Armagnac de MONTAL

- med smak av Historiens Vingslag!

Hur många destillerier i Skottland, som är grundade runt år 1890, kan säga att de har fortfarande har lager kvar av den whisky som de först producerade? Armagacproducenten de Montal i Frankrike kan stoltsera med just detta!

Text: Henric Madsen
Foto: Armagnac de Montal & Symposion House of Taste

I början av 2020 så presenterade den svenska importören Symposion att de skulle släppa en serie med väldigt ålderstigen Armagnac. Den yngsta i serien var destillerad 1980 men varje årtionde ned till 1920 var representerade, vilket betydde att den äldsta som de skulle släppa var 100 år gammal. 100 år är en anmärkningsvärd ålder för en dryck och vårt intresse tändes direkt!

När man njuter av dessa ädla droppar så är det med andakt och respekt för vad världen har gått, och till viss del går igenom just nu.

I samband med denna lansering så pratade vi med David Veidie som är Export Manager hos Armagnac de Montal för att lära oss mer om hur de lyckas lagra sin Armagnac så länge och hur den har överlevt Europas något brokig historia.

100 år av historia

Vid första världskriget så var fronten och de stora striderna belägna mer österut mot gränsen mot Tyskland och Belgien – så De Montals slott Le Rieutort och lager klarade sig. Och under Andra Världskriget så var inte Armagnac så särskilt välkänt.
– Tyskarna som ockuperade Frankrike var ju galet förtjusta i Cognac och turligt nog kände de knappt till något om Armagnac, berättar David. Just det faktum att vi var små räddade oss och våra lager, skrattar han.

Det är nästan svårt att tänka sig att dessa droppar har lagrats och genomgått en konstant förändring genom nästan hela 1900-talet och det lite så man ska tänka när man dricker dessa ytterst sällsynta dropparna. Det är lätt att vilja jämföra 1930 mot 1940, men istället så bör man nog stanna upp och reflektera vad dessa årtal faktiskt betyder.

Som vi sade tidigare så är den yngsta buteljering från 1980. Med en snabb tillbakablick så kan man notera att CNN startade sin första sändning detta år, John Lennon mördades, filmen Sällskapsresan hade premiär och spelet Pac-Man lanserades. Om vi går vidare och tittar på vad som hände 1970 så ser vi att världens först jumbojet såg dagens ljus – Boeing 747, The Beatles splittras och USA invaderade Kambodja.

När man börjar tänka i dessa banor så är det på riktigt fascinerade när man pratar om de äldsta utgåvorna i denna serie. 1930 var samma år som den stora depressionen bröt ut på riktigt i USA efter att börserna hade kraschat 1929. I USA så stärktes Förbudstiden och Mahatma Gandhi påbörjade sin vandring mot Jalapur i protest mot det brittiska styrandet.

Det mot denna bakgrund som vi valde rubriken Med smak av Historiens Vingslag till denna artikel!

Men vad är Armangac?

För många så är kanske Armagnac något helt främmande? Det är en spritsort som har hamnat lite i skymundan för Cognac. Men i grunden så är dessa två samma sak – destillerat vin som lagras på ekfat. Skillnaden är att det är två olika regioner i Frankrike som följer lite olika regelverk.
– Enkelt kan man säga att den stora skillnaden mellan Armagnac och Cognac är baserade på pengar, säger David. Cognac har alltid varit en rik region i Frankrike och de stora Cognacshusen har haft djupare fickor än Armagnachusen – detta har gjort att de har kunnat marknadsföra sig mycket mer än vad vi har kunnat göra, förklarar han.

Om man börja gräva lite i rullarna så hittar man den första hänvisningen till Armagnac redan år 1310 då prästen, tillika doktorn och Kardinalen, Vital Dufour, skrev om ’Armagnacens 40 dygder’. Mot slutet av 1500-talet så var Armagnac något som gick att köpa på de flesta lokala marknaderna runt om i regionen. Vid 1700-talet så började tyskarna att exportera Armagnac från hamnen i Bordeaux.

