Bushmills Irish Whiskey lanserar 30-åring

Den 21 maj lanserar Bushmills den exklusiva whiskeyn Bushmills 30 Year Old Single Malt New American Oak på den nordiska marknaden. Upplagan är en del av Causeway Collection och består av endast 260 flaskor.

Nyheten är noga utvald bland extremt sällsynta och unika fatlagringar hos The Old Bushmills Distillery – världens äldsta, licensierade, whiskeydestilleri. 30-åringen är en av de äldsta som släppts från destilleriet och representerar nästa stora steg för världens äldsta whiskeydestilleri.

Ett stenkast från destilleriet ligger Giant´s Causeway, som varit en inspirationskälla för Bushmills i århundraden. En elementär och gåtfull plats för förundran, legender och geologi. De extraordinära hexagonala basaltpelare formade under årtusenden, bildar en unik sammankopplad serie av steg som bara finns på ett fåtal ställen i världen. Liksom basaltpelarna är Bushmills senaste tillskott tillverkad i saltladdad luft och mineralrikt vatten.

– 30-åringen har skapats av hantverk som genomsyrats av unik whiskeytillverkningstradition som gått i arv från generation till generation i mer än 400 år här på The Old Bushmills Destillery. Den hyllar vår passion för Single Malt och våra extremt sällsynta och unika fatfinishar. Det är ett privilegium att få arbeta med en så sällsynt dryck som hedrar vårt rika arv. Denna väldigt gamla whiskey är verkligen en av våra största skatter, säger Colum Egan, Master Distiller på Bushmills Irish Whiskey.

Efter att ha mognat i 14 år på Oloroso sherryfat och Bourbonfat, färdigställdes denna 30-åriga whiskey på nya oanvända amerikanska ekfat. Eken ger snabbt smak av intensiv vanilj och choklad. Där andra destillerier avslutar lagringen på sista fatet, efter runt 6 månader, har Bushmills gjort det unika och istället låtit den avslutas på 16-åriga oanvända amerikanska ekfat. Under denna extraordinära tid mjuknar sötman gradvis, blir krämigare och sammetslen i konsistensen. Tropiska frukttoner slår igenom med inslag av kryddad kokos och bakom det hela finns en värmande och lugnande träton. Detta skapar en sensationell whiskey som står med de bästa av irländska Single Malts.

Bushmills 30 Year Old New American Oak är en icke kylfiltrerad Single Cask; Cask Strength, vilket betyder att alla flaskor kommer från ett enda fat och är icke behandlad med vare sig filtrering eller nedvattning inför buteljering.

Som mångårig ledare inom irländsk whiskey och med den mest prisbelönta irländska Single Malt-portföljen, är Bushmills rykte både gällande sin kvalitet och stora lager av Single Malt Whiskey oöverträffligt.

Bushmills 30 Year Old New American Oak är det senaste tillskottet i Bushmills Causeway Collection. Flaskan säljs i limiterad upplaga och priset för en flaska är 7499 SEK.

Endast 260 flaskor med exklusivt matchande box finns som beställningsvara hos Systembolaget från och med World Whiskey Day den 21 maj 2022

Bushmills Single Malt 30 Year

Bushmills Single Malt 30 Year Old Single Malt New American Oak finns som beställningsvara hos Systembolaget
Artikelnummer: 56993
Pris: 7 499 SEK
Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 41,8 %
Doft: Honung, vanilj, kokos, gröna äpplen och päron
Smak: Krämig vanilj, choklad och varmt trä
Avslutning: Exeptionellt lång, rostad ek och söta toner av vanilj