Börja samla vin!

Proffsiga & personliga tips för att börja samla vin!

Text: Jeanette Garder
Redaktör Vinjournalen.se
https://www.vinjournalen.se

Det är få saker i livet som känns så tillfredsställande som att lyckas med att lagra ett gott vin under några år. Tänk dig sedan att korka upp en flaska som har fått stå och gotta till sig under en längre tid vid ett speciellt tillfälle. Underbart!

Kanske vill du börja med en egen vinsamling? Det behöver inte vara så pretentiöst i början och det är väldigt mycket en fråga om learning by doing. Kanske du helt enkelt ska börja med viner som du själv tycker om och inte enbart tänka på viner som investering.

Som med allt som man lär sig, så tränar man på att bli bättre allt eftersom. Huruvida du vill hyra en plats i en vinkällare eller lagra hemma i en egen källare eller vinförråd är upp till dig, men tänk på att det är extra kul att göra det själv hemma, ifall du har plats.

Vilka viner kan lagras?

Det finns inget enkelt svar, utom att de allra flesta av de viner, till 99%, som du hittar på hyllan, inte är avsedda för att lagras under några längre perioder och därför bör drickas ganska omgående. Det är inget fel i att börja där. Lagra dina flaskor i endast ett år eller två. Provdrick sedan och förläng lagringstiden allt eftersom.

Många av våra vanligaste viner blir alltså inte bättre med ålder medan andra viner blir bättre med tiden om de mognar. Vin är ju ett resultat av fermentering och kan många gånger bestå av olika sorters druvor. Men det kan även ha med jordmånen där vinet växer att göra eller att vinrankorna på en gård äldre eller att man producerar viner på olika sätt. Många faktorer spelar alltså in.

Ett känt namn på vinet är heller ingen garanti för ett vin kommer att åldras väl. Generellt, men inte alltid, är det de röda vinerna som innehåller en hel del tanniner och ibland kan det vara en fördel att lagra dessa och låta dem mogna långsiktigt. Så har du tur, kan du efter ett antal år få ett rätt komplext och balanserat vin.

Fyra frågor du bör ställa först:

• Vilka druvor finns i vinet?
• Vad har vinet för struktur?
• Vem är producenten?
• Vad vet jag om årgången?

Olika druvor ger olika karaktär och även olika lagringsvillkor.
Vissa druvor, till exempel Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Tempranillo, Sangiovese och Mourvèdre är ofta bra kandidater för vinlagring. Druvsorter som Malbec, Zinfandel, Pinot gris och Chardonnay är dock inte lika enkla att lagra. Det finns så klart undantag i båda kategorierna och är du osäker bör du samla information om vinet och producenten för att kunna bestämma.

Det är en stor fördel om du har möjligheten att smaka på vinet innan du lagrar det, till exempel på en vinprovning eller en middag hemma. Då är det lättare att identifiera strukturen på vinet. Läser du recensioner? Ord som ’syrligt’, ’tanniner’ och ’balanserat’ är bra ord att hålla utkik efter.

Olika druvor – olika vinstil

Ett vin som har påtagliga tanniner, fruktighet och syra är ibland ett vin som mår bra av att lagras. Från och med att man sätter korken i flaskan så fortsätter dessa smaker att utvecklas och integreras för att skapa mer komplexa aromer och sekundära smaker. Eftersom det kostar mycket för vinproducenterna att förvara flaskor för lång lagring är det mycket billigare om du köper vinerna när de först kommer ut på marknaden, sådär runt 18 månader efter buteljering brukar vara det vanliga.

De viner som kan må bra av lång lagring är bland annat följande:
• Årgångschampagne
• Söta viner
• Fina vita Bourgogneviner
• Riesling
• Chenin Blanc från Loire
• Röda viner från Bordeaux, Bourgogne och Rhône
• Fina italienska viner som Barolo, Barbaresco och Amarone

Det är inte rättvist att säga att dyra viner kan lagras längre. Alla kvalitetsviner är olika eftersom druvorna är olika. Viner från bra årgångar sägs kunna klara en längre lagring. Det verkar också vara så att viner som har en mindre mängd av det naturliga konserveringsmedlet sulfit, inte klarar sig lika länge som andra.

