Västerås största mikrobryggeri

Coppersmith´s Brewery i Västerås är stadens största mikrobryggeri. Idén till bryggeriet kom till VDn, Petri Karhukorpi, 2014. Från början var det tänkt att det skulle bli en så kallad Brewpub, sen ändrades idén till en riktigt bra restaurang med ett bryggeri som till slut landade i ett renodlat bryggeri med visnings- och provningsmöjligheter.

Smaker och dofter har alltid varit närvarande i Petris yrkesbakgrund. 1995 vann han Årets Kock i Finland och drog snart igång en egen krog. Han fick därefter ett erbjudande om att ta hand om den finska ambassadens representationsvåning i Bryssel, ett erbjudande som han inte kunde tacka nej till.
– Jag tackade ja till tjänsten, och sålde min krog i Finland, berättar Petri. Men ganska snart efter försäljningen stod det klart att jobbet skulle bli tillängligt först året därpå. Då stod vi där och visste inte vart vi skulle ta vägen.

Petri är född i Sverige men uppväxt i Finland så han och hans fru Katja beslutade att flytta tillbaka Sverige, och ganska snart efter att de återvänt så köpte Petri sitt första konferenshotell.
– Jag fick bra ordning på anläggningen och köpte ganska snart ytterligare ett konferenshotell i Dalarna, säger han. Och jag var på väg att köpa ytterligare två till, men då kom finanskrisen.

Petri hade en magkänsla att något var på gång att hända och sålde den ena av anläggningarna precis innan krisen slog till.
– Detta gjorde att jag klarade finanskrisen galant, säger Petri

Efter att oroligheterna hade lagt sig beslutade Petri att han ville göra något annat, så han sålde även den andra anläggningen och spenderade de följande två åren på att fundera vad han ville göra i framtiden. Det var då idén till Coppersmith´s föddes.

Med en bakgrund från hotell och restaurang så var ju detta projekt helt ny mark för Petri. För att lära sig de tekniska aspekterna så gick han en bryggeritekniskutbildning.
– Jag kan inte brygga öl, och kommer aldrig att göra det heller, men jag kände att jag ville kunna prata samma språk som min bryggare, förklarar Petri.

Under utbildningen så var det en hel del praktik och Petri valde med omsorg sina praktikplatser utifrån vilken ekonomisk situation de olika bryggerierna var i.
– Jag ville se hur två lika stora bryggerier fungerar där det ena har väldigt mycket pengar bakom sig och det andra har exakt noll pengar, säger han

Tre viktiga lärdomar
Han lärde sig tre viktiga saker efter utbildningen. Utrustningen har en direkt påverkan på kvalitén, man måste ha kvalitetskontroll och man måste ha rätt personal.
– Ölnördar pratar ofta om kvalitet på ölen, men de pratar då om smaken, när jag pratar kvalité så pratar jag om de bryggtekniska aspekterna.
– Vi producerar till exempel en ljus lager med en humleton som också är glutenfri och vi gör en lågkalori öl som är omöjlig för stora bryggerier att göra. Lågkalori öl får ha ett värde på 0,8 gram kolhydrater, vår öl ligger på 0,4, det är kvalitet för mig, säger Petri

Lokalt på riktigt!
När han var redo att starta bryggeriet och skulle börja inhandla utrustningen var en sak glasklar: så mycket som möjligt skulle komma från närområdet kring Västerås.
– Vi är förmodligen lite annorlunda än andra småbryggerier i Sverige på den punkten, vi har inga kinesiska grejor, slår Petri fast. Det handlar inte bara om kvalitén på utrustningen utan det handlar också om vår policy när det gäller mänskliga rättigheter.
– Småbryggerier pratar väldigt mycket om att deras öl är lokalt producerad, men det tycker jag också bör innebära att vi som kunder, bryggerierna, måste också tänka lokalt. Detta betyder att vi bör köpa vår utrustning så nära som möjligt.
– När vi skulle köpa en avpalleterare för burkar så tog vi in offerter från Tyskland och Kanada, men så kom vi på att man någon måste kunna göra en sådan där i Västerås. Och mycket riktigt, det fanns en firma här som kunde bygga den, berättar Petri. Visst, det blev lite dyrare, men den är lokalproducerad.

Det lokala tänket hos Coppersmith´s återkommer även på försäljningssidan. För något år sedan så fanns deras olika öler att köpa både på restauranger och på Systembolag över hela Sverige. De började också slå sig in på andra marknader och exporterade till både Finland, Tyskland och Italien.
– Vi ställde ut på den första ölmässan i Västerås och då kom det fram kunder som hade druckit Coppersmith´s öl tidigare, tyckte om den, men visste inte var vi kom ifrån, berättar han. Dagen efter beslutade vi att strypa exporten och fokusera på den lokala handeln istället. Öl är ingen exportvara, punkt slut, säger Petri bestämt.

”Öl är ingen exportvara, punkt slut. Om kineser vill dricka öl får de dricka sitt eget.”

