Talisker lanserar guide till Sveriges bästa vinterbadplatser

Lagom till att vattentemperaturen kryper ner mot noll har whiskymärket Talisker tagit fram en vinterbadsguide ihop med konstnären och kallbadsexperten Linda Vagnelind. I samband med lanseringen bjuder Talisker också in till en exklusiv vinterbadsupplevelse i Åre senare i november.

I början av sommaren lanserade Talisker en upptäcktsguide till tolv natursköna platser i Sverige tillsammans med äventyraren Linda Åkerberg. Talisker har i många år velat uppmuntra människor att utforska sin omgivning och se sig om i naturen. I samma anda följer de nu upp med en guide till elva underbara platser för vinterbad, handplockade av experten Linda Vagnelind. Hon gav i februari 2021 ut boken Kalla bad ihop med Linda Ahlgren.

Platserna i guiden sträcker sig från Falsterbo i Skåne till Jukkasjärvi i Lappland.

Talisker grundades av bröderna MacAskill som i början av 1800-talet rodde över Atlanten. Deras upptäcks- och äventyrslust präglar varumärket än idag. Sommarens Talisker Adventure Guide var väldigt uppskattad, vilket visar att det finns ett stort ett sug efter äventyr bland svenskarna. Genom att vidareutveckla konceptet med en vinterbadsguide hoppas vi kunna locka fram upptäcktslusten hos ännu fler, säger Tina Timm på Diageo.

Utöver badplatserna finns det guiden också tips och instruktioner för lyckade och säkra kallbad. Allt från hur man kommer i gång, till vad man behöver och hur man hittar fokus. Linda berättar också om hälsofördelarna med kallbad såsom minskad stress, bättre sömn och kroppskontroll. Vinterbadsguiden finns tillgänglig från 25 oktober på vagnelind.se/ice/talisker.

Den svenska naturen har så mycket att ge, även på vintern. Kallbad har blivit en oumbärlig del av mitt liv sedan flera år tillbaka. Du tvingas att vara i nuet när vattnet omsluter dig. Ett lugn infinner sig och efteråt är man fylld av energi. Självklart kan man behöva lite övning i början. Hösten är en perfekt tid att börja med kallbad för att sakta men säkert vänja sig vid kallare temperaturer, säger Linda Vagnelind, kallbadsexpert.

Vinterbadsupplevelse i Åre

För att få fler att testa kallbad lanserar Talisker i samband med att guiden släpps även ett unikt helgäventyr i Åre. På plats blir det hajk upp till idylliska fjällstugan Åre Ripmon där kallbadsproffset Linda Vagnelind guidar deltagarna till en magisk naturupplevelse i form av ett vinterbad. Detta följs av en härlig whiskyprovning och trerätters middag med Talisker- cocktails på restaurang Granen. Paketet innefattar även transport ToR Stockholm och två nätters boende samt frukost på hotell Granen i Åre. Upplevelsen finns att boka på are-winter- bath-weekend.confetti.events/ från fredagen den 29 oktober och äger rum helgen 12-14 november till ett pris av 1 995 SEK per person.

PLATSERNA I GUIDEN

JUKKASJÄRVI, KIRUNA

Det lappländska vinterlandskapet är en upplevelse i sig. Här är en av få platser där du kan kallbada och samtidigt som ett spektakulärt norrsken brer ut sig på himlen. Hembygdsgården har en badbrygga och öppen isvak hela vintern.

HELLASGÅRDEN, STOCKHOLM

En kort bussresa från stan finns Hellasgården och tre väntande bryggor. Vid den största finns badstege och vak hela vintern. Bastu finns också för den som vill ha extra hjälp att värma upp sig efter doppet.

KANAANBADET, BROMMA

Kaananbadet bjuder på sandstrand och flera bryggor från sitt läge vid Mälaren i västra Stockholm. Badet är en del av Grimsta naturreservat. Under vintern har badet få besökare så du kan simma i lugn och ro.

STENDÖRREN NATURRESERVAT, NYKÖPING

Upplev den storslagna skärgården och känslan av öppet hav genom att vandra ut på hängbroarna till havsbandets öar. Mellan Nyköping och Trosa hittar du Stendörren och dess klippor, stränder och otroliga natur.

SMITHSKA UDDEN, GÖTEBORG

Smithska udden, eller “Smitten”, är en smått magisk plats i Göteborg. Än mer speciellt på vintern när man får ha udden för sig själv. Här finns flera klippor och stegar att välja bland för kallbadet.

FALSTERBO, SKANÖR

Välkommen till en förtrollande strand bakom golfbanan i Falsterbo. Vit sandstrand möter turkost vatten och en magnifik havsutsikt här i Sveriges absolut sydligaste delar. En perfekt plats för ro och reflektion i sällskap av naturen.

GANLET BADPLATS, NÄSET

En badplats med två stegar som finns i vattnet hela vintern. Det finns en sandstrand där du kan vada ut i havet eller så badar du från några av stegarna på klipporna. Parkering är numera en bit ifrån så det tar ett par minuter att gå.

FISKEBÄCK, GÖTEBORG

Bland klipporna vid Fiskebäcks marina finns en populär stege för kallbad. Ibland är det till och med kö ner i vattnet. Det finns annars bryggor vid sandstranden ett stenkast bort.

Parkering finns i närheten och i hamnen finns ett trevligt café.

STRANDEN VID SILVERFALLET, ABISKO

Nedanför Silverfallet finns en undangömd strand med en svårslagen utsikt över Lapporten med sin karaktäristiska profil. Den gnistrande vackra stranden är täckt med små runda stenar som formats av det väldiga vattenfallet på dess resa ner i Torneträsk.

VIKHYDDAN BADBRYGGA, VARBERG

En klockren brygga för kallbad hittar du längst söderut på surfstranden vid Apelviken. Under vattenytan finns en fin sandbotten att stå på. Det går också bra att vada ner i vattnet från den grunda stranden bredvid bryggan.

JÄRNVÄGSMÄNNENS BRYGGA, HELSINGBORG

Vid strandpromenad i centrala Helsingborg finns en utmärkt badstege året om och ett litet omklädningsrum intill. Badplatsen användes förr om åren av järnvägsanställda, som arbetade i närheten.

TIPS FÖR KALLA BAD

Börja bada efter sommaren och fortsätt när temperaturen sjunker. Skaffa en bra rutin där du preppar med varma kläder och en termos te. Ha med badskor eller sittunderlag att stå på när du kommer upp.

Ta kontroll över andningen genom djupa andetag och acceptans.

Ta reda på hur du kommer upp innan du kliver i, och ha gärna med sällskap.

TALISKER HOT CHOCOLATE

En värmande och lyxig varm choklad.

RECEPT

25 ml Talisker 10 year 30 ml kokhett vatten 28 g mörk choklad 150 ml havremjölk

10 ml ljus sirap Marshmallows för garnityr

GÖR SÅ HÄR:

Rör ihop ingredienserna i en kastrull och värm tills det sjuder svagt. Häll upp i din favoritkopp, toppa med nyrostade marshmallows och njut.