Macallan 77yo – det senaste tillskottet i The Red Collection

The Macallan introducerar en alldeles exceptionell Single Malt whisky i serien The Red Collection – The Macallan 77 Years Old.

The Red Collection består av en rad mycket unika och exklusiva Single Malts som ger uttryck för varumärkets anrika historia, långa traditioner och exceptionella hantverk. Som namnet avslöjar är serien inspirerad av den karaktäristiska röda färgen, som har varit signifikant för The Macallan sedan varumärkets tidiga dagar. Serien baseras på ett noggrant kurerat urval av pågående åldrande fat och enstaka, tillfälliga tillskott av vällagrade whiskys.

The Macallan 77 Years Old är en extraordinär Single Malt och det första tillfälliga tillskottet som introducerats i serien sedan lanseringen 2020. En mycket sällsynt whisky som går tillbaka till år 1945 och är därmed en av världens äldsta skotska whiskys. Dett är dessutom en av de äldsta buteljeringarna som någonsin presenterats av The Macallan.

I hjärtat av The Red Collection finns The Macallan 40 Years Old, The Macallan 50 Years Old och The Macallan 60 Years Old. Buteljerna är tillgängliga i ytterst begränsade upplagor världen över. Då och då får de sällskap av speciella tillskott, som historiskt sett började med The Macallan 71 Years Old, The Macallan 74 Years Old och The Macallan 78 Years Old 2020. Dessa gästlanseringar följs nu av The Macallan 77 Years Old.

Tillsammans återspeglar dessa unika buteljeringarna strävan efter en kompromisslös excellens, något som har drivit The Macallan sedan start, där den röda färgen alltid haft en djup betydelse. Den röda tråden i denna berättelse börjar med Alexander Reid, bonden och läraren som grundade The Macallan 1824.

År 1903 lanserade The Macallans dåvarande ägare Roderick Kemp, The Macallan Choice Old-sortiment, som enligt uppgift skickades paketerade med en distinkt röd stämpel för att urskiljas från märkets befintliga whisky, som då hade en svart märkning.

År 1980 återkom de röda märkningarna av The Macallans äldsta årgångar, dåvarande ordförande Allan Shiach knöt ett rött band halsen på flaskorna för att utmärka deras ålder och värde.

The Macallan 77 Years Old är destillerad för decennier sedan, i The Macallans små kopparpannor och lagrad i noggrant utvalda ekfat för att sedan buteljeras 77 år senare. Med tiden har det noggrant utvalda träslaget format whiskyns karaktär och bevarat den naturliga färgen, de distinkta aromerna och de fylliga smakerna av denna unika Single Malt.

En fin balans av citrusfrukter med inslag av trä, rök och antik ek, i kombination med sötare toner av russin och dadlar. Toner av rik vaniljsås, kristalliserad ingefära, marmelad, sirap och söt rök som öppnar sig i gommen, innan du möts av en hint av torkad frukt. Eftersmaken är lång med smaker av körsbärspaj och tropiska frukter.

I linje med tidigare lanseringar i serien är detta nya tillskott omsorgsfullt placerat i en handgjord låda av ek, samma miljömärkta europeiska ek som används för att tillverka The Macallans ekfat. Lådan är klädd i ansvarsfullt framställt rött skotskt läder från Bridge of Weir Leather. Själva buteljen är även handgjord och signerad av The Macallan Master Whisky Maker, Kirsteen Campbell.

Kirsteen säger: ”The Macallan 77 Years Old är ett otroligt tillskott, ett gästspel för The Red Collection, som har tillverkats av några av världens äldsta och mest sällsynta fat. Det är en makalös Single Malt whisky som långsamt har mognat under sju extraordinära decennier tills den nått absolut perfektion.

”Denna utsökta utgåva avslöjar The Macallans arv av extraordinärt hantverk, kunskap och färdigheter som upprätthålls av The Macallans mästerliga whiskytillverkare, då och nu. Det är ett stort privilegium att få spela en roll i framställningen av de anmärkningsvärda Single Malts som utgör The Red Collection idag.”

En ny animerad film och en serie illustrationer har skapats som en hyllning till serien The Red Collection, filmen sträcker sig från det förflutna till nuet och har skapats i samarbete med den väletablerade spanska illustratören och konstnären Javi Aznarez. Omtalad och hyllad för sina slående illustrationer som har medverkat i flera Hollywoodfilmer, inklusive den respekterade regissören Wes Andersons senaste film, The French Dispatch.

The Macallan 77 Years Old avtäcktes för första gången på den svenska marknaden under en intim middag i Stockholms stadshus för inbjudna gäster, en hyllning till den signifikanta röda färgen som förknippas med The Macallan och The Red Collection.

The Macallan 77yo – släpps den 1 mars

The Macallan 77 Years Old kommer att finnas tillgänglig via Systembolaget den 1 mars till ett pris av 900 000 SEK, med artikelnummer 504570.

Whisky Makers Notes:

ABV: 43,2 %
Färg: Gyllene ek (100% naturligt framställd).
Näsa: Extremt rik, antik ek, russin och dadlar, citrusfrukter, körsbärspaj och inslag av trärök.
Palette: Ananas, kristalliserad ingefära, sirap, torkad frukt, trärök, antik ek, marmelad, och vaniljsås som övergår till torkad frukt.
Finish: Lång och söt trärök, körsbärspaj och tropiska frukter.