En annan sida av Benromach – Contrasts: Organic

Text: Henric Madsen
Bilder: Benromach Distllery

När man pratar om Benromach Distillery är det nästan oundvikligt att inte nämna att destilleriet hade legat i malpåse under många år och att det räddades från en säker död av Gordon & MacPhail 1993 – nästa år är det 30 år sedan och idag producerar destilleriet snudd på maxkapacitet.

Att destilleriet räddades är självklart en fascinerade historia, men något som är än mer fascinerade är hur rätt de har hamnat med planeringen av sin whisky. Man kan nästa tro att Distillery Managern Keith Cruickshank har en spåkula gömd någonstans bland pannorna på destilleriet.

I tider då det pratades mycket om ekologiska produkter och råvarornas ursprung så släppte de den första certifierade ekologiska skotska whiskyn.

Distillery Manager Keith Cruickshank

Benromach Contrast: Organic är en unik whisky på många olika sätt. För det första så är det den första whiskyn som har blivit certifierad av UK Soil Associations, vi återkommer till vad det innebär, och för det andra så skiljer den sig helt från vad man vanligtvis förväntar sig från Benromach.
– För oss är det verkligen unik whisky då den dels är helt orökt, dels lagrad på nya amerikanska ekfat i över åtta år, säger Keith. Vanligtvis så brukar ju vår whisky ha en fenolhalt på cirka 10 – 12 ppm men när vi destillerade denna utgåva 2013 så var det med helt orökt malt.

The Contrast Range

Benromch Contrast: Organic ingår i en serie de kallar för just Contrast och serien ska ses som ett komplement till vad Benromach vanligtvis buteljerar. Här kan de släppa tyglarna lite och experimentera med andra fat och med mer rökig whisky.
– De buteljer som ingår i Contrast är först och främst Benromach Organic men vi har också Benromach Peat Smoke, Benromach Peat Smoke Sherry Matured och Benromach Triple Distilled, berättar Keith. Men det är bara Peat Smoke och naturligtvis Organic som släpps i något större volymer.

————————– ANNONS: ————————–

Certifierade av UK Soil Associations

UK Soil Associations är en välgörenhetsorganisation som grundades på en enda gård 1946 men som har växt och nu arbetar med alla instanser i Storbritannien för att förändra hur de äter, odlar och vårdar deras naturliga värld. Idag så står de för certifieringen av 70% av alla ekologiska produkter inom Storbritannien och är ett välkänt och betrott namn.

”Detta är verkligen en unik whisky då den är helt orökt och lagrad på nya amerikanska ekfat”

När Benromach ansökte om att bli certifierad av UK Soil Associations första gången runt år 2000 så fick de besök av en representant som gick igenom hela prorecessen tillsammans med bland annat Keith. Det var mycket inom processen som redan uppfyllde deras krav för att bli certifierade men några saker skulle de få ändra på för att få igenom certifieringen.
– Vi får inte blanda ekologisk malt med icke-ekologisk malt vilket betyder att vi bara kan destillera när hela systemet är rent från tidigare destillat. Detta var ju inget problem då vi producerade den ekologiska whiskyn först på året efter att hela destilleriet hade blivit städat inför julledigheten, berättar Keith.

Nästa punkt som de hade synpunkter på var vilka fat som de använda. De skulle kunna få använda ex-bourbon och ex-sherryfat om de noga sköljde ur dessa innan den ekologiska råspriten skulle fyllas.
– Nu vet båda jag och alla era läsare att faten innehåller ju en hel del bourbon och sherry som själva träet har sugit upp så det kändes inte helt okej att använda begagnade fat om vi verkligen skulle stå bakom denna buteljering.

Benromach tackade UK Soil Associations för visat intresse och fortsatte att jobba på som de tidigare hade gjort tills de stötte på en fatproducent i USA fick sitt råmaterial, alltså eken, från certifierat ekologiska odlingar. Då insåg de att om man köpte fatämnen från den producenten så var det den sista pusselbiten till hur de skulle få sin certifiering från UK Soil Association och således bli det första destilleriet i Skottland som kunde stoltsera med denna stämpel.
– Vi producerade dessa fat tillsammans med Speyside Cooperage vilka hjälper oss med att skapa de fat vi behövde med dessa ekologiska fatämnen.

”Vi ville att vår ekologiska whisky skulle vara något som stod i kontrast mot vad Benromach vanligtvis är.”

