Single Cask från Daftmill – enbart för Sverige!

Den 9 juni släpper Clydesdale en unik whisky för den svenska marknaden – en Single Cask från hyllade Daftmill Distillery i Fife!

Den är destillerad 2011 och buteljerad 2022 och lagrats på ett ex-oloroso fat. Den är buteljerad vid 60,3% och fatet grav ifrån sig 646 flaskor. Den släpps i Systembolaget Tillfälliga sortiment.

Vi intervjuade Francis Cuthbert under hösten 2018 och här nedan kan du lära dig mer om bakgrunden till detta redan kultklassade destilleri.

Daftmill Distillery har kanske Skottlands underligaste namn. Ordet ’Daft’ är ett slang ord i engelska som betyder dum eller konstig. Anledningen till att destilleriet har det namnet har att göra med att den ån som rinner i närheten ser ut som den rinner upp för kullen. Så lokalborna kallade den för ’Daft Burn’ – den konstiga ån. När det byggdes en kvarn intill ån så fick den naturligtvis namnet ’Daft Mill’.

Destilleriet är grundat 2005 av bröderna Cuthbert, Francis och Ian. Men det är Francis som sköter det mesta kring själva produktionen. De byggde sitt destilleri hemma på familjegården som är belägen i dalgången River Eden.

Marken som gården står på har en rik historia som sträcker sig ända tillbaka till den tidiga bronsåldern. Mer i ’nutid’ så ägdes den av Baronen av Pitlair, 1200-talet, och ingick i Pitlair Estate.

Genom åren så byttes och ärvdes marken fram till 1701 då familjen Walker köpte den. Familjen Cuthbert arrenderade gården i över 100 år innan de i sin tur köpte loss den 1984 av Sir William Walker. Det är mycket möjligt att familjen Cuthberts är bara den tredje ägaren av marken på över 1000 år.

På gården idag föder de upp nötkreatur, odlar potatis och naturligtvis korn.
– Vi odlar mestadels kornsorten Concerto men vi har en del Laurette och Sassy också, säger Francis Cuthbert när vi pratade med honom.

Kornet är också anledningen till att de startade ett destilleri. Destilleriet är ett sätt att skapa mer värde ur kornskörden.
– Vi brukar säga att vi startade Daftmill för att vi ville betala mer skatt, men för att vara mer precis så var det för att få ut mer värde på grödorna vi skördar. Detta är också exakt samma syfte de hade för två hundra år sedan, att öka värdet på det de skördade. Jag är egentligen en vanlig bonde som bränner whisky när tillfälle ges, skrattar Francis.

”Det stående skämtet är att vi ville betala mer skatt ”

Det unika med Daftmill Distillery är ett de fick sin licens för att producera sprit redan 2005 av det brittiska skatteverket, Her Majesty’s Revenue & Customs. Men de släppte sin första whisky först under våren 2018.
Detta är väldigt unikt för nya destillerier! Oftast vill man få ut en produkt så fort som möjligt för att få tillbaka en del av sin investering, men i Daftmills fall så fanns det inga sådana tankar över huvud taget, något som fick många whiskynördar att klia sig i huvudet.
– Vi började destillera 2005 och redan efter två och ett halvt år så började frågorna komma när vi skulle släppa vår första whisky, suckar Francis. Alla som fick prova sa att detta måste ni ju släppa direkt, men jag visste ju själv att det var inte bra nog vid tre år, inte ens bra nog vid fem eller sex. Whisky behöver tid på sig, och vi hade gott om tid, så vi beslutade att vänta tills whiskyn var klar, och det tycker jag att den är vid tolv år.

Daftmill ägs och drivs av familjen utan några utomstående finansiärer. Förutom gården så har familjen ett väldigt framgångsrikt stenbrott och har på så vis självfinansierat detta projekt.
– En stor fördel är att vi inte hade någon annan intressent inom destilleriet utan det är bara familjen som beslutar, och då både gården och stenbrottet gå bra så kunde vi låta whiskyn mogna i fred, berättar Francis.

Till allas stora glädje så beslutades det under våren 2018 att Daftmill äntligen skulle ge ut en Single Malt och de hade startat ett samarbete med Berry, Bros & Rudd i London.
– Det fanns aldrig någon fast plan på en lansering utan vi fokuserade på att producera och tänkte aldrig på hur vi skulle gå tillväga vid en framtida lansering, förklarar Francis. Vi kände ju redan Jonny McMillan som jobbar på Berry Bros & Rudd så det kändes naturligt att börja samarbete med dem.

Daftmill är ett väldigt litet destilleri med en årsproduktion som ryms i hundra fat, så varje ren liter alkohol de producerar är väldigt dyr. På så vis kan de inte lanserar en billig instegs whisky utan hamnar rent automatiskt i ’premium segmentet’.
– Med de höga priserna som vi måste ta för vår whisky så kände vi att vi ville ha en produkt som verkligen kunde reflekteras i priset, säger Francis. Även om vi har en dyr produkt så kan vi ganska lätt sälja en flaska till en kund, men om man vill att den kunden ska köpa en till så måste ju kvaliteten vara hög.

De hade kunnat släppa en whisky redan för två år sedan, men det tar tid för familjen att besluta sig för något förklarar Francis.
– Om jag ska vara helt ärlig så hade vi kunnat släppa en 10-åring, men det tar tid för oss oavsett vad vi ska göra, så planerna drog helt enkelt ut på tiden och då blev whiskyn automatiskt 12 år.

”Vi är riktigt småskaliga då vi producerar endast cirka 100 fat per år ”

Med en sån liten produktion som Daftmill har så lagras allt de producerar hemma på gården.
– Vi producerar bara ca 100 fat per år så vi beslutade att vi lagrar allt på plats vid destilleriet.

Då Francis är en bonde på heltid så körs destilleriet bara när det finns tid över på gården.
– Vi destillerar vanligtvis under de lugna månaderna på gården, säger Francis. Vi börjar runt November – December och så fortsätter vi in i Februari. Vi kan också fortsätta in i våren, men mycket beror på vilket vårväder det och om vi kan köra igång tidigt med gårdsarbetet.

”Det här med whisky är lite av en helt ny värld för mig ”

För lagring används gamla beprövade kombinationer, alltså bourbon och sherryfat.
– Vi använder 90% bourbonfat och så några få sherryfat, men inga andra typer av fat, klargör Francis. Vi använder inga ”exotisk fat” eller gör några experiment, utan vi fyller fat som vi vet matchar bra vår sprit och på så vis bygger både lager och varumärke.

Vi undrar avslutande hur livet har förändrats från att vara en bonde i Fife till att stå i fokus i London på The Whisky Show.
– Det är lite av en ny värld, det här med att sälja och prata om whisky, säger Francis. I London så kan man väl säga att jag inte direkt var i min ’comfort zone’, skrattar Francis. Om jag ska vara helt ärlig så är det roligare att göra whisky än att sälja whisky avslutar han.

Daftmill Single Cask Sherry Butt

Destillerad: 2011-12-23
Buteljerad: 2022
Alkoholhalt: 60,3%
Fatnummer: #100
Pris: 1679:-
Artikelnummer: 41453
Lanseras: 9/6 2023