Hernö Gin lagrad på fat från High Coast Distillery. Årets Sipping Gin är ett möte mellan goda grannar!

Gröna äpplen, vanilj, ek, enbär, citrus och en blommighet som dröjer sig kvar. Upplevelsen av Hernö Gin lagrad på fat från High Coast Distillery som tidigare använts för att lagra bourbon präglas av fräsch fruktighet och en mjuk värme. Med Hernö Sipping Gin #1.4 som lanseras den 24 juni tar Hernö Gin arvet från den närliggande whiskyproducenten vidare i ett gin där örter och kryddor möter fatkaraktären i perfekt harmoni. Ett möte mellan goda grannar.

Utgångspunkten för Hernö Sipping Gin #1.4 är precis som för tidigare årgångar i serien den mångfaldigt prisbelönta klassikern Hernö Dry Gin.

– Vi har låtit ginet mogna 21 dagar på 200-liters fat från våra vänner på High Coast Distillery, fat som tidigare använts för att lagra amerikansk bourbon. Resultatet är en fin balans där fatkaraktären möter upp våra örter och kryddor, beskriver Jon Hillgren, vd och grundare av Hernö Gin.

En årligen återkommande produktion som hittar hem igen.

Årets lansering är den fjärde i serien Hernö Sipping Gin där Hernö Gin får lagra på fat av olika karaktär och från olika producenter. Tidigare har fat från Box Distillery, Laphroaig och Ardbeg använts. I år väljer Hernö Gin att ta hem smakerna igen genom lokal samverkan med High Coast Distillery.

– Vi tackar för förtroendet och är oerhört stolta över att Hernö Gin valde att lagra på ett av våra fat. Att få bidra till karaktären i den här exklusiva produktionen känns väldigt roligt, säger Roger Melander, destillerichef på High Coast Distillery.

– Det är alltid ett stort nöje att arbeta tillsammans med andra lokala producenter och tillsammans stärka företagandet i regionen. Och att tillsammans bidra till nya upplevelser. Om vi kan hjälpa någon som tycker om den fantastiska whiskyn från High Coast Distillery att upptäcka gin och vice versa känner jag att vi har lyckats, säger Jon.

Ett komplext gin att uppleva i det lilla glaset eller i en cocktail.

Hernö Sipping Gin #1.4 är ett fruktigt och komplext gin som passar utmärkt att dricka som det är i det lilla glaset. En doft av fruktighet, peppar och gröna äpplen möter vanilj, ek, enbär och kassia. Smakutvecklingen går från en tydlig blommighet och enbär till karamelliserade toner av korn, ek och en upplevelse av värme. Slutligen kommer förnimmelsen av fikon som dröjer sig kvar tillsammans med citrus och peppar innan de blommiga tonerna tar vid igen.

– Låt inte etiketten Sipping Gin begränsa dig, låt kreativiteten flöda och prova gärna det här ginet i olika cocktails också, tipsar Jon avslutningsvis.

Alkoholvolym: 46,4%.
Volym: 500 ml.
Säljstart: 24 juni 2020.
Pris: 648 kr.
Lansering: 798 flaskor, varav 750 på den svenska marknaden.
Kryddor: Enbär, korianderfrön, älgört, kassiabark, svartpeppar, vanilj, lingon, citronzest.
Fat:Ex Bourbon Cask first fill, tre år med orökt whisky vid 60% från High Coast Distillery.

Serveringsförslag:

Hernö Sipping Gin #1.4
Häll upp 50 ml Hernö Sipping Gin #1.4 i ett glas.

High Coast Gin Old Fashioned
Old Fashioned är en klassisk whiskycocktail, men redan 1930 beskrev Harry Craddock i den ikoniska Savoy Cocktail Book att en Old Fashioned kan göras med Gin, Rom eller Brandy istället för rågwhisky. I High Coast Gin Old Fashioned möts tonerna av whisky tillsammans med gin i perfekt harmoni.

Ingredienser:
50 ml Hernö Sipping Gin #1.4
En barsked sockerlag
2–3 stänk Angostura bitter
Apelsinzest

Häll i gin, sockerlag och angostura bitter i ett glas med is, rör om och garnera med en apelsinzest.