Bitterljuv Nebbiolo från Borgogno – 13 april släpps Barolo Chinato!

Vad får man om man blandar högklassig Barolo DOCG med mer än trettio olika kryddor och örter, en liten mängd neutral sprit och lite socker? Jo en underbar aperitif, en perfekt avslutning på en middag eller en unik ingrediens för läckra drinkar. Barolo Chinato är en spännande nyhet från Giacomo Borgogno som finns i Systembolagets tillfälliga sortiment från 13 april!

Italienarna är inte bara bra på vin, de är också förnämliga producenter av Vermouth. Toppklassade vinfirman Giacomo Borgogno i Piemonte leddes under tidigt 1900-tal av Cesare Borgogno som inte bara var en mästerlig vinmakare, utan också en framstående herbalist, alltså med ett stort kunnande om örter. Han var dessutom nära vän med framstående flera Vermouthproducenter, bland annat berömda familjen Cinzano, och beslöt sig för att göra något alldeles extra – en utsökt Barolo Chinato!

Därmed hade han skapat en unik dryck som serverad med is och eventuellt med en liten skvätt soda är en helt underbar, bittersöt aperitif. Lika bra passar den rumstempererad som slutpunkt för en god middag. Och för den som gillar att blanda drinkar är den rena drömingrediensen, inte minst i en klassisk Manhattan.

Barolo av druvan Nebbiolo är kungen av vinerna i Piemonte och utgör basen. Chinato står för kinin, ett bittert ämne från barken av det sydamerikanska trädet Cinchona Officinalis, som använts som medel mot feber och malaria, men idag mest förekommer i Tonic Water.

I Borgognos Chinato finns tre olika varianter av kinabark som tillsammans med mer än trettio andra örter och kryddor skapar en aromatisk infusion som blandas med vinet, neutral sprit och socker. Bland smaksättarna finns bland annat gentiana, kardemumma, kryddnejlika, rabarber, sandelträ, muskot och vanilj. Blandningen, som landar på 16 procents alkoholstyrka, får gifta sig på fat för perfekt harmoni.

Barolo Chinato har intensivt kryddig och komplex doft och smak med inslag av körsbär, kryddor, läder och örter. Eftersmaken är mycket lång med en utsökt balanserad bitterhet. 

Barolo Chinato lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment 13 april.

Nr 93458 Giacomo Borgogno Barolo Chinato, 50 cl, 299 kr