Gammelstilla Smedjan kommer den 14/12

I Torsåker, 5 mil söder om Gävle, finner du Gammelstilla bruk. Här grundades den första stångjärnssmedjan redan år 1650 och det producerades järn fram till 1914. Därefter så blev jord- och skogsbruk den främsta verksamheten men också detta avvecklades 1971. Det är en idyllisk plats beläget strax intill sjön Nedre Dammen. Vid det gamla bruket så står en vitputsad byggnad som byggdes mellan åren 1757-1761, det Vita Magasinet.

Destilleriet grundades redan 2005 av en grupp på tio whiskyälskande personer. De hade sökt efter en perfekt plats för att etablera sitt destilleri och när de besökte Gammelstilla Bruk så var det kärlek vid första ögonkastet. Deras förstahandsval var det gamla tegelhuset som brukspatronen hade byggt, men tyvärr visade sig att golven innehöll kvicksilver. De bestämde sig istället att starta sin produktion i det Vita Magasinet.

När man kommer in i det Vita Magasinet så slås man av den underbara doften av new make. På övre plan så har de kontor och på nedre plan är själva produktionslokalen, med de bägge pannorna. Här lagrar de också en del av sin whisky.

Deras pannor ser lite annorlunda mot vad man kanske är van vid från Skottland. Deras är nämligen tillverkade hos Bäckströms Mekaniska i Hofors och måttbeställda för att komma in i lokalerna i magasinet.

Den första buteljeringen från Gammelstilla Destilleri släpptes i maj 2017, och då endast till aktieägarna. Namnet på den utgåva var ’Isak Mackey’. Isak var en skotte som på 1600-talet byggde ett litet destilleri vid Gammelstilla, men något spår av detta destilleri finns naturligtvis inte kvar. Men minnet av Isak lever kvar i denna första utgåva.

Sedan den första buteljeringen 2017 har de släppt en rad buteljeringar, bland andra Jern, Slaggsten, Anna Christina, Isaac Kock, Jubileum och nu Smedjan.

En hyllning till nya lagret

Namnet till denna buteljering kommer från just smedjan som Gammelstilla nu har byggt om till lager – och denna whisky är buteljerad just för att celebrera detta!

Den har lagrats sex år på fyra 200-liters Bourbonfat. Innehållet i två av faten har fått ligga tre månader på 30-liters fat av svensk ek. Den är buteljerad vid 51,5% på 500 ml flaskor.

Gammelstilla Smedjan

Gammelstilla Smedjan
Alkoholhalt: 515%
Artikelnummer: 59472
Antal hos Systembolaget: 1404
Pris: 799:-
Volym: 500ml