Wow, det är…ren nektar! – Nectar Pedro Ximenez

Den 2 december lanseras Nectar Pedro Ximenez på Systembolaget, det perfekta vinet till julens alla sötsaker. Förutsättningarna för att göra ett av världens sötaste viner är närmast perfekta i Jerez i Andalusien i södra Spanien.

Traditionen att torka druvor innan man gör vin på dem är som bekant utbredd i vinvärlden. Men på få ställen har man drivit processen så långt som i Jerez, sherryns hemland allra längst söderut i Spanien. Fullmogna pedro ximenez-druvor får här efter skörd torka på bastmattor i den andalusiska solen. Skrumpna halvvägs till russin ger de sedan en mycket söt druvmust som bara precis går att jäsa till vin. Efter lagring i nio år på fat i det unika solera-systemet i Gonzalez-Byass källare får man sedan Nectar – koncentrerad sol på flaska.

Pedro ximenez, förklarar Antonio Flores, chefsvinmakare på Gonzalez-Byass, är verkligen essensen av Andalusien! Det räcker med bara en droppe på tungan för att känna hettan från solen, mineralerna från de vita jordarna och sältan från den svalkande poniente-vinden från Atlanten. Att få följa vinet under tiden det utvecklas i faten är en ren njutning, som att se ett älskat barn växa upp!

Nectar görs uteslutande på pedro ximenez-druvor som växt inom DO Jerez, något som är en självklarhet för Gonzalez-Byass (grundad 1835), som har nått sin position som ledande producent av sherry genom att aldrig kompromissa med kvaliteten.

Att äntligen få introducera Nectar i Systembolagets ordinarie sortiment är fantastiskt, säger Kalle Bengtsson, Brand Manager på Nigab. Efter att ha arbetat med Gonzalez-Byass karaktärsfulla sherries i mer än tio år är detta verkligen ett kvitto på deras enträgna arbete med kvalitet. Det är riktigt kul att kunna få ge hela Sverige chansen att smaka på detta supersöta sherrysmycke, avslutar Kalle.

Smakprofil

Mycket mörk färg. Stor, koncentrerad doft av russin, katrinplommon och dadelsirap. Mycket söt smak (370 gram socker per liter!) – fyllig och simmig med mycket lång, intensiv eftersmak. Inslag av russin, dadelsirap, och knäck med en liten touch av sälta. Smaken som aldrig tar slut!

Serveringstips

På egen hand som en dessert i sig, till smakrika chokladdesserter eller som sås på vaniljglassen. Matchar även en kraftig grönmögelost. Och förstås till alla julens sötsaker!

Hållbarhet

Har mycket lång hållbarhet efter att ha öppnats. Sätt i korken och förvara gärna flaskan mörkt och svalt så kommer den att vara oförändrad i många år.

Nectar Pedro Ximenez
Pris: 90 kronor
Artnr: 8395-02
Volym: 375 ml
Alkoholhalt: 15%
Restsocker: 370 gram/liter
Lanseras på Systembolaget 2 december

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*