En utforskande box från Hampden!

Estrar är en organisk kolväteförening som bildas då karboxylsyror reagerar med alkohol. Många estrar är ytterst väldoftande och är i flera fall samma sak som smakämnen. Smakerna i exempelvis många av våra frukter härrör till stor del från just estrar som förekommer naturligt i frukten.

Estrar bildas under både jäsning och destillering och är i hög grad bidragande till de smaker som utvecklas i spriten. Esterbildningen låter sig i ringa grad styras, i synnerhet inte om man som Hampden gör, använder vildjäsning, pot stills av koppar och dunder, alltså en form av surmäsk som man förvarar i jordhålor och tillsätter mäsken, likt en surdegsjäst.

På Hampden Distillery och på Jamaica noterar man esterhalten med olika märkningar, så kallade Distillery Marks, som är registrerade centralt av Jamaica Spirit Pool, som är en snart hundraårig samarbetsorganisation. Märkningen omfattar alla destillerier och bygger på mätning av esterhalten och anges i gram estrar per 100 liter ren alkohol (gr/HLPA).

Själva syftet med Distillery Marks är att masterblendern vid destillerierna ska veta vilka fat han eller hon ska använda sig av när den färdiga rommen komponeras. Hampden Estate använder sig av åtta olika märkningar, varje Distillery Mark har sin egen beteckning – OWH, LFCH, LROK, HLCF, <>H, HGML, C<>H samt DOK.

OWH har lägst esterhalt, 40-80 gr/HLPA och DOK har högst, 1500-1600 gr/HLPA.

Hampden gör den kanske mest estertunga rommen i världen. Man jäser i öppna kar i en mycket långsam process som kan pågå i veckor, därefter får vörten vila i öppna kar för att ytterligare påskynda esterbildingen under malolaktisk jäsning. Slutligen har de klassiska kopparpannorna och potstilldestilleringen också en betydande roll för bildningen av estrar.

Nu har Hampden Estate samlat sina olika ”Distillery Marks” i en box med 8 x 20 cl. Det är ett synnerligen spännande sätt att lära sig mer om Jamaicas rom och dess fascinerande smaker. Onekligen en rolig romprovning att uppleva.

Hampden Estate Pure Single Jamaican Rum, The 8 Marks Collection, 60%

Säljstart: Torsdag 24 augusti, webblansering kl. 10:05-12:00
Artnr: 41450-04
Pris: 1 841 kr
Volym: 160 cl (8 flaskor á 20 cl)
Alkoholhalt: 60%
Ursprung: Trelawny, Jamaica
Typ: Pure Single Jamaican Rum
Producent: Hampden Estate Distillery
Destillerad: 2022
Buteljerad: 2022
Råvara: Melass
Vatten: Lokalt källvatten
Destillation: Double Retort Pot Still
Distillery Marques: OWH / LFCH / LROK / HLCF / H / HGML / CH / DOK
Sockerhalt: Ej tillsatt socker
Övrigt: Ej färgad
Antal boxar till Sverige: 54 fl.