Fat med John Cor´s 1400-tals whisky har hittats!

Idag briserade nyheten att vid en utgrävning intill ruinerna av vad som tidigare var Lindores Abbey så har man hittat fat med whisky – från 1400-talet!

Upptäckten gjordes nära där Lindores Abbey Distillery ligger idag, några mil österut från Perth. Vid en arkeologisk utgrävning så fann man, bara några få meter under golvet på den gamla kyrkan, en hittills okänd källare.

Vad som var häpnadsväckande var att i källaren fanns det tre ekfat som var fyllda med whisky. Och på faten fanns inskriptioner med årtalet Anno 1495 samt initialerna ”J.C”.

Den första skriftliga referensen till whisky som produceras i Skottland relaterar till Lindores Abbey. I skatterullar från 1494 så listas det att på order av kung James IV ska ”åtta bolls malt” presenteras för munken John Cor för att producera ”aqua vitae” – livets vatten: ”To Brother John Cor, by order of the King, to make aqua vitae VIII bolls of malt.”

Denna enkla rad är det första beviset som finns att whisky producerades i Skottland 1494 och platsen där John Cor verkade var just Lindores Abbey. Så att faten som nu har upptäckts har en direkt koppling till John Cor kan ingen argumentera emot.

Lagrade i vakuum

Det som verkligen förbluffade arkeologerna var att faten var intakta samt att det de näst intill var fyllda till brädden med whisky. Hur detta är möjligt tror man beror på att kammaren var satt under vakuum. Genom att försluta kammaren förutom en liten rörkanal i taket så kunde man anlägga en brasa som sög ut det sista syret innan men således täppte till även den sista öppningen. Effekt blev lik som gravkammarna i Egypten – allt blev bevarat precis som John Cor lämnade det runt 1495.

Arkeologerna ovanför ingången till källaren

Med råge världens äldsta whisky

Efter att man har analyserat vätskan och konstaterat att det är whisky i faten så har man beslutat att gå vidare med att buteljera dessa under april 2023. Då man inte vet det exakta destillationsdatumet så har man helt sonika skalat bort ett år på lagringen och på etiketten kommer det att stå att whiskyn är 527 år. En representerat från företaget som har gjort utgrävningen säger så här om buteljeringen.

– Vi hade gärna väntat med buteljeringen i ytterligare tre år, men då vi inte vet hur faten och whiskyn reagerar på vårt moderna klimat så valde vi att buteljera faten nu direkt. Även om det är stort att ge ut den första 527 åriga whisky så hade det varit ännu häftigare att ge ut den första 530 åriga whiskyn!

Vill du läsa mer om John Cor´s 527yo Single Malt så har även BBC snappat upp nyheten: Archaeologist unearthed history breaking liquid at Lindores Abbey! 527 years old whisky goes on sale later this month