Benromach 2010 Peat Smoke Sherry 59.9%

Benromach använder sig av en betydande del torvtorkad malt (10-12 ppm). Det gör att rökigheten i whiskyn blir mer påtaglig än på andra håll i Speyside.

Det hindrar dock inte destilleriet att några gånger om året köra en betydligt hårdare rökt malt (34 ppm) genom pannorna och dra till med en rejäl 100 % rökwhisky som de kallar Benromach Peat Smoke.

Till årets utgåva har destilleriet för första gången använt whisky lagrad på sherryfat, även dessa, som alltid på Benromach, uteslutande first fill. Resultatet är en rejält rökig sherryskönhet.

Doft: Vid första mötet med denna whisky så slängs man tillbaka till lagerhusen i Skottland! Denna Benromach doftar PRECIS som whisky gör direkt ur fatet i ett kyligt och jordigt lagerhus på plats i Speyside. En enorm doft som är fylld av balanserad söt rök och en rejäl knippe sherrytoner. Fuktigt läder, mycket mörk choklad, svagt lapsang souchong te.

Smak: Mycket smak som backas av den höga alkoholhalten. Här finns en påtaglig men inte överdriven rökighet. En härlig fruktighet som ger toner runda toner av torkade dadlar och russin. Det finns en del honing att hämta också.

Finish: Lång finish med en torr ekton en svag rök dröjer sig kvar.

Summering: Ett imponerade kraftpaket som verkligen levererar! Den höga alkoholhalten ger smakerna en bra skjuts!

BENROMACH 2010 PEAT SMOKE SHERRY CASK, 59,9%

Säljstart: Torsdag 19 september, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40615-01
Pris: 849 kr
Alkoholhalt: 59,9%
Malt: Hårt rökt malt, 34 ppm
Destillerad: 2010
Buteljerad: 2018
Fat: First fill Sherry Hogsheads
Total antal flaskor: 6 500 fl
Antal flaskor till Sverige: 120 fl