Sahlins Brygghus

På Tunaslätten utanför Borlänge hittar du stadens första mikrobryggeri, Sahlins Brygghus. Det är ett småskaligt hantverksbryggeri som startade 2015. Detta är ett riktigt gårdsbryggeri på landet med åkrar, traktorer och strutsar runt knuten!

1994 så startade familjen Sahlin något så annorlunda som en strutsfarm i Borlänge. Iden var djärv men framgångsrik! Idag besöks farmen av fler än 30 000 besökare per år. Förutom visningar och matning av strutsar så finns här en butik där man kan köpa strutsägg, fjädrar, kött m.m. På plats finns en restaurang där man kan äta strutskorv och strutshamburgare m.m.

Grundaren till bryggeriet är sonen Erik, som efter några år utomlands återvände till gården och tänkte om man inte skulle kunna utveckla verksamheten på något sätt. Efter lite planering så slog han slag i saken och började 2014 att brygga öl!

Han började småskaligt med en 50 liters Braumeister men har nu skalat upp verksamheten till ett 500-literbryggverk. Just att skala upp från ett 50 liters bryggverk till det nuvarande som ligger på 500 liter har inneburit lite förändringar.
– Vi fick ju en annan användning av humlen, då det är en annan tankgeometri och man får en annan jäsning, säger Erik.

Deras jästankar ligger på 1000-liter, så de kokar i två omgångar för att fylla en tank.
– Alltså det här med öl kan vara lite svårt ibland, säger Erik. Vi hade lite problem under 2016 med bl.a. infektioner som gjorde att vi fick lov att dra tillbaka en massa öl, men under 2017 så har det flutit på bra, fortsätter han.

Kring bryggeriet så är det fullt med aktiviteter. ’Slaget om IPAn’ gick av stapeln tidigare i år och varje fredagskväll under sommaren så har de en ute pub där det naturligtvis servas både mat och öl från gården.

Under sommaren har de också haft världens första folkölsfestival! Många mikrobryggerier tar fram en folköl för att på så vis också få en säljkanal på de lokala matbutikerna och inte bara förlita sig på Systembolaget. Det var totalt ett tiotal bryggerier på plats och man hade också en tävling om festivalens bästa folköl

Utöver Erik så jobbar också Alexis Svedberg på bryggeriet och Magnus Gabrielli finns med i bakgrunden som bollplank.

De både buteljerar och etiketterar allt på plats direkt i bryggeriet

Från och med den 1 december finns deras variant av Julöl på Systembolaget. Den heter ’Bryggare Sahlins Schwarzbier’, men skynda på att ringa till någon du känner i Dalarna, för den börjar ta slut på Systembolaget!