Innis & Gunn Higher Ground Highland Cask Ale

Den 4 oktober släpper skotska craft bryggeriet Innis & Gunn en limiterad utgåva med inspiration från det skotska höglandet – Higher Ground Highland Cask Ale. 30 000 flaskor av denna fylliga amber ale, lagrad på whiskyfat som tidigare lagrat 18 årig highland single malt, kommer att fylla Systembolagets hyllor. Artikelnumret är 1157103 och pris 29:90 kr.

Innis & Gunn, en pionjär inom fatlagrad öl, har hämtat inspiration från den skotska whiskyvärlden för att skapa deras senaste nyhet Higher Ground, en fyllig amber ale som lagrats på whiskyfat som tidigare lagrat 18 årig highland single malt.

Öl har vanligtvis fyra ingredienser – malt, humle, jäst och vatten. För Innis & Gunn är ekfatet den femte ingrediensen. När fatet används på rätt sätt och när det blir matchat med rätt ölstil ger fatlagringen ölet en explosion av smaker och aromer.

Higher Ground är inget undantag. Ölet har långsamt fått utveckla sin fylliga och komplexa smak vilandes i single malt fat, fat som tidigare har legat ostörda i Skottlands högland under 18 år. Resultatet är en unik amber ale på 6,2% med söta toner av melass, kokosnöt och kakao. En perfekt öl att avnjuta under vintermånaderna.

Dougal Gunn Sharp, Innis & Gunn’s grundare och master brewer om Higher Ground:

”Finns det något bättre ställe att hämta inspiration ifrån än vår egen bakgård. Fatlagring finns i vårt DNA och det är en passion och skicklighet vi delar även med skotska whiskydestillatörer. Higher Ground är resultatet av denna delade passion, vi har bryggt en så bra öl vi kan och sedan låtit den lagras i fantastiskt smakrika 18 åriga single malt whiskyfat. Den är riktigt bra, har ett stort djup av smaker, värmande och komplex.”

Higher Ground är den andra utgåvan från Innis & Gunn´s ’Longitude & Latitude’ serie – En serie med limiterade utgåvor där Innis & Gunn hämtat inspiration från några av de mest älskade ölstilarna världen över, sedan adderat speciellt utvalda ingredienser från olika delar av världen och slutligen lagt till sin egna Innis & Gunn-twist för att få fram en verkligt unik produkt.

Higher Ground kommer att finnas i Systembolagets butiker den 4 oktober 2019.

Artikelnummer: 1157103. Pris: 29:90 kr. Alkoholhalt: 6,2 %. Flaska 330 ml.