Petri berättar att ölkonsumtionen i Sverige består till 30% av smuggel öl och endast 3% av all såld öl på Systembolaget kommer från småbryggerierna.
– Det är de där 3 procenten vi måste höja till 10 – 15, säger han. Det finns ingen anledning för ett litet bryggeri i Sverige att exportera öl till Kina, de får dricka sitt eget öl.

De hade från början planer på att starta bryggeriet i Kopparlunden i Västerås, ett gammalt industriområde med gamla tegelbyggnader. De hade en lokal klar och hade börjat köpa in utrustning och skulle precis sätta igång med renoveringen när Västerås kommun sade nej.
De hittade då den lokalen som de är i idag istället. En stor luftig industrihangar på västra sidan av Västerås med en rejäl takhöjd. Idag har bryggeriet vuxit till att producera ungefär 500 000 liter öl per år, men målsättningen är 1 miljon per år. Det finns också möjlighet att bygga ut lokalen de är i idag, främst då på höjden.

Det jobbar nio personer på bryggeriet, men de håller just nu på att expandera. Det är framförallt på sälj- och marknadsföringssidan som de kommer att anställa. På produktionssidan så håller de på att automatisera en del moment, men då kan de istället öka produktionen, så alla som arbetar idag behövs.
– Vi skulle kunna producera 3 miljoner liter med vår befintliga produktionspersonal, men då måste vi anställa fler på administration och sälj, säger Petri.

”Vi separerar ölets DNA och är 100% säkra på att våra öl håller högsta kvalitet”

Labbet
2014, när de startade bryggeriet, hade de ett 10 hektoliters bryggverk och fem stycken 20 hektoliterstankar. Men det första som Petri beställde, innan tankar eller bryggverk var labbet.
– Vi är först i Sverige med något som heter GenDisc, berättar Petri stolt. Det innebär att vi separerar ölets DNA och kontrollerar det. Många andra bryggerier investerar i ett labb kanske tio år efter starten, men jag anser att för både konsumenternas skull och för företagets skull måste jag vara 100% säker på vad jag producerar. Det är ändå ett livsmedel som vi jobbar med. Har man inte ett labb så är man inte säker, men vi är stensäkra på våra produkter, vi är lite udda på det sättet, säger Petri

Slottskällan i Uppsala
Coppersmith´s har även köpt bryggeriet Slottskällan i Uppsala. Det var aldrig en plan att de skulle förvärva något mer bryggeri, men efter att Petri hade varit i kontakt med den dåvarande ägaren så föreslog Petri att han skulle sälja det.
– I den här branschen så samarbetar vi mycket och vi var i behov att få tag på malt. Så jag ringde till Slottskällan och frågade om de kunde hjälpa oss, vilket de kunde. När jag åkte dit och hämtade malten och träffade ägaren så stod det klart att han inte mådde bra. Han hade blivit sjuk och han orkade inte med att driva bryggeriet, berättar han. Jag föreslog då att han skulle sälja det och bli av med problemet. Han lyssnade på mitt råd och lade ut bryggeriet på försäljning. Vi la sen ett bud som de accepterade, säger Petri.

Efter köpet så flyttade de produktionen till Västerås, men tanken har hela tiden varit att när de är mogna och har hittat rätt lokal så kommer de att flytta tillbaka en del till Uppsala.
– Vi har en idé om att starta ett mindre försöksbryggeri och då är det tänkt att ha Slottkällan i Uppsala som gör de minsta batcherna. Det finns som sagt inga klara planer ännu men det blir någon typ av brewpub där konsumenterna kan smaka på våra öl direkt, säger Petri

Samarbeten
Coppersmith’s är huvudleverantör av öl till Steam Hotel i Västerås. Detta samarbete ledde till att ännu fler krogar ville ta in deras öl i sina sortiment.

Detta har nu utvecklats till att bryggeriet har jobbat tillsammans med 26 krogar och skapat en unik öl för Västerås.
– Västeråsarna är inte särskilt stolta över sin stad, berättar Petri. Så jag funderade hur man skulle kunna öka på stoltheten för staden. Jag skickade ut en inbjudan till alla krogar och restauranger i Västerås för att komma till oss och försöka ta fram en öl tillsammans. Och det kom en jäkla massa folk, skrattar Petri.

Efter en del diskussion över vilket recept de skulle brygga så enades de om en Ale med en del björnbär. De gjorde också en namntävling i Västerås tidning där det kom in fler än 300 förslag. En jury valde ut åtta bidrag och sen fick man rösta igen och till slut stod ’Black River Ale’ som vinnarnamn.

Teknisk framkant
Coppersmith´s ambition är att ligga i framkant vad det gäller tekniska lösningar. Detta har gjort att de idag är det första mikrobryggeriet i världen med en helt ny filtreringsteknik.
– Det är många öl nördar som tittar lite snett på filtrering, de vill att produkten ska var så naturlig som möjlig. Men vi ser att många konsumenter eftersöker filtrerad öl, och om man då ska göra det så har vi valt att investera i en utrustning som inte ger våra anställda cancer, säger Petri. Vår filtreringsmaskin använder keramiska membran och är ett slutet system där den inte tillsätter något extra syre till ölet, vilket gör att vi inte får någon oxidation. Det är alltid kul att vara först i världen med något, avslutar Petri.