ’Springbank funk’.

Fokus är att fylla fat åt sig själva men självklart kommer de även att erbjuda kunder att köpa privatfat med denna nya typ av Gammelstilla whisky!

Gammelstilla John Uhr

85/100

Gammelstilla Destilleri | Johan Uhr | 51,3% | Volym: 500ml | Art: 32137 | Pris: 845:-

| DOFT
Friskt och fruktig doft med en snygg touch av svaga fatnoter. Här finns en tydlig godiston och det första som dyker upp i smakminnet är hubba-bubba. Men här finns även mörkchoklad och en honungssötma med en touch av bourbonvanilj.

| SMAK
Godistonen blir än mer tydlig i smaken – här finns återigen hubba-bubba men också hallonbåtar. Mjuka fatoner bjuder på en viss kryddighet och allt är ligger mjukt tillsammans i ett snyggt lager av vanilj.

| FINISH
Lång finish med en tydlig pepprighet som följs av solvarm ek och en svag mintighet.

| HELHET
Gammelstilla må vara små men den whisky som de släpper osar av kvalitet. Denna whisky är lagrad i fem år på en kombination av bourbon och romfat och visar verkligen vilka smaker som de kan leverera. En riktigt stilig Gammelstilla som brukspatron John Uhr skulle ha känt sig hedrad att få namnge.