Sigtuna Brygghus & Agitator Whiskymakare skapar fatlagrad imperial porter tillsammans

I år har Sigtuna Brygghus inbjudit de unga och omtalade Agitator Whiskymakarna till att samarbeta kring sin välrenommerade porter, Midvinterblot. Den resulterande specialutgåvan, Sigtuna & Agitator Midvinterblot Fatlagrad Imperial Porter, släpps exklusivt på Systembolaget den 8 december och är begränsad till 2 000 flaskor.

Sigtuna Brygghus, som har en förkärlek för kraftfullt mörkt öl, brukar traditionellt lansera en öl passande för den mörkare säsongen. I år har Midvinterblot fått mogna på whiskyfat, först fyllda med amerikansk bourbon och senare med Agitator Single Malt Whisky.

Den sex månader långa lagringstiden har gett årets Midvinterblot extra täthet och en nästan svart färg, med en större komplexitet och nyanser jämfört med tidigare år. Alkoholstyrkan på 11 procent mjukas upp av fatkaraktären, som harmoniserar med de robusta smakerna från maltrostningen. Choklad- och mörk karamellmalt tar ledningen, medan pilsner- och havremalt ger både beska och fyllighet tillsammans med humle och muscovadosocker.

Agitator Whiskymakare, baserade i Arboga, är en spännande nykomling på den svenska whiskyarenan och har med innovativa metoder inom destillering och lagring skapat unika whiskyvarianter. Mest framträdande är deras Agitator Single Malt Whisky, som finns i Systembolagets ordinarie sortiment och nu även har bidragit med sin karaktär till ett framstående svenskt öl från Sigtuna Brygghus.

Midvinterblot är vår hyllning till den mörkare årstiden, då det ångar extra mycket från pannor och ventiler på brygghuset. Det skapar ofta en kreativitet och i år var det kul att få bjuda in Agitator och se hur deras karaktär kunde smitta av sig på vår signaturöl, säger Karl Kusa, head brewer hos Sigtuna Brygghus.

Smakprofil och rekommendationer för servering:
Sigtuna & Agitator Midvinterblot presenterar en imponerande doft med inslag av rostad malt, kakao och farinsocker. Den har en fyllig och len smak med tydliga rostade nyanser, med noter av kaffe, lakritsstång, mörk choklad och mörk malt. För optimal smakupplevelse rekommenderas servering i ett kupglas vid 14-17 °C. Denna öl kompletterar utmärkt desserter som choklad, pepparkakor, brownies och knäck. Den passar även väl ihop med vällagrade ostar av stiltontyp. Inte minst avnjuts den som en smakrik dryck på egen hand, lämplig för små klunkar.

Fakta och kuriosa:
Detta signaturöl från Sigtuna Brygghus är en hyllning till den mörkare årstiden och knyter an till en urgammal ölhistoria. Under fornnordisk tid hölls blotgillen, där öl dracks, särskilt vid midvintertid. Vid dessa gillen skulle bönderna samlas vid hednatemplet och erbjuda offer, eller blot, i hopp om att gudarna skulle välsigna nästa års skörd. Helgandet fortsatte så länge ölet räckte.