Mark 'The Toshan Man' Dermul

Om man söker efter whiskyrecensioner på Youtube så snubblar med all säkerhet snart över en kanal som heter ’Marks Whisky Ramblings’. Den drivs av Mark Dermul och han började ladda upp sina klipp på tjänsten för sju år sedan.

Han är numer en välkänt ansikte i whiskybranschen och då kanske främst för sin enorma Auchentoshan samling. Han har över 350 unika flaskor som spänner över en tidsperiod på 60 år.

Vi var nyfikna på vem Mark är och hur hans intresse för just Auchentoschan växte fram.
Mark är född och uppvuxen i Antwerpen men för 17 år sedan så förde jobbet honom till Gent.
– Jag studerade till att bli lärare, men innan jag hade hunnit gått klart mina studier så blev jag kontaktad av en bank som frågade om jag ville börja jobba där. Och där har jag jobbat nu i 22 år.

Han har alltid druckit whisky, men mest som en ’vanlig’ konsument. Som mest hade han fyra – fem flaskor hemma och då endast blended whisky.
– Men så 2009 fick jag en flaska Auchentoshan 12 år på min födelsedag, berättar Mark. Jag hade aldrig hört talas om destilleriet tidigare och jag visste inte ens hur jag uttalade det, men jag blev nyfiken.

När han öppnade den och smakade så var det en smakexplosion. Han hade aldrig förut druckit någon bättre whisky.
– Jag minns att jag tänkte ”- Wow, är det här whisky? Kan det smaka så här gott? Det är så mycket bättre än allt annat jag har druckit tidigare”

Auchentoshan var hans första möte med Single Malt whisky och den romansen har hållit i sig nu i över 10 år snart.
– Idag har jag en samling med Auchentoshan som är över 350 flaskor och sträcker sig från 60-talet till idag, berättar Mark stolt. Jag har flaskor från alla olika årtionden från 1960 till idag men det är fortfarande en del som jag saknar.

Under slutet av 90-talet så buteljerade Auchentoshan ett 50-tal enskilda fat, där Mark har lyckats fått tag på ca 15 stycken buteljeringar.
– Dessa är inga jag jagar längre, säger han. OM jag stöter på dem så köper jag givetvis dem men jag har slutat leta.

Om man samlar på Auchentoshan så är det några buteljer som är nästan lika svåra att få tag i som de brittiska kronjuvelerna. Det är en 31-åring från 1965 och en 25-åring från 80-talet, bägge dessa har Mark.
– Men de mest sällsynta är två femtioåringar från 1957, berättar Mark. Det var två fat som de buteljerade där det ena gav ifrån sig 177 flaskor och det andra 144 flaskor, och jag har en av varje flinar han.
Även om Mark har slutat jaga äldre flaskor så köper han fortfarande allt nytt som släpps av Auchentoschan.
– Jag har också en överenskommelse med destilleriet att så fort de öppnar ett nytt fat till deras ”Bottle your own”-tur i shopen så skickar de två flaskor till mig direkt.

Han försöker alltid köpa två av alla flaskor, då har en flaska att ställa till samlingen och en flaska att dela med vänner.
– Jag köper en hel del andra whiskys också, förutom Auchentoshan, men jag samlar inte på dem. Jag håller en hel del provningar runt om i Belgien och så har jag en egen lokal som jag håller provningar i en gång i månaden, säger Mark. Jag försöker alltid köpa det som är nytt och intressant och som jag kan ha med på provningar. Jag har ju inte råd att köpa och prova allt själv, men om man kan hålla provningar så är det ett perfekt sätt att få möjlighet att köpa och prova nya såväl som äldre whiskys.

Hela sin samling har han stolt uppställt i en specialbyggd hylla som upptar två våningar centralt i sitt hem i Gent.

