Kilchoman 100% Islay 10th Edition kommer till Sverige

Kilchoman 100% Islay 10th Edition är en helt unik Single Malt Whisky som Kilchoman är ensamma om att framställa. Uttrycket ”from barley to bottle” innebär att whiskyn framställs av korn från Rockside Farm, gården där Islays minsta destilleri Kilchoman håller hus. Totalt når 300 flaskor Sverige och dessa släpps i beställningssortimentet på Systembolaget den 22 september 2020.

Årets utgåva är ett giftermål av 39 bourbonfat och 2 olorososherryfat som fylldes mellan 2007 och 2010. 100% Islay är en unik whisky som verkligen gör skäl för namnet ”from barley to bottle”. Kornet till whiskyn skördas på den egna gården Rockside Farm för att därefter genomgå traditionell golvmältning. Med sina 20 ppm har 100% Islay en aning mindre rökig karaktär än övriga varianter från destilleriet. Totalt har man buteljerat 12 400 flaskor av denna utgåva. I sedvanlig Kilchoman-anda är whiskyn naturlig i färgen och icke kylfiltrerad. Utöver 100% Islay finns även Machir Bay och Sanaig i Systembolagets sortiment.

”Detta är en whisky som är unik i sitt slag med en egen historia att berätta. Att gå omkring på åkrarna med vetskap att det kommer dröja åtskilliga år innan man får avnjuta av slutresultatet är onekligen en speciell känsla. Det blir inte mycket mer hantverksmässigt än så här och detta är en av mina personliga favoriter bland de återkommande buteljeringarna från destilleriet” säger Peter Kokovic, Affärsområdeschef på Enjoy Wine & Spirits.

Fakta om Kilchoman 100% Islay 10th Edition:

Kilchoman 100 % Islay 10th Edition har en påtaglig, rökig doft med inslag av vanilj, smörkola, bakad citrusfrukt, citruskompott, gula russin och apelsinskal. Härligt balanserad smak där rök och viss sälta samspelar väl med inslag av apelsin- och citronmarmelad.

Single Malt Whisky | Ursprung: Islay, Skottland | Alkoholhalt: 50 % | Storlek: 700 ml | Art.nr: 8630301 |
Pris: 849 kr | Antal: 300 flaskor | Sortiment: Beställningssortiment på Systembolaget | Lanseringsdatum: 28 september 2020 |

Fakta om Kilchoman Distillery:

Kilchoman är något så unikt som ett småskaligt familjeägt destilleri på Islay. När de första dropparna började sippra ut från kopparpannorna den 14 december 2005 var Kilchoman det första destilleriet som öppnat på Islay under de senaste 124 åren. Kilchoman destillerar ca 450 000 liter per år och är därmed Islays i särklass minsta destilleri och ett av de minsta i hela Skottland. Trots att småskalig framställning i ärlighetens namn inte alltid innebär högre kvalitet, så är just den höga kvaliteten som gör Kilchoman unikt, något som bevisas av alla de utmärkelser som destilleriet redan hunnit få.