Äntligen är våren kommen! Château Vignelaure Rosé åter på Systembolagets hyllor

Efter drygt två års frånvaro kommer denna roséfavorit från Coteaux d´Aix en Provence åter. Idag kl 10:00 så släpps 2019 Château Vignelaure Rosé på Systembolaget med varunr: 94620 | pris: 159 kr | 750 ml | alk.halt 13%. Systembolaget har köpt in 4 800 flaskor som kommer att distribueras till ett flertal butiker runt om i landet.

2019 Château Vignelaure Rosé är framställt på 40% Grenache, 30% Syrah, 20% Cabernet Sauvignon samt 10% Vermentino. Efter den manuella skörden har musten kalljäst och vinet har sedan fått lagras på sin egen jästfällning (sur lie) i tre månader före buteljering. Anders Rüster på Moestue beskriver vinet så här: ”vinet har den, för området, typiskt ljust laxrosa färgen samt en härligt uppfriskande fruktig smak med bäriga inslag samt toner av persika, citrus och mogen grapefrukt. Ett vin som passar bra till vårens och sommarens lättare matlagning, picknicks eller att avnjutas som aperitif”. Dessutom så har årgång 2019 bland annat fått 93 poäng i Wine Enthusiast samt guldmedalj i Concours Agricole de Paris. 

Château Vignelaure ägs sedan 2007 av det svensk/danska paret Bengt och Mette Sundström. Egendomen grundades dock i slutet av 1960-talet av George Brunet från Bordeaux. Under Bengt och Mettes ledning har man satsat mycket på att göra vinerna ännu bättre. Stora omplanteringar har skett för att höja kvaliteten och sedan 2018 är allt vin som produceras ekologiskt certifierat. Château Vignelaure har ett mycket speciellt mikroklimat där vingårdarna är betydligt svalare än omgivande marker. Jordmånen är även mycket rik på kalksten. Detta bidrar tillsammans till en fräschör i vinerna som är mycket ovanlig i området.