Längst upp i norra Skottland finner du en grupp vindpinade, trädlösa öar som heter Orkney. På dessa öar ligger Skottlands nordligaste destilleri, Highland Park.

Text: Henric Madsen i samarbete med Bernt Sjödin
Foto: Destilleriet & Henric Madsen

Highland Parks historia sträcker sig tillbaka ända till 1700-talets slut. Magnus ”Mansie” Euson, jobbade som slaktare på dagen och smugglare på natten. På berget högt ovanför staden Kirkwall vid en plats som kallades ”High Park” hade han ett litet näste där han kokade sin sprit i yttersta lönndom, samma plats där du finner destilleriet idag!

När Martin Markvardsen, Highland Park Senior Brand Ambassador senast var i Sverige så fick vi en pratstund med honom där vi bl.a. reder ut hur en dansk fyr hamnar i nordligaste Skottland och jobbar med whisky!

Berätta lite om dig själv och din bakgrund
– Jag föddes 1967 på Lolland Falster, en ö söder om Själland, ganska nära Tyskland. När jag växte upp så var det hög arbetslöshet, men jag lyckades få ett jobb som målare. Senare började jag inom den Kungliga Danska Marinen. Jag har mycket att tacka den tiden för, men främst för att det var då jag kom i kontakt med Skottland och whisky för första gången!

Det var en då 22 årig Martin som var på en marinövning i Skottland, och de fick då tillfälle att besöka destilleriet Glenkinchie, vilket var det första destilleriet som Martin någonsin hade satt sin fot i.

– Förutom whiskyn, som var fantastisk, så blev jag förälskad i människorna som jobbade där. Den passionen som dom visade för sitt hantverk var fantastisk, berättar Martin

Han blev så sporrad av besöket så han tog tjänstledigt från flottan och begav sig till Skottland för att jobba på bl.a. Bowmore.
Efter att ha samlat på sig erfarenheter i Skottland begav sig Martin tillbaka till Danmark och Köpenhamn där han 1990 började hålla provningar. Den första whiskyprovningen han höll var för övrigt på en vinklubb.

I slutet av 90-talet började Martin jobba som butikschef på World of Whiskies, och då övergick ett brinnande whiskyintresse till jobb på heltid med whisky.

 

Tillbaka till Skottland
2005 gick flyttlasset tillbaka till Skottland, men denna gång till Speyside och han började jobba på Skottlands då mest prestigefyllda whiskybar, Quaich Bar på Craigallachie Hotel.

Byn som hotellet fått sitt något svår uttalade namn ifrån, [craig•ell•ack•ee], är beläget ett stenkast ifrån den legendariska floden Spey. I området ligger också Macallan Distillery tillika Craigallachie Distillery.
Jobbet i baren innebar ju naturligtvis en mängd kontakter med branschfolk och under 2006 så hade Edrington Group två middagar för sin medarbetar på hotellet och Martin nämnde då att Highland Parks 18 åriga whisky var hans absoluta favorit. Detta resulterade i att några veckor senare fick han ett erbjudande om ett nytt jobb, Whiskyambassadör hos Edrington.

Martin tackade ja till jobbet och ägnade ett antal år på resande fot för att sprida gospeln om Edringtons olika whiskymärken, Famous Grouse, Macallan och naturligtvis Highland Park.

Under 2016 så fick han förfrågan om han ville ägna all tid åt Highland Park, och då Martins hjärta alltid har klappat lite extra för just Highland Park så tackade han ännu en gång ja till ett riktigt drömerbjudande! Det är det jobb han har idag, d.v.s. Senior Brand Ambassador for Highland Park.

Highland Parks Single Cask Programme
Förutom att åka jorden runt och marknadsföra Highland Park, så har Martin också blivit involverad i Edringtons labb i Glasgow. Under 2015 så fick Martin ansvaret för Highland Parks Single Cask Programme. Detta program har skapats för att dels bredda intresset för Highland park, men också för att ge deras befintliga kunder något alldeles extra. Det är utvalda marknader som får utvalda fat av exceptionell kvalitet. Det kan nämnas att Sverige har fått två fat som har släppts på Systembolaget.

När Martin började på labbet så tyckte Max McFarlane, en av två whiskymakare på Edrington, att det var bra om Martin, till en början, höll sig till enskilda fat. Eller så som Max uttryckte sig: ”Om du gör något fel så är det bara ett fat, om du förstör en batch av vår 18-åriga så är det tusentals liter”. Med dom orden tackade Martin för förtroendet och satte igång att arbeta!

Idag har han fått utökat förtroende och jobbar tillsammans med både Max McFarlane och Gordon Motion för att skapa Highland Parks 12 samt 18 åriga single malter.

Hur ser en dag ut i Edringtons labb i Glasgow?
-Vi får 300–400 fatprover som vi ställer upp efter färg. Då vi inte använder någon sockerkulör (e105) för att färga vår whisky så måste vi laborera för att få till rätt färg som överensstämmer med utseendet på vår 12 åriga Highland Park, berättar Martin

-Vi doftar på alla prover, och är det något fat som verkligen sticker ut med makalös kvalitet så sätter vi det åt sidan för att bli en specialbuteljering eller så släpper vi det fatet som en Single Cask.

-Ibland stöter vi på fat med whisky som har fått helt fel smakprofil för vårt utbud. Dessa fat går då istället till något av våra blendmärken, Famous Grouse eller Cutty Sark, fortsätter Martin

-Då och då dyker det upp fat som det har blivit fel på t.ex. kan det vara ett fat där en stav har fått röta, då blir hela fatet obrukbart för vår blandning. Dessa fat skickar vi till ett graindestilleri där dom destillerirar om det till sprit med en alkoholhalt på 95%. Denna sprit skickas sedan till parfymindustrin i Frankrike, avslutar Martin

Fat är naturligtvis otroligt viktigt för Edrington vilket är orsaken till att under 2016 så spendera dom £35 miljoner på enbart fat. Notera dock att då är både Highland Park och Macallan inräknat. Denna summa kommer dock att öka under 2017 då de nyligen även har köpt Glenrothes Distillery.

Martin kommer under året att flytta från Köpenhamn till Kirkwall på Orkney. Dels för att komma nära destilleriet, men också för att kärleken till ön har tagit överhand.