Saint Aubin Mauritius 2013 Pot Still Single Cask släpps idag!

Är det någon som kan ta oss med till romvärldens avlägsna platser så är det Florent Beuchet och hans Compagnie des Indes. Beuchet är fransman och driver ett företag som specialiserat sig på att buteljera rom från världens alla hörn.

Namnet på hans företag är en hyllning till de sjöfarare som en gång öppnade handeln mellan Europa och inte minst främre orienten och Karibien. Som fransman är Beuchet ytterst medveten om begreppet terroir. Han menar att mycket av den moderna industrirommen har suddat ut ursprung och nationsgränser och han strävar ständigt efter att buteljera rom där ursprung och särart inte har förvanskats, och där just terroirbegreppet blir som tydligast. Som en del av detta terroirtänk eftersötar han inte sina romsorter.

Nu tar Florent Beuchet med oss till den sägenomspunna ön Mauritius, 180 mil öster om den afrikanska kusten i höjd med Madagaskar. Ön Mauritius, eller ögruppen rättare sagt, har sedan den obebodd upptäcktes på 1500-talat stått under såväl holländsk, brittisk som fransk flagg. Landet blev självständigt 1968. Sockerrörsodling har pågått länge på Mauritius, liksom romtillverkning.

Sedan 2003 har Saint Aubin producerat en potstilldestillerad rom av sockerrörsjuice i ett litet destilleri på södra delen av ön. Destilleriet uppfördes på en plantage där sockerproduktion pågått sedan i över 200 år. Nu drivs romtillverkningen av åttonde generationen i grundarfamiljen.

Saint Aubin Mauritius 2013 är en Single Cask-buteljering för svenska marknaden och har först lagrats sex år på nya franska ekfat och sedan fått en treårig finish på ex-cognacsfat.

Saint Aubin Mauritius 2013 Pot Still Single Cask Compagnie des Indes, 55%

Säljstart: Fredag 10 juni kl. 10:00, utvalda butiker (ca 4 butiker) samt webblager, kl. 10:00
Artnr: 11686-01
Alkoholhalt: 55%
Ursprung: Mauritius
Typ: Agricole-style
Ålder: 9 år
Producent: Compagnie des Indes
Destilleri: Saint Aubin Distillery
Destillerad: Januari 2013
Buteljerad: April 2022
Råvara: Sockerrörsjuice
Jäsning: 3 dagar
Destillation: Pot still
Fat: 6 år i ny fransk ek, sedan 3 år i cognac-fat. #MSB2.
Lagring: 100% tropisk lagring
Angels share: 6%
Övrigt: Ej kylfiltrerad, inget tillsatt socker eller färgämne. Single Cask för Sverige.
Totalt antal flaskor: 269 fl. (på etiketten anges felaktigt 282 fl.)
Antal flaskor till Sverige: 269 fl.
Pris: 1 149 kr
Volym: 70 cl