Keith tror att det var tur att de avvaktade och valde att lagra denna ekologiska whisky på nya amerikanska ekfat.
– Hade vi valt att använda ex-bourbon med några ex-sherryfat så hade denna whisky blivit väldigt lik vår 10 åring i karaktären om än orökt och vi ville inte det, säger Keith. Vi ville att vår ekologiska whisky skulle vara något unikt som stod i kontrast mot vad Benromach vanligtvis är.

Ekologisk malt kräver andra rutiner

När de destillerar den ekologiska malten så gör de en liten förändring när det kommer till brytpunkterna.
– För den vanliga Benromachspriten så ligger vår cut point vid 60,8 grader men när vi kör den orökta malten så bryter vi faktiskt vid 62,8 garder, säger Keith. När vi destillerar det som ska bli Peat Smoke så bryter vi faktiskt strax under 60 grader. Att vi går så lågt när det kommer till vår rökiga malt beror på att vi får med något mer av den egentligen oönskade svansen i destilleringen men där finns vissa ämnen som vi vill ha med i spriten.

En annan sak att ta med i beräkningarna är att den ekologiska malten ger en lite mindre utdelning än vanlig malt. Detta beror främst på att de ekologiska bönderna använder inga som helst gödningsmedel.
– De ekologiska bönderna har mycket mindre valmöjligheter att till för att få fälten leverera maximalt, säger Keith. Med det sagt så händer det ibland att det ekologiska kornet levererar bättre, men det beror extremt mycket på vilken sorts sommar det har varit. Om det är väldigt torrt så ger de ekologiska odlingarna bättre resultat.

Sedan 2014 så har Benromch ett kontrakt med en bonde som levererar deras korn vilket kommer att bli riktigt intressant nästa år, berättar Keith. Då skulle de kunna släppa en ekologisk batch whisky som kommer från en specifik gård – Single Farm Single Malt.
– Gården som odlar vårt ekologiska korn ligger i inlandet av Skottland där jorden är tyngre än ute längs kusterna, säger Keith. Det som sker vid en torr sommar är att kornet verkligen kämpar med att överleva och bönderna har då på kväve på fälten som gör att växterna klarar hettan bättre. Men när det sedan kommer en regnskur så sugs både vatten och kväve in i växten och kvävet har en förmåga att gå direkt upp till kornet. De ekologiska bönderna tillsätter aldrig kväve, så när växten suger upp vatten så är det enbart näringsämnen som kommer upp i kornet och slutligen malten. Det ger bra skördar och en bättre malt skulle jag säga, men tyvärr sker inte detta varje år, skrattar Keith. Men det är inga stora volymer i skillnad vi pratar om – ekologisk malt ligger vanligtvis ungefär 10 liter mindre alkohol per ton malt.

Årets korn står i begrepp att skörds just nu i slutet av augusti, början av september. Men med tanke på hur vädret har varit i England och delar av Skottland så avvaktar många med att skörda tills det har varit några dagar av regn direkt följt av två – tre soliga dagar. Man kan inte skörda när kornet är vått.
– Varje år så är det ekologiska kornet som skördas först, säger Keith. Detta beror helt enkelt på att där vi mältar så har de endaste en tank för ekologiskt korn och de får inte blanda det ekologiska med något annat korn. Så du kan tro att vi är populära när vi blockerar en hel tank för vårt ekologiska korn, flinar Keith.

Gården som odlar deras ekologiska korn ligger i inlandet av Skottland där jorden är tyngre.

Att det ekologiska kornet skördas först passar ju Benromach perfekt då det också betyder att det första de destillerar på året är det ekologiska destillatet – helt i enlighet med certifieringen. Men för att få allt detta att fungera så krävs det lite extra fokus på planeringen. Faten som de ska fylla med New Make måste tunnbinderiet börja producera under oktober – november och då krävs det ju att de ha alla ämnen som de behöver.
– Det är en ständig planering med logistiken så allt finns på plats när det behöver göra det, säger Keith. Men det är ju en del av mitt jobb som Distillery Manager, att få allt att klaffa.
Röster om New American Oak

Under alla dess år har folk suckat och skakat på huvudet åt Benromachs arbete med nya amerikanska ekfat.

