Exklusiv lansering från Paul Jaboulet på Systembolaget!

Den schweiziska ägarfamiljen Frey med dottern Caroline i spetsen har tagit den anrika vinproducenten från lite trötta tabellplaceringar till den absoluta världstoppen – och inte bara det. De har gått i bräschen för de senaste årens ökade intresse för Rhôneviner i allmänhet.

From årgång 2016 är samtliga domän viner från Paul Jaboulet eko certifierade.

Paul Jaboulet Crozes-Hermitage Domaine de Thalabert 2018
Pris 279 kr
Artikelnummer 95325
Alkoholhalt 14%
2 400 flaskor
Exklusiv lansering den 20 oktober
Wine Advocate 93–95 poäng

Smakprofil
Ett fylligt rött vin med en klassisk Crozes-Hermitage profil med smak av björnbär, vitpeppar, lakrits och matiga tanniner. Vinstockarna är 40 till 60 år och vinet produceras på traditionellt sätt, med lagring på fransk ek i tolv månader, varav 20 % ny ek. Passar perfekt till höstens grytor. Rekommenderad lagring 8 till 20 år.

Kort om Paul Jaboulet
Domaine de Thalabert är med sina 40 hektar en av de största egendomarna i Crozes-Hermitage, och har ägts av Paul Jaboulet sedan starten 1834. Vingården är täckt av stenar som behåller dagens värme och fördelar ut den på natten för perfekt mognad.Vinhuset har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten.

Paul Jaboulet blev snart en av de främsta producenterna i norra Rhône, något som befästes år 1919 när de blev de enda ägarna till kapellet högst upp på Hermitage-kullen. Mot slutet av 1900-talet stagnerade Paul Jaboulet och vinerna tappade i kvalitet. 2006 köpte den schweiziska vinodlarfamiljen Frey det anrika företaget. Med hängivet kvalitetsfokus, bort från överdriven ek lagring och användning av bekämpningsmedel byggde den karismatiska oenologen Caroline Frey upp en ny generations viner. Idag är hon en av den franska vinvärldens klarast lysande stjärnor och Paul Jaboulet räknas som en av de främsta producenterna i Rhônedalen.  

Jag ser alltid fram emot att släppa den nya årgången av Domaine Thalabert. Årgång 2018 är inget undantag, det är ett vin som kommer att passa perfekt till årets höstgryta men vinner även på lagring om man har möjlighet att lägga den i källaren och hålla tassarna borta, säger Alexander Kirshakov, Brand Manager på Nigab.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*