Ron Abuelo XII – Two Oaks åter på Systembolaget!

När man nämner Panama så går tankarna ganska snabbt till stråhattar och kanalen. Men rom från Panama har hamnat lite i skymundan för andra mer prominenta romländer, detta är något Run Abuelo arbetar stenhårt för att förändra.

Historien om Ron Abuelo börjar 1908, då Panama precis hade blivit republik. Den spanska invandraren Don José Varela Blanco hade då redan etablerat sig som ägare till en sockerrörsodling och grundade efter frigörelsen landets första sockerfabrik ’Ingenio San Isidro’ i Pesé.

1936 så anslöt sig tre av Don Josés söner, José Manuel, Plinio och Julio, till sin fars företag och tillsammans så bestämde de sig för att etablera ett destilleri. Den första produkten de lanserade var dryck de kallade Seco Herrerano, namngiven efter den provins där destilleriet är beläget.

På 70-talet hade företaget vuxit ur sina lokaler och de flyttade en bit utanför Pesé där de byggde ett nytt destillerier som de döpte till The Don José Distillery. Det var nu den tredje generationen av familjen Varela beslutade att de skulle utveckla produktionen. De skulle försöka slå sig in på premiumsegmentet med både både högre kvalitet och högre ålder.

Arbetet med att skapa detta nya varumärke, Abuelo – vilket betyder farfar på spanska och var en hyllning till just Don José, sattes igång.

I dag brukar Abuelo nämnas bland romvärldens främsta producenter och i familjen Varelas prisskåp ståtar utmärkelser från mängder med internationella dryckestävlingar. Förutom den höga sockerrörskvaliteten är ett innovativt fatarbete kännetecknande för Abuelo. Man använder sig huvudsakligen av amerikanska whiskeyfat från Tennessee, men man jobbar även med slutlagring på flera olika fattyper, t.ex sherry, port och cognac.

Abuelo Two Oaks slutlagras på djuprostade fat av ny amerikansk vitek Quercus alba. Dessa fat rostas i 60 minuter vid 180 grader. Därefter höjs temperaturen till 220 grader och de då vidöppna porerna gör att rostningen tränger nästan en centimeter ner i fatväggarna. Djuprostad ny ek utvecklar mängder med smaker och ger den kolonndestillerade spriten en egen dimension med kaffe-, choklad- och vaniljtoner.

TWO OAKS – RON ABUELO XII, 40% 

Säljstart: 18 maj, utvalda butiker samt webblager
Artnr: 11768
Pris: 575 kr
Alkoholhalt: 40%
Ursprung: Pesé, Herrera Province, Panama
Typ: Spanska skolan, Single Estate Rum
Råvara: Melass + Sockerrörsjuice av sockerrör från Hacienda San Isidro
Jäsning: Cirka 48 timmar
Destillation: Kolonn
Ålder: 12 år, vintage pallet method
Fat: Ex Tennesse Whiskyfat med finish på extra hårt rostade nya amerikanska ekfat
Sockerhalt: 24 g/l
Antal flaskor till Sverige: 2400 fl.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*