Men om man utgår från enbart druvor så an man kanske göra en grov översikt för att veta om vinet ska drickas direkt, kan lagras en kort tid eller under flera år.
Man vet egentligen aldrig exakt när det bästa tiden att dricka vinet är, men allteftersom du lär dig mer om vin, så kommer du också att få en känsla för vilka viner som blir bättre om de åldras.

Här är några korta rekommendationsförslag och mellan tummen och pekfingret för några vanliga druvor:
Beaujolais – 0-2 år
Beaujolais Nouveau – drick direkt
Bordeaux – 6-10 år för den röda
Bordeaux – 3-7 år för den vita
Chardonnay – 0-4 år
Zinfandel – 4-9 år för den röda
Zinfandel – 0-1 år för den vita
Chianti – 0-4 år
Merlot – 1-4 år
Cabernet Sauvignon – 4-9 år
Rioja – 4-9 år

När jag vill spara ett vin så köper jag flera flaskor av samma vin, ibland också från olika årgångar. Sen antecknar jag lite om vinet, druvorna, årgången, region, när det köptes, producenten – ja, i princip allt som jag tror kan vara nyttigt att veta, för då har jag en liten historielogg om mina viner.

Fråga vinkunniga, titta in på importörens hemsida, lär dig mer. Det handlar ju också om varför du vill lagra vin. Är det för att börja samla i många, många år eller för att lagra i sådär några år och kunna ta fram ett gott vin vid ett speciellt tillfälle? Så jag säger som jag alltid har sagt: det är bara att provsmaka någon gång emellanåt!

Förvara vinet rätt!

Vin är egentligen en enkel produkt, men kom ihåg en sak: det är organiskt! Oavsett, så ska alla oöppnade vinflaskor alltid förvaras i mörker eller i svag belysning. När det gäller flaskor med kork bör dessa förvaras liggande för att undvika att korken torkar så att luft släppas igenom och vinet förstörs. Vin är en känslig produkt, så en plats som är sval, mörk, vibrationsfri och fuktig och – det allra viktigaste – det ska vara stabil temperatur.

Den idealiska temperaturen för lagring av vin är någonstans mellan 10° och 13° och oavsett vilken temperatur du bestämmer dig för där du lagrar vin, så ska temperaturen ska inte fluktuera upp och ner.

För att lagra vin på ett bra sätt, måste temperaturskillnader minimeras i både när det gäller fluktuering men även frekvensen är viktig, alltså hur ofta det fluktuerar.

Eftersom vin består av en noggrann balans av aminosyror, fenoler, kolhydrater och andra kemiska föreningar, så uppstår kemiska reaktioner mellan dessa föreningar och då är temperaturen extra känslig. Vin lagras bäst vid rätt temperatur eftersom de olika kemiska reaktionerna och stiger temperaturen, så påskyndas lagringsprocessen och vinet kan till och med bli dåligt av att åka berg- och dalbana i temperatur.

Har du exempelvis ett vinställ i garderoben, så kommer vinet att åldras snabbare eftersom temperaturen normalt åker upp och ner, om det är varmt eller kallt i huset lite beroende på hur vädret är. Det kan skifta ganska många grader från och till och detta kan i längden förstöra vinet. Temperaturen måste alltså hållas konstant.
Temperaturskillnaden bör inte variera mer än 2-3° som max och mätt under ett år. Under ett dygn bör temperaturskillnaden inte vara större än 1,5°. Så håll koll på hur stor temperaturskillnad du har.

Det bästa är förstås för att vara helt på den säkra sidan är att investera i en proffsig vinkyl. De finns för inbyggnad eller fristående, av olika modeller, olika prislappar, allt från vinlagringsskåp till avancerade modeller som kontrollerar både temperaturzoner och luftfuktighet och har en exakt inställd belysning.

Starkt ljus kan påverka smaken av vin, särskilt mousserande vin, och särskilt om flaskorna är gjorda av klart eller blekt glas och vibrationer kan förskjuta sedimentet i vinet och man får den där ”sandiga looken” i bottensatsen.

Mitt sista tips!

Oavsett antal flaskor som du tänker lagra när du först beräknar flaskkapacitet, dubbla det!

När du väl har börjat samla viner för att dricka senare är det svårt att sluta. Ju mer du vinkunskap du tar till dig, desto mer är det ett nöje att köpa ett gott vin och sedan väntar på rätt ögonblick att dricka det.

Längre fram i vår kommer jag att berätta hur du bygger en smart vinkällare!

Läs mer av Jeanette Gardner här!