Under alla dess år så har folk suckat och skakat på huvudet åt Benromach. De har påpekat att lagra whiskyn i nya amerikanska ekfat kommer att bli katastrof då faten tar överhand och det kommer bara att smaka ek – men Keith har alltid stått på sig och sagt att det behöver inte nödvändigtvis alltid stämma.
– Allt beror på hur man har producerat spriten som läggs på faten men framför allt vilka fat man använder. Om man gör som vi har gjort med att använda medium på rostningsgraderna och kolningen så kan man, bevisligen, få en helt fantastisk whisky, slår han fast.

Även om Keith trodde på sin sak så blev även han överraskad exakt hur bra whisky utvecklades i faten.
– Något hände när whiskyn blev lite äldre än åtta år, säger han. Då kom det fram toner som aldrig hade funnits där tidigare såsom kokos och honung. Whiskyn stod i helt kontrast till vad vi vanligen förväntar oss från Benromach. Om man jämför denna med vår 15 åring så tror man att det är whisky från två helt skilda destillerier.

Benromach växer så det knakar

När jag besökte destilleriet första gången 2013 så hade de fyra lagerhus men idag så har de minst sju, och fler är på väg upp.
– De senaste åren har vi byggt flera nya lagerhus bakom destilleriet och det är något vi måste fortsätta att göra ett bra tag framåt, flinar Keith. Det är inte bara för att vi kommer att öka produktionen här på Benromach utan vi tar även emot faten från vårt nya systerdestilleri The Cairn som Gordon & MacPhail nyligen startat upp.

Benromach har aldrig nått sin maxkapacitet utan har producerat ungefär 400,000 liter alkohol per år. Men under 2021 så ökade de volymerna och så även i år vilket betyder att de nu närma sig de volymer som destilleriet är byggt för – 700,000 liter alkohol per år
– Även om vi har ökat produktionen totalt så har vi inte ökat andelen av den ekologisk whisky, säger Keith. Anledning till detta är att fokus för Benromach ligger på att leverera tillräckliga volymer för sin Core Range – 10 år, 15 år, Cask Strength och 21 år. Men det betyder ju bara att när du väl kan få tag på en flaska Organic så gäller det att passa på. Vi gör ju endast omkring 7000 flaskor totalt per år, avslutar Keith.

Benromach Contrasts: Organic | 46% | 2013

91/100

Destillerad i Forres, Speyside

| DOFT
Här mötts man av en storm av dofter! Först en tydlig och varm vaniljton som snabbt följ upp av honungstoner med en citrus twist. Här finns också mogen och solvam melon. Svaga rostade maltiga noter som också ger en del choklad. Även om den ska vara helt orökig så finns det en svag röknot i bakgrunden. 23/25

| SMAK
Fyllig och krämig på tungan med en väldigt tydlig fatkaraktär. För mig personligen så påminner den väldigt mycket om hur det doftade i min farfars snickeri – solvarmt trä med en hel del ek fuktighet. Här finns också kaffe nyans såväl som en lakrits ton. Vaniljen är ju självklart med likaså en tydlig pepprighet.  24/25

| FINISH
Lång eftersmak med rullande ek och vanilj som samsas bra. Frukt och toner av choklad finns med också. Det är en väldigt snäll eftersmak som är välkomponerad. och bjuder in till en till zip. 22/25

| HELHET
Man känner att detta är en batch whisky och inte en single cask – smakerna är förfinade och helheten är snyggt paketerad. Det man vill att den ska smaka smakar den. Valet att lägga den på 46% känns helt rätt, mer procent så hade förmodligen ekigheten från faten fått en för stor påverkan. En riktigt bra whisky att runda av sommaren med! 22/25

Benromach Contrasts: Organic 2013 Virgin American Oak, 46%

Artnr: 11847
Alkoholhalt: 46%
Ursprung: Speyside, Skottland
Typ: Organic Speyside Single Malt Scotch Whisky
Producent: Benromach
Destilleri: Benromach Distillery
Destillerad: 2013
Buteljerad: 2022
Fat: 8 års lagring på 250 liters nya ekfat, American White Oak (Quercus alba)
Jäst: Bryggeri- och destillerijäst
Jäsning: 72–120 timmar i jäskar av europeisk lärk. Cirka 11 000 liter.
Malt: Orökt malt av kornsorten Concerto, (0 ppm)
Angels share: Ca 2%
Övrigt: Ej kylfiltrerad, ej färgad
Totalt antal flaskor: 7200 fl.
Antal flaskor till Sverige: 6000 fl.