Ända sedan Mackmyra invigde sitt Gravitationsdestilleri i Gävle så har det gamla destilleriet på Mackmyra bruk legat i malpåse. Mackmyra har inte riktigt hittat rätt med planerna vad det gamla destilleriet ska användas till.

Men i slutet av Mars så meddelade Mackmyra att de ska öppna ett LAB Destilleri. Den första produkten som kommer att släppas blir en ekologisk gin.

På Mackmyradagen den 20 maj så invigdes LAB Destilleriet och det gavs då tillfälle att besöka det och få sig en pratstund med Craft destiller Rickard Alldén.

Rickard är född och uppvuxen alldeles i närheten av destilleriet. Han började på Mackmyra som praktikant där destilleriförmannen Tommy Jansson tog honom under sina vingar och lärde honom allt om destillering, jäsning, mäskning m.m. Bland det viktigaste Tommy lärde ut var timing. Timing är otroligt viktigt när man destillerar, något som Rickard också lärde sig.

Efter att ha pluggat i några år till Materialingenjör med svetsinriktning på KTH samt haft utlandsstudier i Japan så är han tillbaka på det destilleri som han kan utan och innan.

Och Rickards första egna produkt blir alltså en ekologisk gin.

För att hitta rätt med smakerna så har Rickard har fått hjälp med receptutvecklingen av Solveig Sommarström, hon är bl.a. lärare på Restaurangakademiens sommelierutbildning och hon sitter på stol nr 8 som spritkemist i Spritakademien.

De som besökte LAB Destilleriet under Mackmyradagen fick provsmaka olika recept för att sedan tycka till om vad de gillade mest. Även design på etiketten fick man lämna synpunkter på.

Man fick också vara med på en doftprovning där citrusfruktens olika delar hade legat i sprit. Ett kärl med bara zesten, ett med bara frukten o.s.v. På LAB destilleri så experimenterar Rickard med allt för att få fram nya smaker i sin Gin.

LAB Destilleri är tänkt att vara en förlängning och breddning av Mackmyra utbud. Det är Mackmyra som fortfarande äger lokalen och all utrustning, och det är också Mackmyra som släpper produkterna som LAB Distillery tar fram. Men idén är att det ska vara en kreativ lekplats där Craft destillers får en möjlighet att blomma ut och i samarbete med sina kunder ta fram nya spännande produkter.

I framtiden så skulle vi kunna se äppelsprit alá Calvados, rom lagrad på ekfat, grapa, vodka m.m