Hernö High Coast Terroir Gin som lanseras på måndag

Svårfångade smaker och förra årets begränsade tillgång på enbär i Höga Kusten präglar årets High Coast Terroir Gin. Tack vare tålamod, envishet och tävlingsinstinkt hos tre ortsbor som tillbringat många timmar i skogarna för att hjälpa Hernö Gin plocka lokalt skördade enbär sker lanseringen av en ytterst begränsad upplaga om 457 flaskor måndagen den 31 augusti. Som tack får de sitt namn på etiketten: Willy Östman, Rasmus Edberg och Per Brudsten.

– Jag var ute i skogen fem dagar i rad för att få ihop ett kilo enbär. Det var den mängd som krävdes för att få sitt namn på flaskan. Första dagen hittade jag 30 gram på fyra timmar och var nära att ge upp. Men tävlingsinstinkten kickade igång och jag gick på ren tjurighet ut i skogen igen nästa dag samt resten av veckan. Det var kallt och jag frös om fingrarna, minns Per Brudsten, organist och ginentusiast från Härnösand.

Pers sambo Ronja Schneider gjorde honom sällskap och hjälpte honom att nå målet att plocka ett kilo enbär.

Tre personer hjälpte till och får sitt namn på flaskan som tack.

Per var en av många som uppmärksammade och svarade på Hernö Gins rop på hjälp förra hösten när företaget via Facebook efterlyste frivilliga för att plocka enbär lokalt.

– Hernö High Coast Terroir Gin är vår årliga produkt smaksatt med örter och kryddor från regionen. Tidigare har jag och min mor tillsammans hittat det vi behöver, men torkan 2018 slog hårt mot tillgången på enbär 2019 och vi insåg att vi behövde fler händer ute i skogarna för att hinna skörda den mängd som krävdes för att säkra produktionen, berättar Jon Hillgren, vd och grundare av Hernö Gin.

– Jag är ytterst imponerad och vill rikta ett personligt tack till alla som trotsade kylan i slutet av oktober i fjol för att hjälpa oss. Och i synnerhet till trion som lyckades med bedriften att plocka drygt tre kilo tillsammans. Vissa uppger att de varit ute sexton timmar för att få ihop ett kilo. Andra har ägnat stora delar av sin fritid under veckan åt att leta bär och till och med lagt om sina arbetstider för att lyckas. Vilket otroligt engagemang, tillägger Jon.

De tre hjältar som levererat ett kilo enbär vardera och som får sitt namn på flaskan är: Willy Östman i Älandsbro, Rasmus Edberg i Ramvik och Per Brudsten i Härnösand.

Svårfångade smaksättare i ett blommigt gin med toner av skog och gräs.

Utöver de sparsamt förekommande enbären, innehåller Hernö High Coast Terroir Gin 2020 en annan svårfångad smaksättare: Chaga. Trädsvampen som är känd som medicinalväxt växer endast på en av fem tusen björkar i landet.

– Det som kanske är mindre känt är att den som smaksättare bidrar med vaniljtoner. Det ger ett fint djup och tillsammans med kompletterande smaker som älgört och rosenblad har vi uppnått ett blommigt gin med underliggande toner av skog och gräs, sammanfattar Jon.

Smaknoter

NOSE: Flera lager av enbär i en bredd från mognad till grön fräschör. Kraftfull blommighet med älgört i frontlinjen. Gräsigt grön.

PALATE: Inledningsvis kraftfull älgört, gröna toner och russin följt av enbär och viss syra.

FINISH: Gröna och gräsiga toner dröjer sig kvar och möter en skoglig matta med fräschör. Torrt avslut.

Hernö High Coast Terroir Gin 2020

Alkoholhalt: 43,8%
Lansering i Sverige: 420 flaskor
Pris: 913 kr
Säljstart: Måndag 31 augusti klockan 10.
Artikelnummer på Systembolaget: Publiceras måndag 31 augusti klockan 10 på Hernö Gins Facebooksida samt Linked In.