Brittiska vintervärmare är tillbaka – populära julöl från Fuller’s

Julölstraditionen i Sverige har en ölstil som är mörk, fyllig och smakrik och som till stor del handlar om att ölet ska matcha den salta och feta maten som säsongen ofta bjuder på. I England däremot finns en tradition av så kallade ”Winter Warmer” eller ”Old Ale”, en öl som inledningsvis bryggdes för att passa den mörka och kalla årstiden.

Stilmässigt påminner svensk julöl mycket om ”Winter Warmer” eller ”Old Ale”. Ölen är ofta, trots de olika länderna, något mörkare och sötare med fylligare smaker än i en klassisk ale. En öl som ska vara värmande i det kalla klimatet med andra ord. Det är möjligt att detta är orsaken till att Fuller’s Old Winter Ale och Fuller’s Winter Brew går så bra på den svenska marknaden.

Fuller’s Old Winter Ale
Fyllig, rik på malt och torkad frukt men åt det torrare hållet. Ölet har inslag av knäck, nougat och nötter. Det finns också en lätt sötma som påminner om brittisk fruktkaka och pomerans med en alkoholhalt på 5,3%. Fuller’s Old Winter Ale har blivit något av en klassiker till det svenska julbordet men passar såklart lika bra att dricka under hela vintern. Servera med fördel till rätter av fläsk- eller nötkött och till ostbrickan.

Fuller’s Winter Brew
Precis som Fuller’s Old Winter Ale går denna i en maltig och sötfruktig stil men då Fuller’s Winter Brew får ligga i minst två månader på sin jästfällning innan buteljering ger det en djupare och fruktigare smak. Ölet buteljeras sedan med jästen i flaskan vilket gör att den fortsätter utvecklas över tid, bäst-före-datum är två år från tillverkningsdatum. Fuller’s Winter Brew har en rik och fyllig karaktär medan malten bidrar till en balanserad öl i klassisk Fuller’s-stil. Stilen känns igen från Old Winter Ale men här finns mer kraftfulla och komplexa toner med en tydligare beska med toner av choklad i avslutet. Alkoholhalten ligger på 6,3%.

Fuller’s Old Winter Ale
Pris 27,90 kr
Art nr 11640
Humle: Target, Challenger, Northdown
Malt: Crystal

Fuller’s Winter Brew
Pris 29,90 kr
Art nr 10729
Humle: Goldings
Malt: Amber, Chocolate, Crystal, Pale

Systembolagets julölsförsäljning startar fredag 1 november.