Loch Lomond Steam & Fire släpps idag!

Idag släpper Loch Lomond nyheten Steam & Fire på Systembolaget. Denna whisky är en hyllning till både destilleriets unika pannor och deras egna Cooper’s – ett samarbete som skapar magi!

För att skapa denna whisky så har de använt hela sin arsenal som de har tillgängligt – både vad det gäller pannorna på destilleriet så väl som sina tunnbindare.

Även om destilleriet inte är det vackraste och mest pittoreska i Skottland så har de senaste åren växt i många whiskyälskares ögon då den whiskyns som har släppts har imponerat stort. Bakgrunden är nya ägare som har gett teamet på Loch Lomond större rörelsefrihet att verkligen visa vad destilleriet klarar av att producera.

Som så många gånger tidigare har både vi och andra lyft fram den unika uppsättningen med pannor som Loch Lomond kan arbeta med. De har ju nämligen fler olika panntyper som de kan koka sin malt whisky på – och då bortser vi det faktum att de också har en fristående kolonnpanna där de också kan koka sin Grain sprit på för att göra sin egna Single Blended whisky.

Michael Henry, som är Master Blender på Loch Lomond Group, berättar att de har två typer av pannor: en uppsättning traditionella swan neck Pot Stills och sedan har de tre uppsättningar Pot Stills men med raka halsar. Dessa Pot Stills kan de använda på två sätt. För det första kan de ta en mycket snäv Cut under destilleringen och på så vis samla in en sprit med en alkoholhalt på hela 85%. Men de kan också utvidga sina cut points och få en sprit som landar på 65%.

De pannor som har en rak nacke producerar en lättare, fruktigare typ av sprit med låg och hög styrka, medan traditionella pot stills skapar en tyngre, mer traditionell Highland-stil på spriten. Men destilleriets mångfald slutar inte där. Loch Lomond använder olika nivåer av rökning på sin malt också: orökt, medium och kraftigt rökt. Oavsett vilken typ av malt som används är jäsningstiderna långa, 92 timmar, för att skapa olika fruktiga smaker som förstärks under destillationsprocessen.

Loch Lomonds fulla potential

I denna nya release så har Michael använt destilleriets kapacitet fullt ut! Steam & Fire består av sprit som destillerats i bägge panntyperna. Han har använt whisky som är producerad med orökt malt och som är destillerad i både de traditionella Swan Neck Pot Stills och deras Pot Stills med raka nackar. För att krydda whiskyn lite extra så har han sedan använt en touch med whisky som är kokad på kraftigt rökt malt som är kokad på de traditionella Swan neck Pot Stills.

Så Steam & Fire är en mix av orökt och rökt whisky från en mix av traditionella Swan neck Pot Stills och deras Pot Stills med rak hals – men experimentet slutar inte där!

För att lagra whiskyn så har de använt en kombination av 1st Fill Bourbon och 2nd Fill Bourbon barrels, lika som snudd på all whisky från Loch Lomond. Men sedan har whiskyn fått en finish i tio månader på hårt kolade ekfat som destilleriets egna fatbindare har kolat. Denna extra touch ger whiskyn ett djup och bredd som vi annars inte har sett från Loch Lomond tidigare.

Enligt Michael Henry så är eld en kraftfull faktor som har en distinkt påverkan på den smak som whiskyn tar från fatet. Elden är nyckeln till att bryta ned ytan på insidan av fatet och den frigör smaker som är instängda. Temperaturen från lågan och längden på kolningsprocessen är helt avgörande faktorer för de smaker som tillsätts i whiskyn efter att ha lagrats på dessa hårt kolade ekfat. För att veta hur länge och hur varmt det ska vara krävs år av erfarenhet, något som bara de bästa fatbindarna vet, våra fatbindare. ”

Loch Lomond Steam & Fire är en whisky utan åldersangivelse och som buteljerats vid 46% alkoholstyrka.

Loch Lomond Steam & Fire

Artikelnummer: 56486
Pris: 569:-
Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 46%