Mjelga Hantverksbryggeri

Borlänge har historiskt varit en stor bryggeristad, främst med svagdricka och läskbryggerier. Men det har också funnits en rad ölbryggerier. Det äldsta av dessa var Mjälga bryggeri som startade redan på 1870-talet.

Det ursprungliga bryggeriet är sedan länge borta, men de historiska vingslagen är något Lennart Rylander och Harriet Steins har tagit fasta på.
– Mjälga bryggeri låg bara ett stenkast från Pelles gården där vi har byggt vårt bryggeri berättar Harriet Stenis.

Innan de startade bryggeriet så jobbade Lennart som byggare och byggnadsvårdare med engagemang i renoveringar av Rosersbergs, Gripsholms och Strömsholms slott. Men 2015 avvecklade han verksamheten och tänkte varva ner. Men så föddes idén med att börja brygga öl.

Han gjorde några trevande försök med hjälp av färdiga satser.
– Men det var INTE gott alls, säger Harriet, det var en bismak som man inte var god.

De köpte sedan ett 50 litersbryggverk där de provade sig fram med olika recept och skiftande kvalitet. När de hade hittat rätt med recepten så åkte de till Slovenien och köpte ett bryggverk. Problemet var att hitta ett så litet som möjligt så det gick in genom den gamla dörren på ladan.

Harriet brygger ölen som dom levererar till Murboannas Gårdsmejeri utanför Borlänge samt så har hon bryggt Mjelgas egna Julöl. Harriet experimenterar lite nu med en ny öl som förmodligen kommer till sommaren som dom kallar för Dalfolk. Den är inspirerad av ölstilen Kölsch som påminner mycket om en ljus lager men jäsningen sker i varm temperatur istället för kall.
Mjelga är certifierade som ett ekologiskt bryggeri, vilket gör all deras öl ekologisk.

– Det har varit svårt att hitta ekologiska leverantörer säger Lennart, men det har blivit bättre.
– Det finns även idéer om att de ska börja mälta i Dalarna, vilket skulle vara jätteroligt, säger Harriet. Och att de i Isala och Svärdsjö ska börja odla humle är ju fantastiskt, då kan vi brygga öl på riktigt lokala råvaror.

De buteljerar själva med hjälp av en semiautomatisk buteljeringslina där fyra flaskor åt gången fylls på, men de får själva sätta på kork och etikett.
På hyllan hos Systembolaget har dom Forssa Röd, Mjelga Ale och nu deras egen Mjelga Julöl. På gång är redan nämnda Dalfolk, men de jobbar också på en Folköl och en Stora Tuna Lager.