Försäljningen tog fart rejält under det Amerikanska frihetskriget då Patrioterna förkastade whisky och cognac som britterna fraktade över och köpte mängder med Armagnac istället.

Första gången Armagnac nämns är år 1310 av prästen Vital Dufour

Själva appellationen Armagnac är belägen strax söder om Bordeaux i sydvästra Frankrike. Här är klimatet näst intill perfekt för att odla vindruvor med en lång och varm vår följt av en het och fuktig sommar. Hösten är oftast lång och solig och vintrarna är korta.

Appellationen Armagnac skapas 1909 men det dröjer ända till 1936 innan tydliga regler skapas. Det är då appellationens tre terroirer också förtydligas: Bas-Armangac, Armagnac-Ténarèze och Haut-Armagnac.

Det som skiljer de tre terroirer är främst deras jordmån. Bas-Armagnacs jord består till stor del av en järn rik blandning med sand och lera. I Armagnac-Ténarèze så är blandningen istället lera och kalk med en hög andel kisel och i Haut-Armagnac så är det till största del lera/kalkjord.

I den sandiga jorden i Armagnac, som är skapad av havet, så trivs främst druvorna Baco, Colombard, Folle Blanche och Ugni Blanc. Alla fyra av dessa druvsorter tillverkar man vin av som har en låg alkoholhalt men en hög syrlighet.

Armagnac de Montal

Armagnac de Montal är ett av de klassiska namnen när man pratar om Armagnac. De har sina anor från början av 1800-talet då grevefamiljen De Montal köpte det anrika 1600-tals slottet Le Rietourt. Slottet och dess ägor ligger i hjärtat av den historiska provinsen Gascogne i Frankrike och här samsas pittoreska byar med lummiga skogar och böljande fält. Vinodlingar är ett lika vanligt inslag i de här trakterna som rapsfält är i Skåne. Familjen de Montal var ju självklart vinproducenter och år 1897 så började Greve de Montal att destillera en del av sitt vin till Armagnac.

Tillverkning

de Montel Armagnac är en del av ett större nätverk där ett sextiotal druvbönder gick ihop 1963 och bildade ett företag som heter CPG – Compagnie des Produits de Gascogne. CPG är en stor producent av vin och det är en del av detta vin som sedan blir Armagnac.

De skördar sina druvor tidig morgon eller sent på kvällen då temperaturen är lägre och håller druvorna fräscha.
De förs sedan snabbt in till vingården där de pressas i moderna vinpressar.
– Vinet som ska blir Armagnac får sedan spontan jäsa mellan 10 och 19 dagar och får till slut en styrka på ca 8,5 – 12% berättar David.

Själva destillering sker i en av de tre kolonnpannorna de kallar för Aramis, Athos, Portos. De destillerier under en begränsad tid från mitten av november fram till slutet av december vilket ger ungefär sex veckor av oavbruten destillation – och då får de 150,000 liter ren alkohol.

Lagring

Alla fat de använder är tillverkade av fransk ek som främst kommer från det välkända området Tronçais. Skogen från där ekarna kommer är klassad som Nationell Skog och sköts av den franska regeringen. Träden här planterades av Jean-Baptiste Colbert som var minister hos Louis XIV och med sina 10,600 hektar så är det än idag en av de största ekskogarna i Europa.
Faten binds av två anrika tunnbindare, eller ’Tonnelerie’ på franska – det Cognacsbelägna VICARD samt de l’Adour som ligger bara 2 mil från Armagac de Montal.

Ekfaten de använder rymmer 400 liter och de har ungefär 550 sådana fat. Men de har några enorma fat också, det största fatet de använder rymmer hela 72,000 liter.
– Vi använder de stora faten för att lagra all vår Armagnac direkt efter destillationen. Den får lugna sig i faten 16 – 18 månader, berättar David. Då faten är så stora så får Armagnacen bara en svag, svag nyans av lagringen. Sedan gör vi ett urval hur stora delar vi vill arbeta vidare med. En del går till att skapa våra standard blends, Napoleon och VS, en del fylls på mindre fat för att få en snabbare lagring till våra mer premium Armagnacs som lagras i 8 – 10 år. Och en del går direkt till våra 400 liters för att lagras till Vintage Armagnacs – sådan som vi nu har släppt i Sverige.

