Dornoch Distillery

På gammal slottsmark ligger en brandstation från 1800-talet. Idag huserar inga brandmän i byggnaden, utan istället är det två bröder som har övertagit byggnaden för att koka whisky.

Text: Anders Bizzozero
Foto: Dornoch Distillery

Själva byggnaden är endast 47 m2 stor, så det är ont om plats för all utrustning. Bröderna Simon och Philip Thompson driver Dornoch Distillery i detta anrika hus. Simon och Phil är kända för att de driver den populära baren på Dornoch Castle Hotel, vilket räknas som en av världens bästa whiskybarer.

2015 bestämde man sig för att bygga ett destilleri och detta finansierade man genom s. k Crowdfunding. Med hjälp av 250 investerare från hela världen, blev denna crowdfunding en succé och man kunde börja bygga sitt destilleri tidigt 2016.

Dornoch Gin
Man hade ett verkligen framgångsrikt år 2017 och efterfrågan på deras nytillverkade whisky översteg alla förväntningar. Man gör även gin och under 2017 släppte man sin ”Thompson Brother´s Organic Highland Gin, som även den gjort succé. Man gör ca 10 000 liter gin per år.

Den stora efterfrågan på bröderna Thompsons gin och whisky gjorde att man i somras gick ut med att man startar en andra runda av crowdfunding, för att flytta destilleriet ett par hundra meter till större lokaler.

Dornoch destilleriets gin finns på 11 olika marknader i världen, främst i Asien, men även i Tyskland och Italien.

Skottlands minsta destilleri?
Med en kapacitet för nuvarande, på ca 20 000 liter whisky per år så är man ett av de allra minsta destillerierna i Skottland idag. Tanken bakom att vara just ett litet destilleri är att vara nära produktionen och testa sig fram med olika metoder som man plockat upp från svunna tider.

Man exprimenterar således en hel del på Dornoch Distillery och man gör bland annat sin sprit på ekologiskt korn. Simon och Philip vill göra whisky som man gjorde förr i tiden, innan dessa massproducerande tider.

Man planerar att flytta destilleriet till hösten och då samtidigt bygga ut det och utöka det med t.ex. en helt ny mashtun. Man siktar dock att fortsätta att göra sin whisky på det gammeldags sätt man gjort hittills.

Bröderna säger själva att tack vare att man har som mål att göra whiskyn som man gjorde förr, så har man fått många fans världen över.
– Skotsk whisky smakade annorlunda på 1960 talet, säger Simon Thompson. Innan man började massmodernisera både utrustning och ingredienser i whiskytillverkningen. Efterfrågan på denna äldre stil, som är mer fokuserad på destillatskaraktär, munkänsla och smaker som tropiska frukter, är mycket stor enligt Simon.

Man gör endast orökt whisky nu, men i framtiden kommer det eventuellt en rökig whisky.
– Inget annat destilleri gör whisky av denna stil nuförtiden, fortsätter Simon. Vi vill verkligen fortsätta att utmana oss själva för att se om vi kan återskapa denna gamla karaktären på whisky.

Denna vilja att göra riktigt bra sprit, gäller även deras gin som säljer bra på de marknader som den finns på.

Bröderna Thompson hoppas att man skall göra Dornoch känt som en stad där man gör riktigt bra sprit!

Man kan fortfarande köpa fat av Dornoch för att vara med i crowdfundingomgången. Se mer info på https://www.thompsonbrosdistillers.com/