Vilket whiskyår!

När detta magasin grundades så var själva grundidén att det skulle handla om personligheterna i denna fantastiska bransch. Om man har varit på provningar här i Sverige eller kanske rest till Skottland så är det oftast inte whiskyn man minns bäst utan de människor man träffade. Lite så är Malter Magasin uppbyggt också.

Självklart skriver vi rena destilleriprofiler och om olika buteljeringar. Och vi publicerar ju också recensioner av olika drycker men fokus ligger på personligheterna.

Jag har under 2019 haft möjligheten att träffa en samling fantastiska personer som jag har fått förmånen att ’stjäla’ lite tid ifrån och ställa mina frågor.

Vart och hur dessa möten har ägt rum skiljer sig ibland drastiskt. Det har varit allt ifrån videosamtal med Mark Reynier från Waterford Distillery till att sitta ned i Glen Scotia´s Iain McAlister´s kontor på plats i Campbeltown. Det har varit djupa samtal med Jill Boyd från Compass Box om konsten att blanda whisky i restaurangen på Cinderella båten eller ett vanligt telefonsamtal till USA där Pamela Heilmann berättar passionerat om jästens betydelse Michter´s Bourbons smakprofil.

Det som är genomgående i alla dessa möten är att personerna är passionerade, engagerade och ibland fullständigt galet förälskade i sina jobb.

Några av årets starkaste whiskyminnen är hämtade från resor. I april så arrangerade jag en resa till Skottland för den klubb som jag är medlem i, SMAD. Vi besökte en rad olika destillerier och provade mängder med fantastisk whisky, men de bästa minnena kommer inte från dessa besök.

De är istället när vi gick upp på Battery Hill i Oban och slog oss ned vid McCaig’s Tower och delade några drams i solen eller när vi åkte båt ut till malströmmen Corryvreckan och drack just Ardbeg Corryvreckan på plats.

Ett annat minne är från Whisky Live Paris i år då jag står och berättar för Cathrine Terciner, som idag driver cognacshuset Vallein-Tercinier tillsammans med sin bror, att jag som svensk hittade deras makalösa cognac genom whiskybloggaren Serge Vallentin – och i samma stund så ställer sig Serge bredvid mig för att lyssna då han hörde sitt namn nämnas.

De två mest intressanta ’whisky’ som jag provat i år är Laphroaig ‘Non Peaty’ Old Liqueur Scotch Whisky från 40-talet – en extremt sällsynt flaska orökt Laphroaig vilken öppnades i samband med Old & Rare mässan i Glasgow. Den andra är New Make från den första destillationen som skedde hos Ardnahoe Distillery på Islay. Två avarter men magiska upplevelser!

Whisky att hålla ögonen efter är det mesta från israeliska destilleriet Milk & Honey – allt som jag har smakat är grymt och jag ser framemot att följa destilleriets utveckling under 2020.

Årets bästa whisky? Svårt att avgöra då det fortfarande är några dagar kvar på året, men Glen Scotia 43 år kommer nog att vara svårslagen!

Tack för år! Nu tar vi sikte på 2020!

God Jul och Gott Nytt År
Henric