De använder fat i storleken från 400 liter till 72,000 liter!

Något som De Montal gör som sticker ut för oss whiskyintresserade är att de vattnar sin råsprit direkt efter destillationen.
– Vi sänker alkoholstyrkan på vår råsprit till 40% innan vi fyller faten. Detta beror främsta på att vår Armagnac är drickbar direkt från spritpannan, förklarar David. Vi skulle kunna välja att vattna först vid buteljering med vi anser att vår armagnac vinner på att lagras nedvattnad.

I deras stora lagerhus har de idag en smått unik samling med lagrad Armagnac.
– Vi har idag ett lager av Armagnac på fat som sträcker sig över 96 år, säger David stolt. Men vi har ännu äldre i vårt lager vid Chateau de Montal. Det är där vi har våra Armagnacs från 1897 och framtill 1920. Då de är så extremt sällsynta så vill vi ha lite extra säkerhet på dessa.

Naturligtvis så lagrar de inte de äldsta Armagnacerna i fat längre utan de är överförd till stora damejeanner istället. Men i Armagnac så slutar man inte att räkna lagringsåldern för att drycken går från fat till damejeanner
– Vårt mål är att alltid lagra på fat, men man kommer till en punkt då det är omöjligt, säger David. Avdunstning är ju en verklighet vi lever med och vi kan ju inte ha 50 liter som skvalpar omkring i ett 400 liters fat, skrattar han. Därför för vi över Armagnacen till mindre fat och slutligen till stora damejeanner.

En stor del av lagringen stannar naturligtvis av när man flyttar över drycken till damejeanner istället, men en viss utveckling sker även i glasflaskorna.
– Vi ser att oxideringen påverkar dessa gamla Armagnacer på ett väldigt positivt sätt, berättar David. Det är ju också fördelen med en destillerad spritdryck, om man gjorde samma sak med vin så skulle ju vinet bli till vinäger. Vi är ju lite annorlunda här från Skottarna i och med att vi räkna in åren i damejeanner i lagringsperiod.

Serien skapad för Sverige

Den svenska importören Symposion släppte nyligen en serie med Armagnac de Montal som sträcker sig över en tidsperiod på 490 år. Den yngsta i serien är ynglingen från 1980 på 40 år och den äldsta är 100 åringen från 1920.
– Denna serie var en beställning från Symposion som ville ha en imponerande samling av Armagnac att erbjuda via Systembolaget, berättar David. Då vi har Armagnac från vårt första år så kunde vi erbjuda en serie buteljering från varje årtionde under 1900-talet, men både vi, Symposion och Systembolaget kom överens om att våra flaskor från år 1900 skulle bli för dyra för marknaden. Så urvalet landade på årtalen 1920, 1930, 1940, 1950, 1960, 1970 och 1980.

Än finns flaskor kvar i denna serie hos Systembolaget, men när ryktet har spritt sig utanför landets gränser att dessa buteljeringar fortfarande finns kvar så kommer de att försvinna snabbt. Då serien är unik för Sverige så finns det ett stort intresse från internationella samlare att lägga vantarna på dem!

Och om man ser till prisvärdheten så är det snudd på fantastiskt att man kan köpa en 100 årig dryck för ’endast’ 34 999: -. En whisky med samma ålder finns ju inte ännu, men man kan ju snegla på Macallan 1926 60 år som nyss såldes på auktion för 17,6 miljoner – då är ju 35 tusen kronor ett fynd!
– Det är verkligen en fantastisk samling med Armagnac. Tänk vad som har hänt i världen under tiden dessa droppar har utvecklats, det är helt makalöst, avslutar David stolt.

1 Trackback / Pingback

  1. Nummer 16 - Malter Magasin

Kommentarerna är stängda.