Nyheter från Cooper´s Choice

Detta är en pressrelease från Symposion House of Taste

Den 8 mars släpper Symposion – House of Taste tre nya buteljeringar från Cooper´s Choice!

Några ord om grainwhiskyn

Grainwhisky är grundbulten och den ekonomiska ryggraden i hela den skotska whiskyindustrin – och om man så vill i dessa Brexit-tider, tillsammans med den skotska olje- och gasindustrin – ett fundament i hela brittiska BNP:n. Egentligen är det bara fyra destillerier det handlar om, tillsammans står dessa för långt över 90 procent av all whisky som tillverkas i Skottland. Förr var råvaran ofta majs, (som fortfarande dominerar i Japan) men i dag gäller vete. Dessa gigantiska fabriker har sällan eller aldrig något intresse av att buteljera sin grainwhisky som singelgrain. Det finns några undantag, som Snow Grouse, från North British och Girvans singelbuteljeringar, men de är ganska få. Istället är det hos de oberoende buteljerarna man finner denna, ibland lite styvmoderligt behandlade, whisky.

De fyra graindestillerierna är Cameronbridge, Girvan, Invergordon och North British. De ägs i tur och ordning av Diageo, Grants, Whyte & Mackay och Edrington/Diageo. Därutöver produceras grainwhisky i mindre omfattning vid Loch Lomond, Strathclyde och Glenturner. Det finns dessutom ett tiotal nedlagda graindestillerier där man fortfarande kan finna whisky på marknaden, som Cambus, Port Dundas med flera.

Invergordon 1987


Invergordon byggdes 1960 långt uppe i högländerna några kilometer utanför Inverness. Syftet var att förse den växande blendindustrin med grainwhisky. Affärerna gick bra, bolaget introducerades på Londonbörsen och man började bygga egna maltwhiskydestillerier. Först in house-destilleriet Ben Wyvis och sedan Tamnavulin. Därefter knöts Bruichladdich, Tullibardine och Deanston till bolaget, och ännu senare Jura och Glenallachie. Efter en lång rad ägarskiften såldes Invergordon 1993 till Whyte & Mackay som nu producerar 40 miljoner liter whisky årligen till sina många blendsorter vid Invergordon.

Cooper’s Choice har buteljerat 300 flaskor av en 31-årig bourbonlagrad Invergordon, destillerad 1987 och tappad vid 47,5 %. Den har alla de kännetecken som gammal mästerlig grainwhisky har. Det är en flytande päronsplitt med mängder av fruktiga och gräddiga smaker.

Smaknoter
Doft: Vaniljkokta päron, karamelliserat socker och kokos.
Smak: Spannmål, päron, vanilj, söta kryddiga toner, kokos och créme brûlée.
Eftersmak: Bourbontoner, söt frukt och ekfatsvanilj.

INVERGORDON 1987, 31 YO,
BOURBON SINGLE CASK, COOPER’S CHOICE, 47,5% 

Säljstart: Fredag 8 mars, utvalda butiker
Artnr: 40383-01
Pris: 1 295 kr
Destillerad: November 1987
Buteljerad: 2019 
Ålder: 31 år
Alkoholhalt: 47,5% 
Fat: Bourbon Cask No: 88795
Totalt antal: 700 ml   
Antal flaskor till Sverige: 277 fl.

North British 1991


North British Distillery byggdes i Edinburgh 1885 när Usher och pojkarna hade fått fritt fram för att kalla blandad whisky för whisky och industrin mer eller mindre exploderade. Vid den här tiden kunde Skotska whiskyblenders endast köpa sin grainwhisky från Cameronbridgde som ägdes av mäktiga DCL (våra dagars Diageo). North British byggdes för att bryta detta oönskade monopol. Destilleriet har haft många ägarturer. I dag är det samägt av Edrington, som producerar sin grain till Famous Grouse och andra blends härifrån, och ironiskt nog Diageo, vars ställning North British en gång byggdes för att begränsa.

North British 1991 är en singelgrain som lagrats i 27 år på ett bourbonfat. Den har buteljerats i 330 flaskor vid en alkoholhalt på 46 %. Det är en typisk grainwhisky med alla de fruktiga och söta tonerna på plats. Här finns Werthers kolor och brittisk konfekt så det sjunger i glaset. En fruktskål i mästarklass.

Smaknoter
Doft: 
Nygräddade florsockerpudrade bakverk, smörkola, kokos och vanilj.
Smak: Karamelliserat socker, kryddor, honungsmelon, vanilj och ytterligare kokos. Bourbontoner.
Eftersmak: Dadlar, sockerrostad mandel, ekfatsvanilj.

NORTH BRITISH 1991, 27 YO,
BOURBON SINGLE CASK, COOPER’S CHOICE, 46%

Säljstart: Fredag 8 mars, utvalda butiker
Artnr: 40385-01
Pris: 998 kr
Destillerad: Maj 1991
Buteljerad: 2019
Ålder: 27 år
Alkoholhalt: 46,0% 
Fat: Bourbon Cask No: 234098
Totalt antal: 330 fl.  
Antal flaskor till Sverige: 308 fl.

Ardmore 2008


Allt är inte grain som glimmar. Ardmore är definitivt ett av våra favoritdestillerier där det ligger i östra högländerna en bekväm bilfärd från Aberdeen. Inget annat destilleri har varit sitt syfte lika troget. Det byggdes av Familjen Teacher 1898 för att förse familjeföretaget med maltwhisky till deras blendwhisky Teacher’s, och så gör det än idag. I dag ägs Ardmore av mäktiga Beam Suntory, så de historiska rötterna till trots är det numera ett amerikanskt och japanskt destilleri. Ardmore är en annorlunda höglandswhisky, den är ofta mer robust och vågar spänna rökmusklerna mer än andra av traktens destillerier. Ingen annan fastlandswhisky har en lika torvig grundstil i sin whisky.

Cooper’s Choice Ardmore 2008 har lagrats på traditionella bourbonfat och därefter förts över till ett sherryfat (Oloroso). Smaken är typiskt robust, kryddig med fina nyanser av den vinösa sherryn och härliga slingor av den subtila rök som är Ardmores signum. Whiskyn är buteljerad vid 51 % och tappad på 370 flaskor.
 Smaknoter
Doft: 
Torvrök, persika, vaniljkola och söta sherrytoner med bl.a hasselnötter och russin.
Smak: Rök, söt malt, vaniljkola, choklad, torkad frukt och kryddor.
Eftersmak: Rökig touch, nötter, choklad och söta kryddiga toner.

ARDMORE 2008, 10 YO,
SHERRY CASK FINISH SINGLE CASK, COOPER’S CHOICE, 51%

Säljstart: Fredag 8 mars, utvalda butiker
Artnr: 40384-01
Pris: 769 kr
Destillerad: Juli 2008
Buteljerad: 2018
Ålder: 10 år
Alkoholhalt: 51,0% 
Fat: Amerikansk ek med tillkommande lagring i Sherry Cask No: 6909
Totalt antal: 370 fl. 
Antal flaskor till Sverige: 299 fl.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*