The Whisky Show i London är den brittiska dryckesgiganten The Whisky Exchange’s egen whiskymässa, och den är av många betraktad som en av världens bästa whiskymässor. Den anordnas varje år i slutet av september och besöks av människor från hela världen.

Text: Henric Madsen
Foto: Henric Madsen & The Whisky Show

Det är flera saker som gör denna mässa unik. För det första så i inträdet ingår det att prova fritt av alla whiskysorter som kostar mindre är £499, och det är en hel del! I priset så ingår också en pollett som du kan köpa en dram av något som dom kallar för ’Dream Drams’, dvs. whisky som kostar från £500 och uppåt.

Det andra som gör denna mässa unik är alla whiskypersonligheter man får möjlighet att träffa. Hos nästan alla utställare så finns det personer från destilleriet på plats för att svara på frågor eller bara dela en dram med.

Här kan man kryssa mellan utställarna och prata japansk whisky med Ichiro Akuto och Yumi Yoshikawa från Chichibu ena stunden för att senare stöta på Ashok Chokalingam och diskutera den nya Spectrum buteljeringen. I år fanns också Drew Mayville, Master Blender hos Buffalo Trace i Kentucky på plats och med sig hade han inte mindre än fem olika Rip Van Winkle Bourbons. Att få möjlighet att prova alla dessa fem i en vertikalprovning gör nästa så man tjänar in priset på biljetten för hela mässan!

Man stöter också på andra intressanta personer som till exempel den välkända whiskyjournalisten och skribenten Charles MacLean. Han håller ofta provningar på mässan och är med i paneldebatter, men trevligast är det när man råkar gå förbi en monter och få möjlighet att bara stå och lyssna på honom och Angus MacRaild vilt diskutera NAS whiskyns för-och nackdelar.

Men det mest intressanta, förutom whiskyn, är alla besökare från hela världen! Här möter man tyskar, amerikaner, kineser, indier, britter med flera. Svenskar råder det heller ingen brist på! Det intressanta är att man möts på samma premisser och med samma intresse och passion, nämligen whisky! Stämningen på mässan är familjär och det råder inte något snobberi på något sätt. Det är också genom att prata med andra besökare man snappar upp vart mässans riktigt bra buteljer finns. På årets mässa så var det en flaska det surrades speciellt om, Loch Lomonds Single Grain på 46%. En annan whisky det pratades om var en av mässans egna ’Show bottlings’ en 21 årig Clynelish på styva 56,1%

Varje år har de olika teman. 2017 var det ’The Art of Whisky’ nästa år är det ’The Future of Whisky’

Arrangören bakom The Whisky Show är The Whisky Exchange (TWE), en av världens största whiskybutiker online. TWE grundades av bröderna Sukhinder och Rajbir Singh redan 1999. Att dessa två bröder skulle slå sig fram i dryckesindustrin var kanske föga förvånande.

1971 så var deras föräldrar de första indierna i Storbritannien att få tillstånd att sälja alkoholhaltiga drycker. De öppnade en liten butik i västra London som hette ’The Nest’. Och här växte Sukhinder och Rajbir upp.

Sukhinder har alltid varit något av en samlare och började redan tidigt att samla whiskyminiatyrer, vid ett tillfälle för mer än tjugo år sedan så hade han världens största samling med när 5000 flaskor. Samlandet av miniatyrer övergick snart i att samla stora flaskor istället. Det bör nämnas att Sukhinder aldrig drack sin whisky, han hade ingen aning om hur det smakade, han samlade för att han gillade berättelserna och designen på flaskornas etiketter.

Han fick större och större ansvar i föräldrarnas butik och snart så skötte han all handel med whisky i butiken. Hans kunskap om gamla buteljeringar och obskyra destillerier gjorde att folk som letade efter något speciellt vände sig till honom och han grävde fram flaskorna genom sitt stora kontaktnät.

När det var dags för hans föräldrar att sälja butiken och gå i pension så beslutade sig Sukhinder för att starta en egen butik, nu med fullt fokus på whisky. Han konsulterade sin bror och tillsammans så kom de överens om att hyra en lokal i centrala London och öppna en butik. Problemet vara bara att reda då, i slutet av 90-talet så var priserna hög för bra lokaler. En vän till bröderna tipsade dom då istället för att starta en online-butik. De kände inte riktigt att de hade kunskapen som behövdes för att bygga en webbsida med försäljning, men vännen som tipsade dom om idén erbjöd sig att bygga hemsidan åt dom. Sagt och gjort, 1999 så startade de The Whisky Exchange från sin lägenhet i London. De hade redan byggt upp en kundkrets genom föräldrarnas butik så från dag ett hade de beställande kunder på sin nya web shop.

När de startade TWE 1999 så var det den första webshopen i världen som sålde whisky online. Det hade funnit några vinförsäljare tidigare, men just whisky var de först med. En annan fördel var att de hade Sukhinders upparbetade kontaktnät. I början på 2000-talet kunde TWE erbjuda sin kunder det bästa av det bästa från buteljerare som Douglas Laing eller Signatory. Faktum är att TWE fick ibland 50% av den totala allokeringen från tillexempel Gordon & MacPahil och Duncan Taylor.

September 2005 så öppnade de också en fysisk butik vid Londons Borough Market. Här i de viktorianska valven alldeles intill London Bridge så skyltade de med tusentals buteljer från alla destillerier i Skottland. Det var även här den första The Whisky Show gick av stapeln. Idag har denna första butik stängts och de har flyttat den till Covent Garden.

Old Billingsgate
The Whisky Show hålls numer i Old Billingsgate längs Themsens östra strand. Old Billingsgate är ett viktorianskt hus som byggdes år 1875. På denna plats hade det tidigare stått en byggnad som uppfördes för att ge plats åt en av världens största fiskmarknader. Tidigare hade denna handel pågått ute på gatan, men vid slutet av 1849 så hade staden fått nog av både oväsendet och stanken från denna öppna marknad och beslut togs att bygga en lokal. Old Billingsgate användes som fiskmarknad ända fram till år 1982 då den istället förflyttades Isle of Dogs i östra London och denna byggnad gjorde om till kontor. Idag användes huset som en eventlokal istället och få byggnader lämpar sig bättre än för en whiskymässa.

En av de fantastiska saker som man endast kan göra på The Whisky Show är att ta med sig ett glas av någon riktig smaskig whisky, låt oss säga en 22 årig Mortlach från Signatory, och gå ut och sätta sig på trappen på baksidan av Old Billingsgate och njuta av en helt otrolig utsikt. Här har du Themsen och The Shard rakt framför fötterna, Tower Bridge till vänster och hela Southwark att beundra!

Lite Praktiska detaljer
Nästa års mässa, 2018, är 29 – 30 September och årets tema är ’The Future of Whisky’

Om du vill smaka på de riktigt obskyra buteljerna så se till att komma tidigt till mässan. Och med tidigt menar vi inte att du är i tid tills dom öppnar, utan kom två – tre timmar innan dom öppnar. Kön bildas snabbt och kön blir lång!

Du behöver inte bekymra dig om mat under mässan då en två rätters lunch ingår i priset. De brukar ha två till tre rätter att välja mellan samt två olika efterrätter. Se till att äta före kl. 12 eller ett tag efter kl. 13 då det annars är väldigt långa köer till restaurangen.

Att gå på mässan kostar £110 för Lördagen och £90 för Söndagen men de har också en helgbiljett som kostar £185 där inträde gäller för både Lördag och Söndag.

Hoppas vi ses i kön i September!