The Spirits/Whisky News släpper sitt andra whiskyfat!

Tillsammans med Loch Lomond Distillery i Skottland har The Spirits News provat fram sitt andra unika whiskyfat. Chefredaktör Henrik Aflodal har lett urvalsarbetet uppbackad av duktiga whiskyprovare ur läsekretsen. Valet föll på en whisky som lagrats på Pineau des Charentes-fat från Cognac.

”Starkvinsfatet har vävt en kokong av smarrig sötma runt Loch Lomond. Med hjälp av vattning skalas sötlagren bort och frigör destillatets egna toner som fördjupas av vinsötman. En tyngre Loch Lomond-äpplig ådra har sällan skådats!” skriver Henrik Aflodal

Whiskyn är gjord i vanliga ’pot stills’ istället för de speciella ’straight neck stills’ som gjort Loch Lomond känt. Resultatet är ett lite tyngre oljigare destillat som står emot det söta starkvinsfatet väldigt bra. Whiskyn är smarrig att dricka vid fatstyrka men blir mer avancerad och komplex vid försiktig vattning.

FAKTA & BESTÄLLNING

Den orökta whiskyn är 13 år och kokades i vanliga ’swan neck stills’ år 2008 samt lades på refillfat av amerikansk ek i hogsheadstorlek. De sista 16 månaderna tillbringades på Pineau des Charentes hogshead-fat nr 20/267-9 innan buteljering i september 2021.

Loch Lomond Pineau des Charentes Hogshead 2008, 55,2%, 879 kr, dolt art. nummer 5400201, 300 fl finns tillgängliga.

Beställer gör du här hos Systemblaget