Plantation Jamaica 10 yo – funk till en rimlig peng!

Nyligen lanserade Plantation en vintage rom från Jamaica – Plantation Jamaica 10 yo, en rom som är en lysande instegs rom till det Jamaicanska funket!

Plantation Jamaica 10 yo är en dubbellagrad rom med beteckningen Grand Terroir. Beteckningen är ett begrepp som används inom Plantation för att betona och markera ursprunget eller det geografiska området. Den har lagrats på ex-bourbonfat under åtta år och sedan ytterligare två år på franska, ex-cognacsfat. Dubbellagringen, som är Plantations signum, har skapat en intensiv och komplex rom som visar hantverksskickligheten hos destillatörerna på Long Pond och Clarendon.  

Jamaica ingår i ögruppen Stora Antillerna och ligger lite för sig själv cirka 15 mil söder om Kuba. Sockerrör har odlats på Jamaica sedan 1673 och romdestillationen är troligen nästan lika gammal. Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay – ön där den kraftfullaste whiskyn produceras. Det var britter som annekterade Jamaica och de tog med sig sina destilleringsmetoder. Därför tillverkas Jamaicansk rom, precis som singelmaltwhisky, oftast i potstills och lagras på ekfat. Även klimatet på Jamaica kan vara närmast brittiskt, om än något varmare. Ön är dock svalare än andra karibiska öar och präglas ständigt av salta havsvindar och hög fuktighet. Resultatet är generellt sett en fruktig rom med mängder av smaker, lika kraftfull, kryddig och robust som en Islaywhisky.  

87/100

Plantation Jamaica 10 yo | 42%
Artikelnummer: 22101 | Volym: 700 ml | Pris: 569:-

| DOFT
Vid första doften så vet man direkt var man är på romkartan! Här finns en trevlig Jamaicafunk men som inte skrämmer bort dig utan lockar dig att dofta ännu mer. Tropiska frukter såsom solvarm ananas och papaya trängs tillsammans med muscovadosocker med en touch av vanilj.

| SMAK
Allt man blir lovade i doften dyker upp i smaken – rullande toner av frukt och fat tillsammans med mer kryddiga toner som kanel och kryddnejlika. Allt samsas väl med en stor dos rund vanilj.

| FINISH
Lång torr finish med en strimma av mint, vanilj och solvarma ekfat.

| HELHET
Detta är en snygg rom som levererar en bra brygga till de lite mer krävande rombuteljeringarna som finns på marknaden. Här finns de välkända Jamaica-tonerna men de är mer stillsamma och mer inbjudande än de ibland kan vara. Den lägre alkoholhalten i kombination med dubbellagring gör detta till en perfekt rom att börja sin romresa med!