Blended Scotch Whisky | 1993 | 27 yo | The Electric Coo Series

Alkoholhalt: 42,1 % | 895 kr | Limiterad till 57 flaskor | Refill ex-Sherry Butt | Säljstart: 2020-12-09

Vafalls! En blended whisky från herrarna som kanske är mest kända för sina Single Malts. Nu är ju inte detta någon standard blend som de stora företagen släpper i parti och minut.

Detta är en Single Cask Blended whisky som har lagrats på en Refill ex-Sherry Butt och buteljerats vid, förmodad, fatstyrka på 42,1%. Vad är det för whisky då? Ja, det som Mark och David vet är att fatet kommer ursprungligen från Edrington och de misstänker att detta fat skulle ha ingått i någon av alla de planerade satsningar som Edrington hade för några år sedan som inte föll väl ut. I ett steg att få ihop pengar till satsning på deras Single Malt-märken så valde de att sälja dessa färdigblandade fat.

Det beslutet ska vi whiskynördar vara evigt tacksamma för! Risken fanns att dessa fat hade blivit buteljerade i krom och guld och sålda för flera tusen kronor – nu kan man lägga vantarna på en flaska för ‘endast’ 895:-!

Doft: Det första man möts av är en stor och vaxig doft som skriker ålder! En sådan där vaxighet som man annars bara känner i Clynelish från 97. Här finns möbelpolish en enorm fruktighet som gifter sig bra med eken. Det är ju självklart helt omöjligt att peka på vilka enskilda destillat det är i denna blend men allt är genomgående bra.

Smak: Munkänslan är krämig och vaxig och smaken levererar en snygg ekighet i samklang med dova frukttoner. Snygg och stilig blended där blandningen har gift sig väldigt bra. Inga spår alls ungdomlig grainwhisky utan bara fantastiskt välåldrad whisky.

Finish: Lång och behaglig finish med en bra och ihärdig fruktton som klingar ut.