The Saga Begins

Förutom whisky så är Mark också välkänd för sitt otroliga intresse av film serien Star Wars.
– Det började med att jag och min far skulle gå på bio, berättar Mark. Jag är född 1970 så jag var 7 år när Star Wars IV hade premiär. Jag ville se Bambi men in far tyckte att jag och min bror var gamla nog för att se den nya häftiga Star Wars istället.

Efter det första mötet med Luke Skywalker, Han Solo och Darth Vader så var Mark fast, på riktigt. 1980, när Star Wars The Empire Strikes Back gick på bio, såg han den filmen inte mindre än tjugo gånger under en påsklovsvecka. På den tiden kunde man lösa en biljett vid första visningen och stanna kvar hela dagen på bion.

Det räckte ju inte med filmerna utan Mark började samla på Star Wars saker också. Först leksaksgubbarna sedan skovor med musiken. Under tidigt 90-tal så tog han samlandet till en ny nivå då han började samla på autografer.
– Jag skrev till skådespelarna och filmteamet och frågade om jag kunde få deras autografer, berättar Mark. Nu har det ju blivit en större industri med Star Wars mässor där man kan träffa skådisarna och de signerar för pengar, men så var det inte när jag började.

Men det räckte inte med autografer. Hans intresse växte och han har bland annat ätit lunch med Mark Hamill, skådespelaren som spelar Luke Skywalker i filmerna. Han har även besökt Christoffer Lee´s privata hem och träffat honom där. Han var även ordförande för den Belgiska Star Wars fanklubben i några år.
– Jag var ju fullt medveten om att mitt intresse kanske hade spårat ur en del, men det fanns mer att upptäcka kring dessa filmer. Detta sökande gjorde att jag började anordna resor till inspelningsplatserna, berättar Mark.

De spelade in många scener i Tunisien, främst de som skulle föreställa Lukes hemplanet Tatooine.
– Efter att ha publicerat min resa på internet så hörde massor med människor av sig och ville också följa med, så då började jag organisera resor, berättar han.

På en av sina sista resor till Tunisien så upptäckte de att ’Lars Homestead – det hus där Luke Skywalker bor i filmerna var i ett bedrövligt skick.

De var en grupp med entusiaster som satte upp en crowdfunding på internet och efter bara några månader så hade de fått in över tio tusen dollar.
– Vi var sex personer som åkte tillbaka till Tunisen och började arbetet med att restaurerar denna fantastiska plats, säger Mark stolt. Jag var ju projektledare och det krävdes en hel del tillstånd både från Tunisiska staten såväl som från Lucas´s Films.

Save Lars Whisky

Detta projekt ledde Mark i sin tur på ännu ett äventyr – att bli en Oberoende Buteljerare.
– Det visade sig att en av de som var med på resan också älskade whisky, berättar Mark. Och vi beslutade att vi skulle göra något kul samarbete kring projektet ’Save Lars Homestead’.

Tillsammans grundade de Mark & Manny´s Malts.
– Vi är inne på vårt fjärde år men har redan buteljerat tolv olika whiskys och fyra olika gin. Vi har valt att bara buteljera femtio flaskor av varje whisky så det är en strikt limiterade upplaga varje gång.
Vem som helst kan köpa MMM´s buteljeringar, men det gäller att vara snabb!
– Vi kommunicerar ut väldigt tydligt på sociala medier och via mail när och hur vi släpper våra whiskys, men det gäller at vara snabb. Vanligtvis så säljer vi slut på tre – fyra timmar, men rekordet ligger på sex minuter för en 20-årig Arran.

Detta är bara en bisyssla som de gör för att det är kul. De har bägge varsina jobb och de tjänar inga pengar på det.
– Vi gör det i grunden bara för att kunna säga att vi har gjort det och för att det ger en viss stolthet att kunna avnjuta en whisky som man själv har valt ut och buteljerat, säger Mark stolt.

När vi frågar om han har några avslutande ord så skrattar han högt.
– May the Malt be with you, of course!