Whisky Live Paris 2019

I Europa finns det i grunden tre riktigt viktiga whiskymässor som man någon gång bör besöka om man är en inbiten whiskynörd! Dessa är ‘The Whisky Show’ i London, ‘The Whisky Fair’ i Limburg och så ‘Whisky Live’ i Paris.

Vi på Malter Magasin har tidigare varit flitiga besökare på både Londonmässan såväl som Limburg, men i år var första gången vi besökte Whisky Live Paris.

Anledningen till att vi inte har besökt mässan tidigare beror på främst två saker. För det första så är man ganska trött efter tre dagar på The Whisky Show i London, som är helgen innan Parismässan. För det andra har formatet på mässan tidigare sett annorlunda ut.

Arrangören av Whisky Live i Paris är en av de största och viktigaste importörerna av whisky i Europa, nämligen La Maison du Whisky i Paris. Förutom att vara importör så har de också en stor whiskybutik i hjärtat av Paris, bara ett stenkast ifrån presidentens bostad.

Förr så anordnade LMDW en egen mässa på sidan om Whisky Live med de varumärken som var unikt knutna till butiken. För några år sedan slog de ihop sin egen mässa med Whisky Live och skapade då Europas största whiskymässa.

Om man jämför Whisky Live Paris med The Whisky Show i London så är det näst intill målfoto som gäller!

Whisky Live Paris 2019 var ett enormt arrangemang med fler utställare än någonsin. Det som är unikt med denna mässa är att här hittar du whisky från hela världen! Här är Frankrike, Israel, Tyskland, Japan, Taiwan m.fl. representerade. Självklart finns ju nästan alla destillerier från Skottland på plats också!

Förutom att prova whisky så får du också möjlighet att träffa och prata med några av branschens mest intressanta och kunniga namn. I år så var raden av kända whiskypersonligheter näst intill ändlös!

I motsatts till mässor i Sverige så när du väl har löst biljett så får du prova allt på mässan gratis. De serverar 1 cl av varje sort och det finns spottkoppar vid varje utställare. Vatten och naturligtvis på franskt manér så finns det baguetter att tillgå lite överallt på mässgolvet.

Rhum Gallery

För den som vill utforska andra spritdrycker än whisky så hade de i år en hel egen sektion enbart för romentusiasterna. Alla stora rompersonligheter var naturligtvis på plats så som Alexandre Gabriel, Ian Burrell, Luca Gargano med flera.

Cocktail Street

Som om inte en gigantisk whiskymässa och en egen sektion för rom räcker så har de också en stor utomhussektion som är dedikerad för drinkar – Cocktail Street.
Här är det ett myller av bartenders som kan mixa till vilken cocktail som helst.

Som besökare var det ett skönt avbrott att lämna whisky och rom för en stund och ”rensa” paletten med en fräsch drink!

Mat på mässan

Om man blev hungrig under mässan så fanns det ett digert utbud av olika food trucks som erbjöd allt från stenugnsbakad pizza till falafelwraps.

Butiken

På plats vid mässan så har La Maison du Whisky en mässbutik som på förmiddagen är fylld med unika buteljeringar enbart för mässdeltagarna. Men här gäller det att vara snabb! Mycket säljer slut redan den första timmen så om du är ute efter en unik Caroni eller Chichibu så gäller det att först häng på låset till mässan och sedan skynda sig in för att hamna först i kön till butiken.

Förra året så var butiken och mässan separerade vilket resulterade i att en del folk struntade i att köpa mässbiljetter utan istället stod först i kön till butiken, länsade hyllorna på allt unikt och slog helt sonika upp en egen butik längre bak i den ringlade kön till mässan och sålde buteljerna för det tre dubbla priset.

Masterclasses – unika provningar

Självklart så erbjuds det masterclasses, dvs provningar, på mässan. Men i motsatts till vad som är vanligt på andra mässor så är alla provningar på Whisky Live gratis! Nackdelen här är att man kan inte säkra sin plats genom att boka utan man får ställa sig i kö, går man dock dit tidigt så får man plats.

Biljetter

De erbjuder en rad olika biljetter till mässan. En-dagars och två-dagars med eller utan tillträde till Rhum Gallery. Men det finns också VIP-biljetter som verkligen ger dig All Access till alla områden, också till VIP-hyllan. Det är en egen våning för alla utställare samt till de som har VIP-biljett. Här fanns det lite mer exklusiva whiskysorter att prova som inte finns nere på mässgolvet.

La Villette

Lokalen som mässan hålls i är en enorm hall som stod klar år 1860. Ursprungligen så användes dessa lokaler till slakterier som försåg den växande staden Paris med kött. Bland slaktarna så kallades huset för ”Cité du Sang” – Staden av blod.

Utrymme för pressen

Om du är på mässan som journalist eller bloggare och innehar ett presskort så finns det flera olika utrymmen där du ges möjlighet att intervju eller skriva under lite tystare omständigheter.

Rekommenderar ni ett besök på mässan nästa år?
Absolut! Men om man jämför Whisky Live Paris mot The Whisky Show i London så är det näst intill målfoto som gäller!

Whisky Live är större till ytan med fler internationella utställare och ett större utbud av andra spritsorter men The Whisky Show erbjuder istället fler äldre och unika buteljeringar av Skotsk Single Malt.

Men personligheterna då? Jo i London så är det ingen brist på Skottar och whiskykändisar, men i många fall så är det de som jobbar mot den inhemska marknaden som man möter där. I Paris däremot så träffar man på de som vi kanske är mer bekanta med, de som är International Brand managers eller liknande.

Om du bestämmer dig för att resa till Paris och Whisky Live 2020 så rekommenderar vi att du köper biljetter tidigt! VIP-biljetterna tog slut i ett nafs till årets mässa.

Mässans datum är 26 – 28 September nästa år och biljetter släpps i Februari – Mars. Ses vi där?

Restips

Flyg
Att ta sig till Paris är ju inte direkt svårt. Direktflyg går naturligtvis snabbast och är i detta fal ofta det billigaste alternativet.

Då vi rekommenderar att man bor i närheten av mässan så är det smidigast att flyga till Charles De Gaulle flyplatsen och sedan ta ett snabbtåg, RER B, till Gare du Nord.

Hotell
När det kommer till hotell så rekommenderar vi att man bor i närheten av mässan. Tunnelbanan på natten går via Gare du Nord, vilket man helst ska avstå ifrån.

Holiday Inn Express Paris
Canal de la Villette
68 Qua De La Seine Zac Du Bassin De La Villette

Holiday Inn är ett budgethotell men ändå med en relativt hög standard på både rum såväl som frukost.

På andra sidan kanalen från hotellet så finns en mysig bryggeripub som serverar bra pubmat och pinfärsk öl!

Paname Brewing Company
41 bis Quai de la Loire, 75019 Paris, Frankrike

Vill du bo ännu närmare mässan så hittar du det fyrstjärniga Hôtel Forest Hill Paris – La Villette på andra sidan parken La Villette. Notera att det är fyrstjärnigt med en Parisisk-måttstock!

Turistskatt
Vid utcheckning så tillkommer en extra avgift, en turistskatt, som är mella 1-3,5 euro/person och natt. Gäller alla resenärer över 12 år.

Valuta
I Frankrike så gäller Euro som valuta och man kan med fördel betala med kort överallt.

1 Trackback / Pingback

  1. Nummer 13 - Malter Magasin

Kommentarerna är stängda.