Agitator Argument: Kastanj 2023

Agitators framgångsrika whisky är tillbaka i en ny version. De senaste två gångerna har Argument: Kastanj sålts slut i rasande fart. Nu gör den temporära produkten sitt tredje framträdande, denna gång med en alkoholhalt på 50 procent.

Att lagra whisky på kastanjefat är ovanligt och har faktiskt varit förbjudet i Skottland sedan 1988. Men hos den svenska marknadsledaren Agitator har det blivit en favorit hos fansen. Argument: Kastanj genomgår en unik mognadsprocess, först på bourbonfat innan den överförs till kastanjefat.

– Smaken blir komplex när man blandar två olika träslag, precis som vi vill ha det. Torkad frukt och läder gifter sig med toner av vanilj och honung medan det i bakgrunden döljer sig en lätt rökighet, säger Oskar Bruno, destillerichef på Agitator.

Kastanjträ är mer poröst än ek, vilket skapar utmaningar vid tillverkningen av täta fat. Men när fatet väl är förslutet, mognar innehållet betydligt snabbare och absorberar träets smaker på ett fantastiskt sätt. Dessutom är dessa fat generellt mindre än de traditionella ekkärlen, vilket ökar kontakt med träet för drycken.

Agitator Argument: Kastanj har tidigare lanserats i Systembolagets tillfälliga sortiment år 2021 och 2022, och båda gångerna har de över 7 000 flaskorna sålt slut i rekordfart. Alkoholhalten har höjts i den nya versionen som släpps den 10 november. Även denna gång förväntas en stor efterfrågan. Totalt kommer 2 400 flaskor att vara tillgängliga för försäljning.

– Kastanjen har varit tillfälligt sortiment på Systembolaget, men för oss har den blivit en signaturprodukt. Dels för att den är så omtyckt men också för att den förkroppsligar det vi är; nytänkande och utmanande men samtidigt trygga och grundade, säger Oskar Bruno.

Agitator Argument: Kastanj 2023

Art nr. 41458
Alkoholhalt: 50%
Pris: 599 SEK
Lansering 10 november 2023 klockan 10.00