Norlan Glass Photo by Mikkel Völcker

Norlan Whisky Glass är ett helt nytt whiskyglas som ska, enligt utvecklarna, revolutionera whiskyglas världen! Norlan Whisky Glass är ett helt nytt whiskyglas som ska, enligt utvecklarna, revolutionera whiskyglas världen!

Text: Henric Madsen

När Norlan Glass för första gången dök upp på vår radar var det ett Kickstarter projekt som försökte samla in pengar för att skapa ett glas som skulle ändra hela kulturen hur vi dricker whisky. Målsättningen för deras kampanj var att samla in $75.000. En hyffsat ambitiös siffra för ett nystartat projekt. Det skulle senare visa sig att det inte var ett omöjligt tak då de tills dagens datum har de samlat in över $800.000.Glaset är gjort av samma sorts glasmassa som används inom läkemedelsindustrin och dom är riktigt lätta.

Det är visserligen ett dyrt glas, ca £25 per glas, men om man ställer det i relation till vad en bra flaska whisky kostar så är det inte en helt orimlig summa pengar. Med rätt hantering så bör glaset också hålla en livstid! Det hela började med att den isländske designern Sruli Recht hade en idé om ett glas som var olikt andra glas. Sruli är känd för att använda ny teknologi på gamla föremål för att få en helt ny produkt. Och vad är äldre än ett dryckeskärl?

Efter att ha studerat en vätskas strömmningsdynamik och applicerat biomimicry (Konceptet handlar om att imitera naturens 3.8 miljarder år av forskning och utveckling för optimal form) så var Sruli något på spåren.

I arbetet med att mejsla fram grunderna till detta nya glas så åkte Sruli till Australien för en stor designmässa.  Av en händelse hamnade han på en whiskyprovning med Jim McEwan. Han blev ännu mer fascinerad av dofterna och smakerna som inte bara fanns i whiskyn, men som också Jim beskrev.

Efter provningen så tog Sruli kontakt med Jim och frågade om han skulle kunna tänka sig att vara en del av den grupp människor som dom hade samlat för att komma med input i projektet.

– Jag tyckte det lät som ett intressant projekt, berättar Jim, och om det kan hjälpa konsumenten att upptäcka nya dofter och smaker så var det självklart intressant!

Men Jim gjorde klart för Sruli att han var ganska upptagen med jobbet som Manager på Bruichladdich så om Sruli ville ha hans hjälp så fick han komma till Islay!

Ungefär sex månader senare så dök Sruli och hans team upp hos Bruichladdich och med sig hade de en väldigt High-Tech 3D skrivare som kunde producera plastglas där och då. Surli hade också med sig whiskyglas i all olika former.

– Så vi började att dofta och dofta och dofta! Vi byggde utkast på glaset i plast, och så mejslade vi fram dagens form på detta nya glas, berättar Jim  – I detta första glas så hittade jag aromer som jag aldrig tidigare hade upptäckt i whisky, fortsätter Jim. Och nu var det inte i vilken whisky som helst utan i Bruichladdich buteljeringar som jag kände väl till!

– Detta var helt revolutionerade för mig. Hur många gånger har jag inte stuckit näsan i ett glas? Tio miljoner gånger? Vem vet! Och att då upptäcka helt nya dofter var fantastiskt, utbrister Jim.
Teamet från Norlan satte på en ögonbindel på Jim och ställde fram tio olika glas, alla med samma whisky naturligvis. Uppgiften var att välja ut det glas som Jim tyckte levererade den bästa doften.

– Efter mer än trettio sådana här provningar så stod det klart att jag hade valt ut detta nya glas minst 25 gånger, säger Jim

– Jag vet att det låter som bullshit! Men det är faktiskt helt sant, fortsätter han. Whisky är en stark dryck med mycket alkohol, men den är också väldigt oljig, berättar Jim. Denna olja kommer från det mältade kornet. Och när du tillsätter vatten till din whisky så lägger sig oljorna på toppen av whiskyn. Om du nu ska få till en bra blandning av whiskyn och vattnet så måste du snurra ordentligt.

Det som gör Norlan glaset annorlunda är att det har fyra fenor i botten, och dessa gör att blandningen av vattnet, oljorna och whiskyn blir perfekt i ett av dessa glasen.

– Jag skulle aldrig bli involverad i något som jag inte tror på eller som inte går att bevisa, slår Jim fast. – Det som facinerare mig är de olika aromerna i whisky och samspelet mellan spriten och eken. Och allt detta kommer fram på ett tydligare sätt med dessa glas. – Jag har varit domare i några av världens största dryckestävlingar och jag tycker att alla domare och framförallt whiskyklubbar bör ha dom här glasen, säger Jim.

Malter Magasin har provat dessa nya glas och vi kan hålla med om en del saker. Jo, den första alkoholdoften som kommer när man doftar första gången på sin whisky är inte där i dessa glas. Whiskyns aromer träder fram på ett snabbare och tydligare sätt men detta sker bara om man vattnar sin whisky. Effekten blir inte lika tydlig på ovattnad whisky.
Malter Magasin har inte på något sätt blivit sponsrade av Norlan Glass utan vi har köpt och provat glasen själva.

Vill du prova själv så finns glasen att beställa på www.norlanglass.com. De kostar som sagt $24 styck, och säljs som tvåpack. Känner du att inte två glas räcker så kan du ju slå till på en produkt dom kallar KIST. Det är en handgjord träkista som innehåller åtta stycken Norlan Glass. Men då får du dock lägga ut några dollar extra, den kostar nämligen styva $1000, exkl frakt.